Chlieb vo vajíčku na niekoľko spôsobov: Pripravte si overenú klasiku podľa týchto receptov

Kto by si v detstve neobľúbil chrumkavý, zlatistý, voňavý chlieb vo vajíčku? Staré mamy nám ho vedeli pripraviť na slano aj na sladko. Niekedy dochutený syrom či kečupom. 

História chlebíka vo vajci je však ešte oveľa staršia, ako si naše staré mamy vôbec pamätujú. 

Predpokladá sa, že prvýkrát sa recept na prípravu tohto chutného pokrmu spomínal už v 4. storočí v antickej kuchárskej knihe s menom rímskeho gurmána Apicia.

Chlieb vo vajíčku si najjednoduchšie pripravíte tak, že krajce obalíte v rožšľahanom vajíčku a opečetie z oboch strán na oleji.

V tomto článku sa však dozviete, ako si tradičné víkendové raňajky ozvláštniť.

Klasika jemne inak

Začnime jednoduchou vychytávkou. Recept na chlieb vo vajíčku sa dá vylepšiť pridaním syra, horčice alebo pretlačeného cesnaku do vyšľahaných vajíčok.

chlieb vo vajicku, chlieb, ranajky

V tejto mase sa chlebík klasicky obalí a potom sa z oboch strán opraží na rozpálenom oleji.

Vajíčko v chlebe

A čo takto obrátiť tradície naruby a namiesto chleba vo vajíčku skúsiť vajíčko v chlebe? Výhodou je ešte jednoduchší postup ako pri klasickom recepte.



Najprv do krajcov vykrojíme okrúhle otvory. Chlieb potrieme repkovým či olivovým olejom z oboch strán a dáme na panvicu pri nízkej teplote, aby ste ho nepripiekli. Opečieme ich do zlatohnedej farby z každej strany.


Do vykrojeného stredu nalejeme kvapku oleja a pridáme vajce. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Pre chuť môžeme chlebíky posýpať pažítkou či poliať pikantnou Srirachou alebo zeleným pestom.

Francúzsky toast

Vo svete chlieb vo vajíčku poznajú skôr ako francúzsky toast a pripravujú ho na sladko. Prečo sa volá francúzsky, nevedia ani samotní Francúzi. Tí túto pochúťku volajú po svojom ako pain perdu (vyslovuje sa pé perdy), čo v preklade znamená stratený chlieb.

V miske si vyšľaháme vajíčka spolu s mliekom, vanilkou a cukrom. Toastový chlieb alebo vianočku obalíme vo vajíčkovej zmesi a opečieme na masle alebo oleji z každej strany do zlatista.

Opečené toasty poprášime cukrom a podávame podľa chuti s javorovým sirupom, lesným ovocím, škoricou či broskyňovým alebo marhuľovým džemom.

Chlebové lasagne

Ak si chcete naozaj uletieť, vyskúšajte chlebové lasagne. Na tento recept budete potrebovať okrem tradičných ingrediencií – chlebíka, vajíčka a oleja, ešte šunku, špenát, syr, rajčinovú omáčku a strúčik cesnaku.


Najskôr si na panvici rozpálime olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zľahka ho orestujeme. Pridáme umyté špenátové listy, krátko ich podusíme a odstavíme zo sporáka.

V miske si vyšľaháme vajcia a obalíme v nich krajce chleba. Následne si pekáč vymastíme maslom a na spodnú vrstvu poukladáme prvú vrstvu vajíčkom obaleného chlebíka.

Potom pridáme špenát a ďalšiu vrstvu chlebíkov, ktoré však tentoraz vajíčkom iba potrieme zvrchu.

Nasleduje vrstva šunky a plátkov syra. Nakoniec vrch potrieme rajčinovou omáčkou, pridáme zvyšky chlebíka nakrájaného na kocky a zasypeme nastrúhaným syrom.

Ta-dá, a máme grottovo! Prajeme dobrú chuť.