Recept, s ktorým vyčarujete croissant na plechu a úsmev na tvári

Raňajky do postele pri výhľade na Eiffelovku, to je sen každej ženy. Situácia to síce nedovoľuje, no my sa v dnešnom článku pokusíme priniesť aspoň kúsok francúzskej romantiky do vašich príbytkov.

Slovo croissant nám ihneď evokuje francúzsku špecialitu. Faktom však je, že croissant nepochádza z francúzskych pekární. Jeho história sa totiž započala v Rakúsku, kde bol známy pod názvom kipferl.

Vo Francúzsku sa kipferl prvýkrát objavil až v 19. storočí, keď si viedenský podnikateľ August Zang v Paríži založil pekáreň s rakúskymi dobrotami, ktoré domáci s obľubou vyhľadávali.  

Žiadanou pochutinou sa nestal len medzi obyčajnými ľuďmi, ale aj v najvyššej šľachte. K najväčším milovníkom patrila Mária Antoinetta, ktorá croissantový recept osobne predstavila francúzskym pekárom tak, ako ho poznáme doteraz.

A my vám tento recept dnes podrobne predstavíme.

Trpezlivosť croissanty prináša

V prvom rade vás musíme upozorniť, že tradičná príprava croissantov vyžaduje trpezlivosť, keďže zaberie tri dni. Preto si raňajky chystajte s poriadnym predstihom. Každá dobrá vec chce predsa čas, no nie?

Na prípravu cesta pre asi šesť croissantov si nachystajte:

  • 250 g hladkej múky
  • 85 ml plnotučného mlieka
  • 60 ml vody
  • cca 2 polievkové lyžice sušeného droždia
  • 1 polievkovú lyžicu medu
  • 25 g roztopeného a vychladnutého masl
  • 20 g cukru
  • menšiu polievkovú lyžicu soli

Na maslovú plnku potrebujete:

  • 140 g studeného masla

Záverom:

  • 1 vajce na potretie

Prvý deň

Prvým krokom je príprava cesta. V mlieku rozpustíte lyžicu medu a sušené droždie. Zamiešajte a nechajte aspoň 10 – 15 minút kysnúť. 

Potom pridajte  ostatné ingrediencie a zmiešajte ich dokopy. Zmesi doprajte aspoň päť minút masáž rukami, až kým sa nevytvorí hladké cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť.

Počas kysnutia cesta si nakrájajte studené maslo na tenké pásiky a položte ich na papier na pečenie. Maslo rozložte na plochu 12,5 x 16,5 cm. Prekryte ďalším papierom na pečenie a valčekom rozváľajte, aby sa maslo spojilo. Papier preložte tak, aby zakryl vzniknutý maslový obdĺžnik.

Maslový balíček potom nechajte stuhnúť v chladničke. Vykysnuté cesto vyformujte do tvaru disku a prekryté fóliou ho nechajte cez noc odpočívať v mrazničke.

Druhý deň

Počas druhého dňa bude krokov prípravy naozaj veľa, no nenechajte sa odradiť. 

Cesto nechajte rozmrznúť tak, aby sa s ním dalo pracovať, ale nebolo príliš mäkké. Posypte múkou pracovnú dosku aj valček. Výdatné pomúčenie zopakujte vždy, keď budete s cestom pracovať. Vždy, keď dovalcujete, múku oprášte, aby neovplyvnila výsledok.

Cesto vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika v rozmere 25 x 17 cm. Z chladničky vyberte pripravené maslo, odbaľte z neho papier a položte na jednu polovicu cesta tak, aby ste ho druhou polovicou celé prekryli.

Okraje cesta okolo masla prstom zatlačte a nechajte opäť pol hodinu odpočívať v chladničke. 

Vytiahnuté cesto vždy nechajte chvíľku stáť, aby bolo poddajné, no stále dostatočne studené. 

Nasleduje skutočná veda a dôvod, prečo vás bude váš partner či partnerka ľúbiť ešte viac.

Cesto rozvaľkajte tak, aby ste natiahli jeho dlhšiu stranu na 40 centimetrov. Odmerajte si na dlhšej strane cesta asi päť centimetrov a odmeranú časť preklopte smerom do stredu.

Postup zopakujte aj z druhej strany tak, aby sa prehnuté časti cesta čo najviac dotýkali. Oprášte prebytočnú múku, cesto ešte raz prehnite na polovicu a dajte na hodinu naspäť do chladničky.

Ešte ste s nami?

Cesto opäť vytiahnite z chladničky a rovnakým spôsobom rozvaľkajte na dĺžku cca 40 centimetrov. Tentokrát si však cesto rozdeľte na dlhšej strane na tretinky a tie navzájom poprekladajte smerom do stredu. 

Pred ďalším spracovaním cesto zamotajte do fólie a opäť dajte aspoň na polhodinu zachladiť.

Po vytiahnutí cesto odbaľte a otočte ho tak, aby bola strana s viditeľnými vrstvami otočená k vám. Máte? Super, pretože opäť budete vaľkať, kým bude cesto asi centimeter hrubé. A opäť ho chvíľku necháme zabalené v chladničke. 

Nasleduje (konečne) finálne vaľkanie na výslednú 4 – 5 mm hrúbku. Pri vaľkaní sa stále snažte udržiavať obdĺžnikový tvar. 

Kratšia strana cesta by pri konečnej hrúbke mala mať okolo 25 centimetrov. Pre istotu teda vypracte celú policu v chladničke, opäť šupnite cesto na noc schladiť a zaslúžene si vyložte nohy hore. 

Tretí deň a konečne krájame 

Aby ste mohli z cesta vyslobodiť trojuholníky, z ktorých budete croissanty motať, na pomoc si zoberte nôž a pravítko či meter. 

Najprv si chladné cesto vytiahnite z chladničky a kratšiu stranu orežte tak, aby mala 23 centimetrov. 

Zoberte si meradlo a vyznačte nožom na jednej z dlhších strán 9-centimetrové rozostupy. Na opačnej strane začnite najskôr so 4,5 cm zárezom od kraja cesta a až potom vyznačte 9 cm rozostupy. 

Takto vyznačené zárezy navzájom pospájajte nožom alebo krájačom na pizzu. Vzniknúť by malo šesť rovnakých trojuholníkov. Ak sa podarilo, paráda. 

Zavinúť a nechať kysnúť

Jednotlivé trojuholníky oprášte od múky a začnite vinúť croissant od spodnej strany trojuholníka smerom ku špičke. Surový croissant preložte na plech tak, aby bola špička skrytá. Croissant sa tak počas kysnutia nerozvinie. 

Proces zopakujte pri ostatných trojuholníkoch. Potom ich prikryte vyšším plechom a nechajte vykysnúť aspoň 2 – 3 hodiny pri izbovej teplote. Croissanty tak zostanú nadýchané a zdvojnásobia svoju veľkosť.

Medzitým si predhrejte rúru na 190°C a vykysnuté croissanty opatrne potrite vajíčkom. Plech s croissantmi dajte do rúry a nechajte piecť asi 20 minút, kým nebudú krásne zlatohnedé. 

Rady na záver

Predtým, než pôjdete s francúzskymi raňajkami prekvapiť vašu polovičku, nechajte ich vychladnúť. Inak by boli croissanty príliš mäkké. Nehovoriac o tom, že predsa nechcete mať na svedomí spálené ústa. 

Ak budete mať čas a chuť, do zvyšného cesta môžete poukladať napríklad kúsky čokolády a zabodovať aj s čokoládovou taštičkou. 


Nové Grotto croissanty si môžete vychutnať v sladkej aj slanej verzii. 

Rovnako, ako si treba dať záležať na presnom postupe domáceho pečenia croissantov, aj my kladieme pri príprave našej slanej a sladkej verzie Grotto croissantov dôraz na poctivý výber ingrediencií a detailný postup prípravy. 

To aby ste na pultoch našli vždy chutné produkty prvotriednej kvality.