Vegetariánske jednohubky na Silvestra? Tieto sú také vynikajúce, že zachutia aj mäsožravcom

Jarné rolky s arašidovým dipom 

Okrem pohára šumivého vína patrí k príchodu nového roka aj farebná výzdoba vašej silvestrovskej chaty či domu.

Prečo rovno k výzdobe rovno nezladiť aj jedlo? Jednou z takých pochúťok sú vietnamské jarné rolky. A keď ryžové papiere plné zeleniny namočíte do arašidovej omáčky, vaši hostia sa zaručene budú slasťou olizovať.

Presné množstvo ingrediencií vám, bohužiaľ, nepovieme, pretože to záleží od presného počtu ľudí. Prezradiť vám však môžeme aspoň prísady a postup. Takže na prípravu roliek potrebujete: 

  • ryžové papiere v tvare kruhu

  • tenké ryžové rezance

  • hlávkový alebo ľadový šalát

  • červenú kapustu

  • mrkvu

  • šalátovú uhorku

  • mätu a koriander

Keď sa rozhodnete pripraviť pre vašu silvestrovskú párty jarné rolky, začnite s ich prípravou skôr. Najviac času vám totiž zaberie pokrájať zeleninu na čo najmenšie kúsky a pásiky.

Aby ste mohli s ryžovými papiermi pracovať, musíte ich ponoriť do studenej vody, vďaka čomu zmäknú. Nemáčajte ich však všetky naraz, ale vždy ich ponorte len po jednom či dvoch, aby sa príliš nerozmočili.

vegetarianske jednohubky

Naopak, rezance môžete v studenej vode nechať namočené po celý čas a vždy si z nich odobrať toľko, koľko na jednu rolku potrebujete.

Poddajný papier položte na podložku a postupne naň pridávajte zeleninové pásiky spolu s rezancami. Zeleninu umiestite tak, aby vám po stranách papiera zostalo trocha priestoru. Bude sa vám tak ľahšie zamotávať.

Je veľmi pravdepodobné, že sa vám prvé dve-tri rolky nepodaria zamotať úplne ukážkovo, no dôležité je nájsť ideálny pomer náplne a techniky, ktorú získate len a len ďalším motaním.

A ešte jeden tip. Keď budete pracovať s ryžovým papierom, vždy si jemne navlhčite prsty. Papier sa vám na prsty nebude prilepovať a zabránite tomu, že sa počas zmotávania roztrhne.

Keď máte na stole plno hotových jarných roliek, nezostáva nič iné, len pripraviť chutný arašidový dip.

vegetarianske jednohubky

Stačí zmiešať arašidové maslo, ryžový ocot, tamari alebo sojovú omáčku s trochou javorového sirupu, sezamového oleja a rozdrveného cesnaku. 

Batatové kolieska s kozím syrom a brusnicami

batatove kolieska

Čo poviete na to, keby ste bagetu, chlieb či rožok ako základ jednohubiek vymenili za kolieska sladkých zemiakov?

A keď k nim pridáte kozí syr a nakladané brusnice, ďalej vás už isto presviedčať nemusíme. Na 16 batatových kanapiek si preto pripravte tieto dobroty:

  • 3 bataty

  • olivový olej

  • 120 g kozieho syra

  • 3 lyžice brusnicovej omáčky

  • petržlenovú vňať

Bataty najskôr umyte od všetkých nečistôt. Pre tento recept ich totiž nebudete šúpať, ale ich rovno rozkrájajte na asi centimeter hrubé kolieska.

Tie následne pomasírujte olivovým olejom, zľahka osoľte a okoreňte a dajte ich na 20 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. V polovici času ich však nezabudnite pretočiť, aby boli krásne opečené z oboch strán.

Po dopečení bataty vysušte papierovou utierkou. Ďalší krok si nechajte až na moment, keď k vám prídu hostia.

Kúsky roztopeného kozieho syra, brusnicovej omáčky a listu petržlenovej vňate budú chutiť najlepšie, keď ich po pár minútach v rúre hosťom naservírujete ešte teplé.

Figové kanapky s nivou a vlašským orechom

V predchádzajúcom recepte ste vymenili pečivo za batat, no v tomto slaný základ vynecháte úplne. Hlavnú úlohu pri sladko-slaných jednohubkách totižto hrajú čerstvé figy.

Na šťavnaté kanapky, ktoré určite budú chutiť aj mäsožravcom, si pripravte:

  • 16 čerstvých fíg

  • 1 balenie nivy

  • 2 veľké črievká smotanového syru

  • 16 vlašských orechov

  • med

Figy asi do troch štvrtín zvrchu rozkrojte do tvaru kríža a štyri časti od seba jemne odtiahnite. Nivu a smotanový syr spolu zmiešajte a podľa chuti osoľte alebo okoreňte.

Vzniknuté medzery vo figách potom opatrno naplňte mixom nivy a smotanového syra. Nakoniec namočte celé vlašské orechy do medu a položte na nivovú plnku. A výsledok? Tak ten vyzerá takto. 

figove kanapky s nivou

Bruschetta s pestom a rajčinami

Po všetkých tých menej tradičných jednohubkách by to chcelo váš silvestrovský stôl obohatiť aj niečím viac klasickým, čo poviete? Napríklad spojením opečenej bagety, bazalkového pesta a šťavnatých rajčín.

Idete do toho? Ak áno, vezmite si tieto ingrediencie:

  • 1 čerstvú dlhú bagetu

  • olivový olej

  • bazalkové pesto

  • veľké rajčiny

  • polovicu cibule

Bagetu si najskôr rozkrájajte na kolieska. Z jednej dlhej francúzskej bagety by vám malo vyjsť asi 20 rovnako veľkých koliesok.

bruschetta s pestom a rajcinamiZdroj: Food.com

Tie potom z oboch strán jemne pokropte olivovým olejom a dajte ich zapiecť na 200 °C, až kým nebudú krásne zlatisté.

Než sa vám bagetky opečú, olúpte rajčiny a rozkrájajte ich na malé kúsky. To isté spravte aj s cibuľou a primiešajte ju ku kúskom rajčín. Zmes, samozrejme, dochuťte soľou a korením.

Teraz skontrolujte, či sú bagetky v strede chrumkavé. Ak áno, vytiahnite ich z rúry. Hneď ako trošku vychladnú, je na čase ich potrieť bazalkovým pestom. Touto surovinou určite nešetrite, pretože v spojení s rajčinami, ktoré naň pridáte, dodá bruschette skvelú chuť.

Po bruschettách sa aj v tomto zložení len tak zapráši. No keď ich navyše obohatíte o jemný plátok camembertu, ktorý dáte na pár minút zapiecť, hostia vás budú za tento pôžitok z plnej chuti zbožňovať. 

Kanapky so špenátom a syrom halloumi

kanapky so spenatom a syrom halloumiZdroj: Bbcgoodfood.com

Ak patríte k milovníkom gréckeho syru halloumi, zbystrite. Tieto jednoduché kanapky s jemne pikantnou chuťou budú hitom vašej silvestrovskej párty. Buďte si istí, že na ich recept sa vás budú pýtať nielen vegetariáni, ale aj tí, ktoré jedia mäso.

A čo na ich prípravu budete potrebovať?

  • 2 hrubšie plátky masla

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 čajové lyžičky korenia garam masala, poprípade karí

  • 160 g mladého špenátu

  • dve balenia halloumi syra

  • tenký chlieb (napríklad pita)

Na panvici najskôr nechajte roztopiť maslo. Potom k nemu pridajte pretlačené strúčiky cesnaku a indické korenie garam masala. Keď ho nemáte, nevadí. Namiesto neho jednoducho použite karí alebo kurkumu.

Počas toho, ako sa bude zmes pripravovať, nahrubo nasekajte listy špenátu a prihoďte ho do cesnakovo-indickej zmesi. Keď sa špenát zvraští a stratí na objeme, môžete dať panvicu nabok.

Na rad teraz príde panvica s pokrájanými kockami syra halloumi. Tie stačí do zlatista opiecť na tenkej vrstve olivového oleja. Podarilo sa? Super.

Rozohrejte rúru a nechajte v nej na pár minút ohriať nekvasený chlieb. Ten potom rozkrájajte na kocky v podobnej veľkosti, v akej ste pripravili kocky halloumi.

Na chlieb rozprestrite špenátovú zmes, ozdobte ju kockou halloumi a zafixujte špáradlom. A opäť pripomíname, že kanapky budú najlepšie chutiť rovno z rúry a panvice.

Zeleninové muffiny so zemiakmi a syrom

zemiakove muffinyZdroj: Taste.com

Zlatý bod silvestrovského programu tento rok nebude v televízii, ale na stole. So slanými muffinami plnými syra a zemiakov v zlatistej kruste si totiž získate aj zarytého mäsožravca.

Už sa vám na ne zbiehajú sliny? Aby ste ich mali čím skôr hotové, prichystajte si:

  • 500 g zemiakov

  • olivový olej

  • 3 menšie šalotky

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 150 g mrazeného hrášku

  • 115 g syra čedar

Najskôr si rozohrejte rúru na 180 °C a dajte variť zemiaky. Okrem toho vyberte muffinový plech a jeho diery poriadne vymastite olivovým olejom, aby sa naň zeleninové muffiny neprichytili. 

Keď sa zemiaky dajú ľahko prepichnúť, preceďte ich a nechajte troška vychladnúť. Ako budú zemiaky chladnúť, na panvici rozohrejte olej a prihoďte naň rozkrájané šalotky. Asi po minútke k nim prihoďte nasekaný cesnak a keď začne voňať, zmes preklopte do väčšej misky.

V inej miske zase mrazený hrášok zalejte vriacou vodou a nechajte ho asi na dve minúty roztopiť. Vodu z misky vylejte, hrášok vidličkou roztlačte na kašu a pridajte ho k šalotkovej zmesi.

Vychladnuté zemiaky ošúpte a podobne ako hrášok, aj tie nahrubo roztlačte. Takto pripravené ich prihoďte k šalotkovej zmesi, ochuťte soľou a korením a poriadne premiešajte. Nakoniec do misky pridajte asi tri štvrtiny pripravého syra.

Teraz už len stačí zemiakovú zmes rovnomerne rozdeliť do muffinového plechu a každý z muffinov posypať troškou zvyšného syra. Voňavé zeleninové muffiny nechajte piecť asi 25 minút a ešte teplé ich naservírujte na stôl.

Kúsky rastlinných sendvičov Sunshine Vege

Na Silvestra sa môže veľmi ľahko stať, že na prípravu jednohubiek nebudete mať toľko času, koľko by ste na prípravu dobrôt potrebovali. Aj v tomto prípade pre vás máme riešenie.

Stačí, keď na stôl prinesiete na kocky rozkrájané vegánske sendviče Sunshine Vege, a môžete si byť istí, že si hostia budú pýtať dupľu.

rastlinne sendvice Sunshine Vege

Na výber totiž máte z troch rastlinných príchutí, a to Praženica, Hummus a Bolonský, vďaka ktorým sa trafíte do gusta naozaj každému.