Paprika má viac vitamínu C ako pomaranč. Čo ďalšie ste o nej nevedeli?

Ovocie či zelenina?

Z botanického hľadiska rozdiel medzi zeleninou a ovocím spočíva v pôvode plodiny. Ovocie je plodom kvitnúcich rastlín, ktoré obsahujú semená.

Za zeleninu považujeme celé rastiny alebo jej jedlé časti – teda korene, stonky alebo listy. Podľa takéhoto delenia teda paprika patrí medzi ovocie.

Vitamínová bomba

Všetky druhy paprík majú vysoký obsah vitamínu C. Väčšina ľudí si tento vitamín spája s citrusmi, a to najmä s pomarančom. Zelená paprika však obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako pomaranče a červená dokonca až trikrát viac.

Červená paprika v skutočnosti hravo porazí aj citrón či kapustu a v ríši zeleniny a ovocia jej, čo sa týka obsahu vitamínu C, patrí prvé miesto. 

Okrem neho však obsahuje aj ďalšie vitamíny K, B6 a E, rovnako aj karotenoidy, kyselinu listovú, tiamín, riboflavín, niacín, draslík, mangán a vlákninu. 

Pochádza z Ameriky

Rastlina pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Do Európy sa dostala vďaka cestám Krištofa Kolumba. Na lodiach obchodníkov sa odtiaľ rýchlo rozšírila do Afriky, na Blízky východ a do juhovýchodnej Ázie a tiež do Japonska.

Pestovatelia z rôznych kútov sveta si nasledujúcou kultiváciou vyšľachtili vlastné špecifické odrody.

Zaujímavosťou je, že papriky vo východnej Európe sú sladšie a menej ostré, zatiaľ čo napríklad východoázijské papričky sú malé a štipľavé.

Kápia neobsahuje kapsaicín

Pálivou látkou v papríkách je kapsaicín. Najviac kapsaicínu je v čili papričkách, sladká kapia kapsaicín neobsahuje vôbec.

Zaujímavosťou je, že táto ohnivo štipľavá látka je pre väčšinu cicavcov veľmi nepríjemná, avšak vtákom vôbec nevadí.

Kapsaicín sa dobre rozpúšťa v tuku, takže na zahnanie akútneho pocitu pálenia v ústach vám najlepšie pomôže pohárik mlieka.

Farba papriky závisí od zrelosti

Vedeli ste, že farba papriky nezávisí od jej druhu? Tajomstvo rôznych farieb a chutí nie je v odrode, ale jednoducho v rôznom štádiu zrelosti.

Zelené papriky sa môžu zbierať ako prvé. S rastúcim dozrievaním sa postupne menia na žlté, oranžové až červené.

Platí tiež to, že čím je paprika zrelšia, tým je sladšia a má viac živín.

Pomáha pri chudnutí

Paprika podporuje metabolizmus, stimuluje a povzbudzuje tráviacu a obehovú sústavu, všeobecne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáha pri chudnutí.

Najvýraznejšie na chudnutie pôsobia čili papričky, ktoré obsahujú väčšie množstvo spomínaného štipľavého kapsaicínu. Zistilo sa, že práve táto látka pôsobí na termogenézu – to znamená, že telo produkuje viac tepla a tým urýchľuje aj spaľovanie tukov.

Krehké nugetky aj Kurací sen

V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na desiatu so šťavnatou červenou paprikou, utekajte si kúpiť bagetu Kurací sen.

Okrem papriky vaše chuťové poháriky pošteklí šťavnatými kuracími medajlónkami, chrumkavou kukuricou a tatárskym dresingom bez majonézy.

Alebo stavte na Krehké nugetky – bezmäsitú bagetu s lahodnými vegetariánskymi nugetkami od Garden Gourmet.

Tie v spojení s chrumkavou sladkou kukuricou, čerstvým šalátom a červenou paprikou chutia naozaj lahodne a sviežo. Pôžitok z plnej chuti opäť umocňuje tatarský dresing bez majonézy.