Najkrajšie vianočné trhy v Európe

Vianočné trhy prinášajú to očakávané čaro Vianoc. Navštevujeme ich najmä kvôli vianočnej atmosfére, aby sme sa naladili na ten správny vianočný tón.

Kde sú však vianočné trhy najkrajšie? Ktoré miesta sa oplatí navštíviť? Magazín Forbes zostavil rebríček niekoľkých miest za rok 2021, ktoré sa oplatí vidieť.

Budapešť, Maďarsko

Zdroj: Vianočný stromček na námestí v Budapešti. 

Začneme prvým miestom, kúsok za našimi hranicami a tým je Budapešť. Budapešť si drží svoje prvé miesto už niekoľko rokov. Množstvo stánkov s umelcami, predajcami či už ručne vyrábaných alebo výnimočných vecí dotvárajú tú pravú vianočnú atmosféru. Krásne dekorácie, osvetlenie na viacerých budovách ako aj na Bazilike svätého Štefana. Varené víno, pečené dobroty, či rôzne sladkosti aj medovníčky je cítiť na každom rohu.

Basel, Švajčiarsko

Zdroj: Bazilej, vianočné trhy. 

Druhým miestom je mesto Basel vo Švajčiarsku. Basel má výnimočnú atmosféru s dlhoročnou históriou. Staré mesto, kde sa vianočné trhy konajú je zahalené do vianočných svetiel a originálnych dekorácií, ktoré spolu tvoria čarovné miesto. Toto námestie je jedno z najkrajších v Baseli, nazývané Barfüsserplatz and Münsterplatz. Basel bol spomenutý aj v ďalšom rebríčku, najlepších vianočných stromčekov v Európe.

Metz, Francúzsko

Zdroj: Námestie s vianočnými trhmi vo Francúzsku.

Metz vo Francúzsku je na tretom mieste. Svoje miesto v rebríčku si drží dlhých 10 rokov. V meste Metz majú unikátnu atrakciu pre turistov a návštevníkov, ktorým je lampiónový chodník jediný svojho druhu. Vianočné trhy sa konajú na námestiach po celom meste. Ponúkajú tradičné varené víno, horúcu čokoládu, perníky či medovníky ale aj korčuľovanie na ľade. Francúzsko je typické chrumkavými bagetami, ktoré sú každodennou súčasťou ich jedálnička a nemôžu chýbať ani na vianočných trhoch.

Viedeň, Rakúsko

Zdroj: Viedeň, trhy. 

Viedeň, mesto hneď vedľa Bratislavy v Rakúsku sa umiestnilo na štvrtom mieste s najkrajšími vianočnými trhmi v Európe. Magický advent pripomína rozprávku. Dekorácie rozmiestnené po hlavnom námestí, osvetlené okolité stromy dotvárajú atmosféru, ktorá sa len tak nevidí. Romantické miesto, kde sú nádherné vianočné trhy je zámok a námestie v Schönbrunne.

Montbéliard, Francúzsko

Zdroj: Vianočné osvetlenie vo Francúzsku.

Francúzsko je aj na šiestom mieste. Mesto Montbéliard je známe najmä najkrajším vianočným osvetlením vo Francúzsku. Okrem vianočného osvetlenia mesto ponúka 140 stánkov s umením, ručne vyrábanými výrobkami ale aj lokálne gastronomické produkty. Atmosféru dopĺňajú autentické pesničky.

Craiova, Rumunsko

Zdroj: Crainova, vianočné trhy.

Rumunsko sa taktiež objavilo v rebríčku s mesto Craiova. Organizuje rôzne aktivity ako koncerty, kreatívne workshopy. Osvetlenie na vianočných trhoch má viac ako milión žiaroviek. Na Shakespearovom námestí ponúkajú domáce špeciality, ktoré obklopujú kolotoče a atrakcie pre deti.

Bratislava, Slovensko

Bratislavské vianočné trhy

Zdroj: Bratislavské vianočné trhy.

Ak sa vám nechce ďaleko cestovať Bratislava taktiež ponúka pekné vianočné trhy. Vianočnú atmosféru viete chytiť pri varenom vínku, cigánskej pečienke, klobáse ale aj zdobených medovníčkoch. Vianočné darčeky viete kúpiť aj na hlavnom námestí od rôznych umelcov, ktorý predávajú svoje jedinečné výrobky vo vianočných stánkoch.

Pre tých, ktorý nemajú čas vybehnúť na trhy, Grotto ponúka bagety, ktoré vám doprajú kulinársky zážitok. Stačí horúca šálka punču a pocit vianočných trhov budete mať aj doma s priateľmi. Kurací rezník, Kebab či Debrecínska? Nájdete ich vo vybraných predajniach a čerpacích staniciach.