Kde sa schladiť počas leta? V okolí týchto jazier sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori

V rámci rubriky S bagetou na cestách sme pre vás pripravili výber niekoľkých menej známych miest na kúpanie, ktoré ponúkajú krásne scenérie a osviežujúci relax.

Keďže nejde o organizované kúpaliská, kúpanie je v týchto miestach väčšinou na vlastné riziko. Buďte preto opatrní.

Slnečné jazerá

Zdroj: Instagram.com/slnecnejazerasenec

Slnečné jazerá v Senci patria medzi najobľúbenejšie rekreačné destinácie pre ľudí zo širokého okolia.

Zaujímavosťou je, že jazero sa ako prírodné kúpalisko začalo využívať už v roku 1919, vtedy ešte pod názvom Slovenské Tahiti.

Tahiti to síce úplne nie sú, ale napriek tomu sa tu budete cítiť veľmi príjemne a na slovenské pomery takmer ako pri mori.

Wakelake Zlaté Piesky

Zdroj: Instagram.com/goodpoint_sk

Zlaté piesky sú obľúbeným prírodným jazerom v Bratislave. Špeciálne areál Wakelake však ponúka pre mladých ľudí zážitok, ktorý prekonáva bežné slovenské štandardy.

Návštevníci si tu môžu vyskúšať netradičné vodné športy. Pravidelne sa tu konajú aj medzinárodné súťaže či večerné eventy, na ktorých bežne hrávajú známi dídžeji a hudobné mená.

K dispozícii je mólo s terasou, barom a reštauráciou, ktoré sa nesie v duchu životného štýlu surferskej subkultúry.

Palcmanská Maša

Palcmanská Maša je s rozlohou 85 hektárov najväčšou vodnou plochou na území Slovenského raja.

Zároveň je najchladnejšou vodnou nádržou Slovenska. To však nič nemení na tom, že je obľúbeným miestom na kúpanie, vodné športy či člnkovanie.

Miestna obec Dedinky ponúka rekreantom široké možnosti ubytovania v chatách, penziónoch, hoteloch a tiež rôzne stravovacie prevádzky.

Keď tu už budete, určite si nenechajte ujsť ani návštevu Dobšinskej ľadovej jaskyne či množstvo turistických a cykloturistických trás v okolí.

Tajch Klinger

Klinger je v okolí Banskej Štiavnice vyhľadávaným miestom oddychu a patrí medzi najkrajšie štiavnické tajchy, ktoré sú populárne najmä pre svoju kvalitnú vodu a príjemné prostredie.

Tajchy sú umelé vodné nádrže, ktoré pôvodne slúžili ako zdroj vodnej energie pre potreby banskej ťažby a úpravy rúd. V súčasnosti ich miestni obyvatelia a turisti v lete využívajú na kúpanie, rybačku či člnkovanie.

Medzi známe tajchy v okolí patria aj Richňava, Hodrušské jazero, Vindšachta a mnoho ďalších.

Jazero Beňatina

Beňatinské jazero sa nachádza medzi obcami Beňatina a Inovce, neďaleko ukrajinských hraníc. Kedysi to bol travertínový lom, ktorý časom zaplavila spodná voda.

Travertínové steny a tyrkysovo čistá voda vytvárajú scenériu, ktorá pripomína slávne Plitvické jazerá. Práve preto ľudia z okolia toto miesto zvyknú označovať za Malé Chorvátsko.

V jazere sa dodnes nachádza množstvo skamenelín drobných morských živočíchov.

Zaujímavosťou je aj zachovaný obraz na skalnej stene, ktorý by mal predstavovať päťmetrovú skamenelinu pravekej veľryby. Nejde však o skutočný fosílny nález, ale iba o náhodný prírodný jav.

Teplý vrch

Pri obci Teplý Vrch v okrese Rimavská Sobota sa nachádza vodná nádrž nazvaná rovnako ako spomínaná obec. Nájdete tu najteplejšiu vodu na Slovensku – v letnom období sa zohrieva na 27 až 28 °C.

Na letnú rekreáciu sa využíva najmä východné pobrežie vodnej nádrže. Okrem kúpania si tu môžete vyskúšať aj windsurfing, vodné bicyklovanie, člnkovanie či rybárčenie na západnej strane nádrže.

V letnej sezóne sa tu konajú aj rôzne kultúrne podujatia, napríklad rockové koncerty.

Šútovské jazero

Domáci ho síce nazývajú aj ako Šútovské jazero, no oficiálne sa nachádza v miestnej časti Kraľovian – Rieke. Jazero vzniklo postupným zatopením kameňolomu.

Podobne ako jazero Beňatina, vďaka bielym skalám a krištáľovo čistej vode mnohým návštevníkom pripomína scenériu Plitvických jazier.

Priamo od jazera vedie aj turistický chodník k 38 metrov vysokému Šútovskému vodopádu. Keď sa sem vyberiete, tento šperk Malej Fatry neobíďte.

Pohodička s Grotto

Popri plavkách, nafukovačke a opaľovacom kréme si nezabudnite so sebou vziať chutný Grotto snack. Nebudete predsa relaxovať pri vode s prázdnym žalúdkom.

Lahodné bagety, panini či sendviče nájdete na čerpacích staniciach a vo vybraných obchodných reťazcoch.

Na svoje si dokonca prídu nielen tí, ktorí obľubujú klasické salámové, šunkové či syrové pochúťky, ale aj vegetariáni a vegáni. Pre nich sme si pripravili chutnú alternatívu v podobe čisto rastlinných sendvičov Sunshine Vege.

Veríme, že si spolu s nami užijete leto s plnou chuťou.