Skvelý chrenový dresing: Ako ho pripraviť a k čomu všetkému sa hodí?

Ako jedlo a prírodný liek na mnohé zdravotné ťažkosti ho poznali už v starovekom Egypte. V stredoveku ho mnísi pestovali v kláštorných záhradách. A podľa gréckej báje o ňom delfská veštica Pýtia samotnému Apolónovi prezradila, že má cenu zlata. 

Reč je o chrene – rastline, ktorá má celý rad pozitívnych účinkov na zdravie. Koreň obsahuje nielen množstvo vitamínu C, ale aj vápnik, draslík, horčík a fosfor. Účinkuje antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky a podporuje trávenie.

Dnes si ukážeme, ako si z tejto výnimočnej a možno trochu nedocenenej koreňovej zeleniny pripraviť lahodný dresing. Postupujte podľa nasledujúceho receptu a máte ho hotový raz-dva. 

Ingrediencie

  • 2 PL kyslej smotany
  • 4 PL majonézy
  • 2 PL strúhaného chrenu
  • čerstvý kôpor
  • šťava z citrónu
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

Domácemu chrenu sa nevyrovná nič, ale ak ho práve nemáte poruke, určite rovnako dobre postačí aj ten z obchodu. 

Čerstvý chren najskôr očistite, nastrúhajte najemno a zmiešajte v stredne veľkej miske so smotanou a majonézou. Zjemnite lyžičkou citrónovej šťavy. Osoľte a okoreňte, prípadne podľa chuti pridajte ešte čerstvý kôpor alebo prelisovaný cesnak. 

Všetky ingrediencie spolu dobre premiešajte. Môžete to urobiť ručne alebo použite robotický mixér.

Jednoduchý recept môžete skúsiť ozvláštniť pridaním ďalších ingrediencií. Vyskúšajte do dresingu primiešať napríklad postrúhané jablko, strúhaný syr alebo uvarenú a nastrúhanú cviklu.

Dresing pre lepšiu chuť nechajte odležať v chladničke aspoň 2 – 3 hodiny. No a pred podávaním ho ešte nechajte „postáť“ pol hodiny mimo chladničky.

K čomu všetkému sa hodí?

Chrenový dresing nájdete aj v našej bavorskej bagete Grotto. Lahôdkové karé, vajíčko, restovaná cibuľka, kyslá uhorka a chren v nej spoločne vytvárajú výraznú, ale delikátnu kombináciu, ktorú ocenia najmä milovníci plných chutí.

Chrenový dresing nájdete aj v našej bavorskej Grotto bagete. 

Vo všeobecnosti je chrenový dresing vynikajúcou omáčkou k akémukoľvek mäsu. Špeciálne si ho vychutnáte k varenému hovädziemu, pečenému bravčovému bôčiku, rebrám či kolenu, ale aj ku grilovaným kuracím krídelkám.

V prípade, že máte radi netradičné a intenzívne chute, vyskúšajte dresing skombinovať s údenými rybami. Famózne sa hodí napríklad na ochutenie šalátu s údeným lososom, cviklou a quinoou.

S chrenom to je ako s láskou na prvý pohľad. Buď si spolu okamžite porozumiete, alebo ho nebudete chcieť ani vidieť. Mnohokrát si pri ňom poplačete, ale nakoniec to vo výsledku vždy bude stáť za to. Tak hor sa na trh, do záhradok či na lúku a pripravte si poctivú chrenovú omáčku, ktorá vás vyštípe i zahreje.