Zaujímavosti o cibuli s prekvapením na záver

Zaujímavé je to, že história cibule je dodnes zahalená rúškom tajomstva. Archeológovia sa totiž nevedia zhodnúť na tom, kde sa prvýkrát objavila. Domnievajú sa, že jej pôvod môže byť spájaný so strednou Áziou. Naši predkovia však divokú cibuľu konzumovali už dávno predtým. Primitívny človek si ju cenil, pretože keď bol nedostatok jedla, mohol ju jesť aj v sušenom stave. Vďaka nej netrpel hladom.

 

Život cibule v staroveku

 

Vedeli ste, že grécky lekár Dioscorides obhajoval pestré využitie cibule? Na jeho odporúčanie sa grécki športovci na olympijských hrách posilňovali tak, že zjedli kilo cibule a pili čistú cibuľovú šťavu. Pred začiatkom súťaže sa celí natreli cibuľovou šťavou. Dúfali, že im esencia z tejto rastliny dodá odvahu a energiu. Nesmierne si ju cenili aj v ľudia v starovekom Egypte. Podľa nich predstavovalo vrstvenie cibule symbol večnosti a zároveň usporiadanie sveta. Z toho dôvodu ju dávali zosnulým do hrobov.

 

Milovníčka slnka

Ak chcete mať v záhrade krásny cibuľový záhon, vyberte si slnečné miesto. Prečo? Cibuľa miluje slnečné lúče! Potrebuje maximálne desať hodín svetla, aby sa naplno rozvinula. Väčšie odrody vyžadujú viac času, približne pätnásť hodín.

 

Cibuľový džem s medom a pivom

V súčasnosti je cibuľa súčasťou väčšiny domácností. Stretávame sa s ňou v zeleninových prílohách, ako súčasť polievok, omáčok či dusených pokrmov. Mnohí ju konzumujú aj surovú. A mnohí nedajú dopustiť na chutný cibuľový džem s medom a pivom! Prekvapíte ním každú návštevu v tom najlepšom slova zmysle. Využitie je rôznorodé – môžete prostredníctvom neho zvýrazniť chuť hot dogu, hamburgeru, alebo si ho len tak vychutnať na chlebíku.

 

A čo budeme potrebovať?

 

  • 1 kg cibule
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 125 ml medu, jablčného octu a piva
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 0, 5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

 

Najprv ošúpeme cibuľu a pokrájame ju na kúsky. Môžeme si vybrať, či ju budeme pripravovať v hrnci, alebo na panvici. Nech už sa rozhodneme pre akúkoľvek možnosť, nezabudnime pridať olivový olej. Cibuľu na ňom dozlatista opečieme. Následne pridáme M, O a P, čiže med, ocot (jablčný) a pivo. Skamarátime ich, rozumej dôkladne ich premiešame. Podľa vlastného uváženia sa rozhodneme, koľko pridáme soli alebo korenia. Opäť nevynechajme proces priateľstva, t. j. pomiešajme ich. Nezabudnime na dôležitú vec – džem, ktorý nám vznikne, nenechajme napospas osudu. Naplňme ním menšie zaváraninové poháre a okamžite uzatvorme viečkom. Takto ich necháme vychladnúť. Následne ich uskladníme na tmavom mieste, kde nebudú prenikať slnečné lúče.

 

Cibuľa príde za vami

Cibuľa je pre nás dôležitá, a preto ju nájdete v našich produktoch. Napríklad v Debrecínskej bagete je jarná cibuľka v spoločnosti debrecínskej šunky, andalúzskeho dressingu extra a tvrdého syra. Pečená červená cibuľa obohacuje živánsku bagetu s pečeným kuracím mäsom, dresingom, šalátom a pečenou paprikou. Pokiaľ patríte k milovníkom orientu, máme pre vás bagetu pod názvom Kebab. Nájdete v nej červenú cibuľu na jednom mieste spolu s opečeným kebab mäsom, paradajkami, šalátom a kebab dressingom. Hor sa do zahryznutia!