Ako si pripraviť domáci hummus? S týmto receptom ho máte hotový za pár minút

Máte radi hummus? Ani sa nedivíme. Skvelo sa hodí ako nátierka na chlebík či jednohubky. Takisto vám odporúčame ochutnať hummus v kombinácii s krekrami alebo čipsami. K večernému posedeniu pri televízii je táto pochúťka ideálna.

Ako hummus podávať, k tomu sa ešte vrátime. Najprv si ho skúste pripraviť podľa tohto receptu. 

Prísady

  • 425 g cíceru
  • 60 ml sezamovej pasty tahini
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 veľký citrón
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 45 ml vody
  • soľ

Postup

Všetko pripravené? Tak poďme na to. Skôr než začnete spájať suroviny, uvarte cícer. Potrvá vám to zhruba 30 až 45 minút.

Ak si chcete uľahčiť prácu, kúpte si sterilizovaný, ktorý už varom prešiel a už je dostatočne mäkký. Keď ho máte nachystaný, odložte ho na chvíľu bokom.

Teraz totižto treba vytlačiť šťavu z citrónu a vyšľahať ju spolu s tahini pastou v robotickom mixéri. Po prvom miešaní nechajte zhruba na jednu minútu zmes tahini a šťavy odležať a potom opäť na pár sekúnd zamiešajte.

Vďaka tomuto medzikroku bude mať hummus jemnú krémovú konzistenciu.

Do vyšľahanej hmoty pridajte olivový olej, rascu, trochu soli a pomletý cesnak. Znova vás čaká mixovanie na niekoľko etáp. To znamená, že po spojení prísad ich zamiešate, po 30 sekundách prestanete a oškriabete všetko, čo zostalo po stenách nádoby.

Následne znova na rovnaký čas zamiešajte. Po tom, ako ste ingrediencie dobre vyšľahali, pridajte k nim polovicu cíceru. A znova. Najprv zamiešajte na niekoľko sekúnd, zoškriabte a znova miešajte.

Po tomto prichádza na rad druhá polovica cíceru, aj tú treba vysypať k základu, ktorý ste si vytvorili. Samozrejme, opäť pustite robotický mixér a aspoň 30 sekúnd počkajte, kým sa suroviny spoja.

Poslednou prísadou je voda, tú pridávajte pomaly po lyžičkách. Vďaka nej dosiahnete to, že sa rozdrví všetok cícer a hummus bude mať nadýchanú konzistenciu.

Rady a tipy na vylepšenia

Ako je u nás zvykom, aj tentoraz prinášame niekoľko tipov, ktoré vám uľahčia prácu a vďaka ktorým bude pokrm ešte chutnejší.

Tak napríklad, keď budete hummus podávať, pre chuť ho pokvapkajte trochou olivového oleja a pridajte aj štipku mletej papriky.

Okrem toho keď budete používať vodu, ideálna je taká, ktorá prešla varom. Buď si uvarte zvlášť čistú, alebo použite tú, v ktorej ste varili cícer.

Podobne ako iné nátierky, aj hummus môžete skladovať. Stačí, keď ho dáte do vzduchotesnej nádoby, a tak vám vydrží v chladničke aj týždeň.

Ak chcete, aby bol hummus ešte jemnejší a nadýchanejší, ošúpte cícer. Jeho šupky sú síce jedlé, ale pre pre chuť ich môžete odstrániť. Blogerka Suzy dokonca odporúča pridať do zmesi kocky ľadu.

Pýtate sa, čo je to za experiment? Podľa nej ide o ďalší spôsob, ako urobiť hummus krémový a jemný.

V prípade, že sa pýtate aj na tahini pastu, poradíme vám aj v tom. Tento produkt ste si možno doteraz v potravinách nevšimli, ale bežne ho kúpite v obchodných reťazcoch alebo malých obchodíkoch so zdravými produktmi.


Sezamovú pastu tahini si kúpite v obchodnom reťazci alebo v predajni so zdravými potravinami. 

Do sendvičov aj šalátov

Existuje mnoho úžasných spôsobov, ako hummus podávať. Inšpirujte sa napríklad blogerkou Sarah a použite ho ako dresing do tekvicových wrapov.

Alebo ho len tak natrite na kolieska bagetky, pridajte paradajku a uhorku a o zdravé jednodhubky máte postarané. Pre ešte zdravší variant môžete uhorku použiť namiesto pečiva.

Ďalším chutným jedlom, ktoré môžete podávať aj na raňajky, je vegánska praženica. Jej základ tvorí tofu a spomínaný hummus.

Ak chcete z domáceho hummusu urobiť niečo na obed, skúste zdravý šalát z quinoy, sladkých zemiakov a zeleniny. Hummus pridáte na záver ako chutný dresing.

Keď vám nejaké zemiaky zvýšia, nevyhadzujte ich. Namiesto toho z nich urobte hranolky a spolu s hummusovým dresingom si ich vychutnajte ako snack pri filme. Zemiaky môžete nahradiť aj kúskami tortilly alebo klasickými zemiakovými čipsami.

U nás v Grotto kombinujeme hummus s bielkovinovým chlebíkom, chilli tofu od Luntera a porciou zeleniny.

Vďaka tomuto lahodnému spojeniu vznikol rastlinný sendvič Sunshine Vege hummus, ktorý si ihneď získal prívlastok mňamus.

Pečivo v kombinácii s hummusom, marinovaným tofu sweet chilli, zeleninou a sušenými paradajkami vás ohúri svojou šťavnatou náplňou a, samozrejme, pôžitkom z plnej chuti. 

Rad nových sendvičov okrem neho dopĺňajú ďalšie dva – sendvič s rastlinnou bolonskou omáčkou a rastlinnou praženicou.