Praktický návod: Naučte sa baliť sendviče ako profík

V detstve sa žiaden školský výlet či cestovanie na dovolenku nezaobišlo bez poctivého sendviča. A väčšina z nás tento výdatný snack obľubuje aj v dospelosti.

Veľké sklamanie však nastane, keď namiesto mäkkého a perfektne poskladaného sendviča z batoha vytiahnete len kus premočeného chleba, z ktorého povypadávali všetky ingrediencie.

Ako tejto situácii predísť? Skúste postupovať podľa týchto jednoduchých krokov.

Zdroj: On Go Bites

Základ je dobré vrstvenie

Každý má rád iné zloženie, no väčšinou do sendviča vkladáme plátok salámy či mäsa, syr, rôzne druhy zeleniny a nátierku.

Výber týchto ingrediencií je, samozrejme, len na vás. Keď však chcete predísť tomu, aby sa sendvič rozpadol, musíte ho dobre navrstviť.

Väčšina z nás natiera dresing priamo na pečivo, no po niekoľkých hodinách cestovania sa nátierka vsiakne do chleba, ktorý stratí svoju chrumkavosť.

Vyskúšajte teda dresing dať až na prvú vrstvu mäsa či inej pevnej ingrediencie. Vďaka tomu sa nevsiakne do chleba a ten zostane pevný, pokým ho nezjete.

Zdroj: Taste of Home

Predísť rozmočenému pečivu môžete aj tak, že zeleninu plnú vody, akou sú napríkad paradajky, nedáte priamo pod vrchnú časť pečiva, ale do stredu ingrediencií.

Najvrchnejšiu časť by ideálne mal tvoriť list čerstvého a osušeného šalátu, ktorý zabráni nasávaniu vlhkosti do chleba.

Výsledný sendvič od spodu nahor tak tvoria vrstvy mäska či syra, dresingu, zeleniny a šalátového listu.

Zdroj: Foodie Crush

Precízne ho zabaľte

Prvý krok k chutnej desiatej je správne sendvič navrstviť. No ešte dôležitejšie je zabaliť ho tak, aby ste ho mohli zjesť naozaj kdekoľvek. 

Balenie sendvičov je podobné baleniu darčekov, preto ak s touto činnosťou máte skúsenosť, bude to pre vás hračka. Navyše, nepotrebujete žiadnu lepiacu pásku ani špagát.

Pre dokonalé balenie v prvom rade zabudnite na mikroténové vrecká či potravinové fólie. Ako vhodný baliaci materiál radšej zvoľte ekologickejší papierový variant.

Na pracovnú dosku si prichystajte dostatočne veľký papier v tvare obdĺžnika, ktorý budete mať otočený na výšku. Do jeho stredu následne položte dobre navrstvený sendvič tak, aby jeho vrchná časť smerovala od vás.

Zoberte okraje papiera zo spodnej a vrchnej strany sendviča a zarovnajte ich nad vrchnou časťou chleba.

Obe časti papiera následne zahnite dolu asi o centimeter. Týmto spôsobom prehýbania pokračujte, až kým nedorazíte k sendviču. Koľko prehnutí nakoniec urobíte, záleží od dĺžky papiera a výšky sendviča.

Podarilo sa? Výborne. Zoberte vrchnú časť prečnievajúceho papiera na pravej a ľavej strane a zahnite ich medzi sendvič a spodnú časť papiera.

Nezahnutá by vám teraz mala zostať len spodná časť baliaceho papiera. Túto časť najskôr preložte tak, aby bol jej kraj zarovno s okrajom sendviča.

Zbytok preloženého papiera potom zahnite pod sendvič ešte raz a máte hotovo. Obal týmto spôsobom dokonale drží aj bez použitia lepiacej pásky.

Zdá sa vám balenie stále náročné? Siahnite po niektorom z našich rastlinných sendvičov Sunshine Vege

Vďaka pevnému papierovému obalu si ho budete môcť vychutnať bez toho, že by sa vám rozpadával alebo že by ste sa pri jedení zašpinili. 

A čo balenie podlhovastých bagiet?

Balenie sendviča s rovnomernými stranami už ovládate. Čo však robiť, keď si namiesto neho doprajete bagetu či wrap?

Postup ich balenia začína podobne ako pri sendviči – kusom obdĺžnikového papiera otočeného na výšku, ktorého dlhšia strana by mala mať dĺžku zhruba jeden a pol bagety.

Bagetu položte na papier v 45-stupňovom uhle, bližšie k jednému z rohov papiera. Tento roh chyťte, preložte ho cez bagetu a rolujte, kým nebudete na strede papiera.

Zdroj: Serious Eats

Oba rohy papiera, na ktoré teraz smerujú vrcholy bagety, preložte na stred. Zostávajúcim rohom potom celé balenie uzavrite a prichyťte lepiacou páskou.