Zabudnite na panvicu. Prečo je lepšie opekať slaninu v rúre? 

Slanina jednoducho patrí k výdatným raňajkám. Preto sme ju aj my v Grotto spojili s rastlinnou praženicou v našom raňajkovom sendviči.

 

Plátok opraženej slaniny však musí nielen výborne chutiť, ale aj vyzerať lákavo.

Tajomstvo dokonale opečenej slaniny spočíva v tom, aký postup zvolíte. A tak nabudúce, keď dostanete chuť na bezchybný plátok, namiesto panvice zapnite rúru a opečte ju tam. 

Pečenie šetrí čas aj nervy 

Poznáte ten pocit? Kúsky slaniny sa prichytia na panvicu, tuk oprská celú pracovnú dosku a keď už zapácha aj oblečenie, chuť na slaninu vás pomaly prechádza. 

Našťastie, ak ju budete piecť v rúre, ani jeden z týchto problémov nenastane.

Okrem toho slaninu nemusíte stále kontrolovať a otáčať, takže ušetrený čas môžete využiť na prípravu prílohy. 

Navyše, v rúre jej naraz spravíte oveľa väčšie množstvo. Ak ho hneď nezjete, môžete dať zvyšok zamraziť.

Vyhnite sa balenej slanine

Aby výsledok stál naozaj za to, venujte dostatok času výberu čo najkvalitnejšej suroviny. Čím kvalitnejšia slanina, tým chutnejšia bude jej výsledná chuť.

Preto namiesto supermarketu, kde nájdete už naporcovanú slaninu v plastovom obale, navštívte radšej mäsiara.

Balená slanina zo supermarketov nielenže škodí vášmu zdraviu, no ani jej chuť často nespĺňa tie najvyššie požiadavky.

To pri výbere slaninky od poctivého mäsiara nehrozí. Popri tom si výber hrúbky jednotlivých kúskov môžete prispôsobiť vašim chutiam.

A aký hrubý rez zvoliť? Odporúčame ísť zlatou strednou cestou. Tenké plátky, cez ktoré presvitá svetlo, príliš rýchlo pustia všetok tuk, čo vás oberie o chuťový zážitok.

Naopak, príliš hrubé plátky sa nespečú natoľko, aby boli chrumkavé. Preto mäsiarovi povedzte, aby vám slaninu nakrájal aspoň na 2,5 až 3 mm.

Slaninu si u mäsiara nechajte nakrájať na 2,5 až 3 mm hrubé pásiky.

Postupujte podľa týchto krokov

Hneď ako máte poctivú slaninku nakrájanú, predhrejte si rúru na 200 °C. Pri tejto teplote sa slaninka nebude piecť príliš dlho, zostane perfektne chrumkavá a nespália sa jej okraje.

Následne si pripravte plech a vložte doň papier na pečenie. Naň vedľa seba naukladajte plátky slaniny a vložte do rozohriatej rúry.

Zhruba po 15 až 25 minútach intenzívnej vône je vaša slanina hotová. Ideálny čas pečenia však záleží od hrúbky plátkov. 

Keďže je položená na papieri na pečenie, tuk nemá kam odtiecť a slanina sa v ňom upečie oveľa rýchlejšie. Hoci pečenie potrvá asi dvadsať minút, pre istotu odporúčame po 12 minútach slaninu skontrolovať, aby sa náhodou nespálila.

Keď bude slanina vyzerať podľa vašich predstáv, ešte syčiacu ju preložte na tanier s papierovou servítkou. Tá pomôže absorbovať prebytočný tuk a slaninka tak zostane dlhšie chrumkavá. Teraz máte hotovo. Jednoduché, čo poviete?

Čo so zvyškom tuku? 

Po dokončení vám na plechu zostane aj značné množstvo tuku. Ak ho máte v pláne len tak vyliať do odpadu, zadržte. Využite ho radšej ako chutnú náhradu oleja alebo masla.

Pri tomto kroku oceníte, že ste do plechu položili aj papier. Stačí, aby ste ho opatrne vytiahli z plechu, a ešte teplý tuk vyliali do sklenenej nádoby.

Nechajte chvíľu vychladnúť a masť dajte do chladničky. Parádne raňajky dotvorí napríklad volské oko alebo praženica pripravená práve na zvyšnom tuku zo slaniny.