Máte dosť sladkého? Skúste na Vianoce niektorú z týchto slaných pochúťok

Vianoce sú čas, kedy sa sladké pečivo doslova sype z každej strany a stoly sa prehýbajú pod perníkmi, vanilkovými rožkami alebo grilážou. 

Nikto im nevie odolať a bezhlavo ich jeden za druhým vyjedáme, aj keď väčšinou už po treťom zákusku ani necítiť jeho originálnu chuť. Ak teda chcete sladké koláče vymeniť za slané dobroty, odporúčame vám niečo z tohto.

Lososové kanapky

Základ je na vás. Môže to byť celozrnný plátok, slané cestíčko, prípadne kúsky bagety. Tento základ potrite olivovým olejom či poctivým maslom a uložte naň plátok lososa. 

V prípade, že chcete kanapky dotiahnuť do gastronomickej dokonalosti, zvoľte namiesto lososa kaviár. Následne na špáradlo napichnite plátok uhorky a prepichnite ním pečivo. Zaručene tak okrem chuťových pohárikov nasýtite aj oči. 

Vianočný guacamole stromček

Kukuričné nachos sa k vianočných filmom výborne hodia. Tak prečo si ich nedopriať aj počas sviatkov s avokádom a zeleninou?


Postup je ľahký. V balení nájdite všetky dokonale rovné nachos a pripravte si guacamole omáčku. Tú roztrite na trojuholníčky a ozdobte ich paprikou a kockami paradajok tak, aby pripomínali vianočné stromčeky. 

Vajíčka s podobizňou Mikuláša

Spraviť Vianoce všetkým, ktorí si počas roka sledujú v strave proteíny, s týmto nápadom nebude vôbec komplikovaná záležitosť. Bielkoviny a tuky vo vajíčkach navyše pomôžu udržať si dlhšie pocit sýtosti, kým sa opäť pustíte do zbytkov štedrej večere. 

A ako si takéto sviatočné jednohubky vyrobiť? Jednoducho a kreatívne. Uvarte vajíčka natvrdo, prekrojte ich a vyberte žĺtky. Vo vriacej vode zmiešanej s červeným potravinovým farbivom nechajte približne desať minút povariť bielka.

Žĺtka zatiaľ zmiešajte s paprikou, horčicou, majonézou a nasekanými zaváranými uhorkami. Túto zmes následne po troške vylejte do polovíc z bielok. Ďalej z kapary vytvorte oči, zo šunky nos a z papriky ústa. Nakoniec si vezmite čerstvý syr a z neho vymodelujte bradu.

Vianočné krevety s cesnakom a parmezánom

Krevety patria medzi vianočné predjedlá viacerých krajín v Európe, tak prečo ich neskúsiť aj na Slovensku? 

Pripravíte ich rýchlo, jednoducho a ich chuť si získa každého. Nehovoriac o ušetrených prázdnych kalóriách.

Pokiaľ ide o postup, je naozaj jednoduchý. Umyté krevety polejte olivovým olejom, okoreňte, posypte parmezánom a čerstvým cesnakom. Takto prichystané ich napichajte na špajdle a upečte v rúre. Pri jedení si ich vychutnajte s omáčkou Tisíc ostrovov.

Tučniaky z olív a mozzarelly

Ak milujete vianočné „piplačky”, toto je niečo pre vás. Najskôr si nakrájajte mrkvu na kolieska a vykrojte z nej malé trojuholníčky. Následne na paličku napichnite mini mozzarellu, čiernu olivu a na vrch pridajte špičku z čerstvej papriky. 

Telíčka tučniakov nakoniec ozdobte taveným syrom. Zdravé jednohubky vám nejaký čas zaberú, ale garantujeme vám, že vďaka ich lahodnej chuti sa po nich len tak zapráši. 

Vianočné tortillové rolky

Rolády na Vianoce nie sú žiadnou novinkou. Ale ich ľahká verzia je skutočne plná chutí, zasýti vás a uspokojí známu chuť na „niečo malé”. 

Zoberte si teda tortillu (ideálne špenátovú) a potrite ju čerstvým nadýchaným syrom. Na ten uložte kuraciu šunku s najvyšším podielom mäsa a zelený šalát. 

Zrolujte a nechajte odležať chvíľku v chladničke. Tortilla jemne nasiakne syr a zmení sa na lahodnú vianočnú rolku, ktorej nebudete vedieť odolať.


Zdroj: Inspiredbycharm.com

Zlaté prasiatko na koniec

Nie až také nízkokalorické, ale za to naozaj dobré. Presne tak možno opísať tieto jednohubky v tvare prasiatok. 

Najskôr si pripravte klasické kysnuté cesto, z ktorého spravíte malé pampúšiky. Vložte do nich párky, miesto očí pridajte korenie a zo zbytku párkov vyrobte ušká. 

Ak ich budete servírovať dospelým a starším deťom, potrite ich jemnou vrstvou cesnaku. V tomto chladnom období to imunite len prospeje.