Aké sú výhody vegánstva?

Vegánsky životný štýl zahŕňa konzumáciu výlučne rastlinnej stravy. Podľa prieskumu Gallupovho inštitútu z roku 2018 sú tri percentá ľudí v Spojených štátoch vegáni. Ľudia sa rozhodnú pre vegánstvo z etických alebo zdravotných dôvodov. Preto si nižšie spomenieme jeho pár výhod.

Rastlinná strava zrýchľuje metabolizmus

Metabolizmus ľudí, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, spaľuje kalórie v priemere o 16 % rýchlejšie ako metabolizmus ľudí, ktorí jedia mäso.

Zdroj bielkovín a živín

Vegánske produkty sú skvelým zdrojom bielkovín. Fazuľa, cícer, šošovica, tofu, tempeh, sójové kúsky a seitan sú len niektoré z nich. Všetky živiny, ktoré potrebujete, môžete získať zo zdravej, vyváženej vegánskej stravy bohatej na celozrnné potraviny vrátane ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov a semien. Niekoľko štúdií uvádza, že ľudia, ktorí sa stravujú vegánsky, majú tendenciu konzumovať viac vlákniny, antioxidantov, draslíka, horčíka, kyseliny listovej a vitamínov A, C a E.

Znižuje riziko rakoviny

Nedávna štúdia naznačuje, že vegánska strava môže pomôcť znížiť riziko ochorenia, pretože potraviny rastlinného pôvodu sú plné silných antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Výskumníci zistili, že vegáni mali vyššie koncentrácie antioxidačných karotenoidov, vyšší podiel celkových omega-3 mastných kyselín a nižšie hladiny nasýtených mastných kyselín ako nevegáni, čo všetko súvisí s pozitívnymi zdravotnými výsledkami.

11-ročná nemecká štúdia zahŕňajúca viac, ako 800 vegetariánskych mužov tiež zistila, že ich výskyt rakoviny bol menej ako polovičný v porovnaní so širokou verejnosťou.

Znižuje riziko nadváhy

Vegánske potraviny majú tendenciu mať nižší obsah kalórií ako tie živočíšne.

Môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu.

Výskum ukázal, že ľudia, ktorí sa stravujú vegánsky majú tendenciu mať nižšiu hladinu cukru v krvi ako nevegáni. Vegánska strava môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 78 %. 

Krásna pleť

Kto by nechcel mať žiarivú pleť? Pokiaľ ide o kožné problémy, jedným z najhorších vinníkov sú mliečne výrobky. Viaceré štúdie ukázali, že konzumácia mliečnych výrobkov zhoršuje akné u mužov aj žien. Okrem vynechania mliečnych výrobkov jedia vegáni zvyčajne viac ovocia a zeleniny, čo znamená, že dostávajú viac dobrých vecí, ktoré sú potrebné pre zdravú pokožku, ako sú antioxidanty a vitamíny.

 

Ak sa vám výhody vegánstva zapáčili vyskúšajte jeden z našich vegánskych sendvičov GROTTO.