Recept na živánsku: História a príprava tohto slovenského klenotu

História

Bravčová živánska je tradičné slovenské jedlo, ktorého pôvod sa datuje do stredoveku, kedy sa pripravovala vo vyhĺbenej jame. Tento pokrm, ktorý vznikol v minulosti ako jednoduchý a praktický spôsob prípravy mäsa pre veľké množstvo ľudí, sa dnes stal jedným z najobľúbenejších jedál na Slovensku. Bravčová živánska na plechu bola pôvodne pripravovaná pre hostí a pri rôznych slávnostiach, ako sú svadby alebo pohreby.

Avšak s rastúcim záujmom o gastronómiu a turizmus sa stala populárnym jedlom aj v reštauráciách a gastronómii. V minulosti sa bravčová živánska piekla v kachľových peciach, ktoré boli zdrojom tepla pre väčšinu domácností na Slovensku. Pri pečení sa však musela dbať veľká opatrnosť, aby sa jedlo nepripieklo a nezhorelo. Dnes sa bravčová živánska pečie v moderných elektrických rúrach, ale stále si zachováva svoj autentický a jedinečný chuťový profil.

Ikona Slovenskej kuchyne

Tradičný recept sa trochu zmenil a ľudia pridávajú rôzne ingrediencie, aby bola chuť mäsa ešte lahodnejšia. Avšak aj napriek týmto zmenám zostala tradícia pečenia na plechu dodnes zachovaná.

Tento jednoduchý spôsob prípravy sa stal základom pre vznik mnohých ďalších pokrmov, avšak bravčová živánska na plechu zostáva jedným z najobľúbenejších a najikonickejších slovenských jedál.

Okrem toho, že je živánska na plechu chutná, je aj veľmi praktická, pretože umožňuje prípravu mäsa pre veľké množstvo ľudí bez veľkej námahy. Práve to ju robí ideálnou pre rôzne slávnosti, kde sa stretávajú veľké skupiny ľudí. Vzhľadom na svoju obľúbenosť a jednoduchosť prípravy je jasné, že bravčová živánska na plechu zostane neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne aj v budúcnosti.

Zdroj: Envato Elements

Recept

V nasledujúcom recepte Vám ukážeme ako si pripraviť chutnú a šťavnatú živánsku doma počas chladných dní krok za krokom.

Suroviny:

800 g bravčového karé

  • 600 g zemiakov typu A
  • 150 g údenej slaniny prerastenej
  • 200 g údenej čerstvej klobásy
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 2 PL horčice plnotučnej
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1/2 PL mletej pikantnej papriky
  • 1/2 PL mletej rasce
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Postup:

Bravčové karé nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšej misky. Posypeme soľou, čiernym korením a mletou rascou. Dôkladne premiešame a necháme odležať aspoň 30 minút.

Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky.

Cibuľu a cesnak jemne nakrájame.

V panvici rozohrejeme olej, pridáme horčicu a rozdrvíme do nej strúčiky cesnaku. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Potom pridáme mletú sladkú a pikantnú papriku a krátko opečieme.

Na stredne veľký kus alobalu položíme vrstvu zemiakov, ďalej vrstvu slaniny, potom klobásy a nakoniec bravčové mäso. Každú vrstvu posypeme soľou, čiernym korením a mletou rascou. Nakoniec pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Zabalíme do alobalu a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 50-60 minút.

Po upečení necháme živánsku trochu vychladnúť a potom ju vyberieme z alobalu a nakrájame na plátky. Podávame s prílohou podľa chuti, napr. s restovanou zeleninou alebo šalátom.

Poznámka: Pokiaľ máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať viac mletej pikantnej papriky alebo chili korenia.

Dobrú chuť!

Novinka!

Ak sa Vám však nechce tráviť veľa času v kuchyni, vyrobili sme pre milovníkov Slovenskej tradície šťavnatú novinku! Spojili sme všetko pečené- od mäsa, papriky až po červenú cibuľku a doplnili barbecue dresing aby vám grilovacia sezóna nechýbala po celý rok.

Kde nájdete túto dobrotku? Vo vybraných predajniach: COOP Jednota Martin, COOP Jednota Poprad, Potraviny Fresh, GVP, prevádzky: Makos a.s., Allinmarket, Ko.Ma.Co. ako aj na vybraných čerpacích staniciach OMV.