10 najčudnejších jedál sveta. Trúfli by ste si ich ochutnať?

 1. Ti hoeh koe

Ti hoeh koe alebo po slovensky torta z krvi prasaťa je špecialita Taiwanu. Krvavá torta sa podáva na drevenej paličke a konzumuje sa ako zmrzlina. 

Ak sa rozhodnete, že toto jedlo jednoznačne musíte vyskúšať, krvavú delikatesu nájdete jednoducho na pouličných trhoch. Chuť torty je pomerne sladká, hoci sa zvyčajne vyrába z prasacej krvi a ryže. Tak čo, skúsili by ste?  

krvava torta, torta z krvi, krv z prasata, grotto, zaujimave jedla

2. Živá chobotnica

V Južnej Kórei veľká dobrota. Na rozdiel od kalamárov, ktoré vám naservírujú síce surové, no nehybné, chobotnicu vám na stôl prinesú živú. 

Ak sa vyberiete do Južnej Kórei a rozhodnete sa túto špecialitu vyskúšať, držte sa jasného pravidla: „Jedzte rýchlo”.

3. Vyprážané kobylky

Živé alebo nejakým spôsobom upravené ich nájdete na každom lokálnom trhovisku v Ugande. Predávajú sa s krídlami alebo aj bez, surové, vyprážané či uvarené. 

Podľa recenzie od Food Science of Animal Resources majú kobylky vysoký obsah bielkovín a tukov a nízky obsah sacharidov. 

vyprazane kobylky, hmyz, grotto, zaujimave jedla

4. Storočné vajce

Storočné vajcia, známe aj ako century eggs alebo tisícročné vajcia, sú kulinárskym zážitkom, ktorý si dáte pravdepodobne len v Číne. A ako sa táto pocháťka vyrába?

Kačacie, slepačie alebo prepeličie vajíčka sa skladujú niekoľko mesiacov v zmesi hliny, popola a soli. Po dlhých mesiacoch sa žĺtok zmení na tmavozelený až šedý a má silný sírový zápach.

storocne vajce, century egg, sto rokov, grotto, zaujimave jedla

5. Huspenina z losieho nosa

V 30. rokoch 19. storočia lovili domorodí obyvatelia v Kanade a na Aljaške losy pre potravu. Využili vtedy každú jednu časť zo zvieraťa, ktorú vedeli. Tento historický recept je datovaný do roku 1967 v publikácii Northern Cookbook

Okrem toho, že si losa musíte podľa receptu uloviť, je to aj recept náročný na prácu. 

Pred varením a opätovným prevarením nosa je potrebné najprv odstrániť chlpy vo vnútri nosa a nakoniec ho zaliať vývarom. Celé jedlo musí následne niekoľko hodín tuhnúť. 

6. Casu Marzu

Ak aj vy patríte k milovníkom syra, túto pochúťku si nemôžete nechať ujsť. Casu Marzu je vzácny syr napadnutý živými červami. Ide o taliansku pochúťku, známu predovšetkým na Sardínii, ktorú môžeme pokojne nazvať aj „zhnitý syr“. 

Toto naozaj veľmi zvláštne jedlo sa vyrába z pecorina. 

Ale aby to bolo ešte zvláštnejšie, do pecorina sa pridajú larvy syrových mušiek (piophila casei), ktoré sa potom vyliahnu vo vnútri, zahrabú sa, trávia tuky a premenia produkt na jemný krémový syr. 

Pri konzumácii si môžete vybrať medzi syrom s červami alebo uprednostníte radšej ten bez červov. 

znity syr, cervy, kremovy syr, bez cervov, grotto, zaujimave jedla

7. Stargazey Pie

Star Gazing alebo po slovensky sledovanie hviezd. Vďaka tomuto prekladu si môžete veľmi mylne myslieť, že ide o romantický koláčik, ktorý si vychutnáte so svojou polovičkou. Opak je však pravdou. 

Táto pochúťka je známa tiež ako hviezdny koláč a pochádza z Anglicka.

Tradične sa podáva 23. decembra. Legenda hovorí, že jednej noci v 16. storočí počas silných búrok sa hrdinský námorník vrátil s úlovkom rýb dostatočne veľkým na to, aby nasýtil celé mestečko.

Koláč sa vyrába pečením sardiniek, vajec a zemiakov pod kôrkou chutného pečiva. A čo má tento koláč spoločné so sledovaním hviezd? 

Kľúčovým faktorom pri pečení koláča je, že hlavy rýb musia z neho vyčnievať. Jednoducho ako keby sledovali hviezdy. 

stargazey, sardinky, sardinkovy kolac, listkove cesto, ryba, grotto, zaujimave jedla

8. Huitlacoche

Kukuričná huba. To neznie ako delikatesa. Ale možno zmeníte názor, keď vyskúšate toto zvláštne jedlo pochádzajúce z Mexika. 

Huitlacoche, tiež známy ako mexická hľuzovka, je vyrobený z choroby rastlín, ktorá rastie na klasoch, okolo zŕn, v nafúknutých, sivých oblakoch. 

Toto jedlo sa považuje za kulinársku špecialitu, ktorá má vraj drevitú a zemitú chuť huby. 

kukurica, mexicka hluzovka, huba, mexiko, grotto, zaujimave jedla

Ak by to ale bolo na vás príliš, táto dobrota sa podáva aj ako snack. Kukuričná či pšeničná tortilla sa naplní zrnkami kukurice a je podávaná s koriandrom a salsami. Takmer ako klasické mexické tacos. 

kukurica, mexicka hluzovka, huba, mexiko, grotto, zaujimave jedla

9. Surströmming

Určite ste už niekedy jedli kyslé slede alebo po slovensky „zavináče”. Surströmming je jemne nasolený fermentovaný sleď z Baltského mora. Táto pochúťka je tradičnou súčasťou švédskej kuchyne už od 16. storočia.

Pri príprave tohto na prvý pohľad úplne obyčajného jedla sa použije len toľko soli, aby sa zabránilo hnilobe surového sleďa počas fermentácie. 

Keď však otvoríte novú plechovku, ucítia ju pravdepodobne aj susedia o tri ulice ďalej. Novootvorená plechovka surströmmingu má jeden z najhnilobnejších pachov jedla na svete. 

sardinky, zavinace, nakladane, extra smradlave, konzerva, grotto, zaujimave jedla

Vyprážané tarantuly

Ak náhodou trpíte fóbiou z pavúkov, neodporúčame skúšať špeciality z Kambodže. Toto jedlo začali hladujúci Kambodžania jesť ešte počas režimu Červených Kmérov. 

Dnes sú chlpaté pavúkovce stále považované za obľúbené občerstvenie v celej krajine. 

Existuje dokonca jedno kambodžské mesto prezývané Spiderville, pretože obyvatelia mesta si pavúkovce doprajú pokojne aj každý deň. Povráva sa, že chutia trochu ako krab.

tarantula, vyprazane pavuky, grotto, zaujimave jedla

Ak sa vám tieto dobrotky zapáčili, pokojne za nimi vycestujte do sveta.

Cestu vám môže spríjemniť overená klasika od Grotta, ktorá vás nikdy nesklame. 

Vyzbrojte sa na spoznávanie svetových kuchýň poctivými slovenskými bagetami či sendvičmi.