Rímsky, špenát či mangold: Viete, ktoré listové šaláty patria k najzdravším?

 Sú takmer bez kalórií a tukov, no zato plné vlákniny a minerálov. Reč je zdravých listových šalátoch, ktoré vo veľkom pomáhajú vášmu zdraviu. A ktoré presne máme na mysli? 

Žerucha

Jedným zo šalátov s najväčšou porciou zdravia je žerucha. O jej sile sa hovorilo už pred stáročiami. Konkrétne ho preslávil vysoký obsah betakaroténu a vitamínu K, ktorý viditeľne hydratuje a zvláčňuje pokožku.

Krásna pleť však nie je to jediné, čo žerucha telu prináša. V listoch ukrýva chemickú látku, ktorej názov vám radšej ani písať nebudeme. 

Vo svete a na internete ju však nájdete aj pod skratkou PEITC. 

najzdravsie listove salaty

Prečo je PEITC taký prospešný? Hlavne preto, že táto látka obsiahnutá už v 85 gramoch žeruchy dokáže znížiť výskyt rakoviny až o 17 %.

Tak čo, kedy začínate pestovať žeruchu doma na balkóne?

Kučeravý kel

Ruku na srdce. Tešili ste sa na obed, keď ste v jedálničku školskej jedálne uvideli kelovú polievku či prívarok? Nebojte sa, tento šalát má s hlávkovým kelom spoločný akurát názov. Okrem neho sa podobajú už len svojím zložením a obsahom prospešných látok.

najzdravsie listove salaty

Stačí vám jedna hrsť kelu a prijmete viac ako dvojnásobok dennej dávky vitamínu A a takmer 7-násobok vitamínu K.

A keďže má kučeravý kel listy, obsahuje aj vysoký podiel kyseliny listovej, teda vitamínu B9. Navyše, vďaka vysokému obsahu vápnika prospieva tiež aj zdraviu kostí. 

Špenát

Keď je kel výborný na kosti, špenátové listy zase podporia tvorbu krvi. Najmä tie varené obsahujú obrovské množstvo železa. Vitamíny A a K sú úplnou samozrejmosťou, no nimi to ani zďaleka nekončí.

V špenátových listoch sa nachádzajú aj takzvané tylakoidy, teda látky, ktoré vytvárajú pocit sýtosti

najzdravsie listove salaty

Stačí, že si dáte chutný zeleninový šalát z dvoch hrstí špenátových lístkov, a máte pocit, akoby ste zjedli polovicu kuraťa.

Špenát tiež okrem regulácie chuti do jedla a vašej váhy podporuje aj správne trávenie. Vďaka tomu? No predsa vďaka vysokému obsahu vlákniny.

Ak si po týchto slovách na špenát robíte chuť, skúste ho zmiešať feta syrom, mangom a zeleninou podľa chuti. Výborná kombinácia, uvidíte.

Mangold

Listy mangoldu spoľahlivo spoznáte podľa typických tmavočervených žilnatín. A odteraz ho budete poznať ako jeden z najvýživnejších šalátov.

najzdravsie listove salaty

Zo všetkých obľúbených šalátov práve mangold obsahuje najviac vitamínu K, ale aj draslíka. Spolu s listami mangoldu zjete aj značné množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti cukrovke.

Cviklové listy

Podobné listy mangoldu s červenou stopkou uprostred veľkého listu má aj cvikla. Áno, presne tá červená cvikla, ktorej pohár si vždy otvoríte k hlavnému jedlu namiesto kompótu.

Väčšina ľudí, aj keď pestuje cviklu na záhrade, jej listy jednoducho vyhodí. Ak ste aj vy doteraz plytvali bohatým zdrojom skvelých látok, zadržte.

najzdravsie listove salaty

V červeno-zelených listoch sa totiž ukrýva poriadna porcia vlákniny, vitamínu A a K. Nezáleži, či ich pochrúmete surové alebo si ich necháte zmäknúť v hrnci a zjete spolu s cviklou.

Vždy vám dodajú porciu vitamínov a vďaka nim prispejú k zdraviu srdcovo-cievneho systému. 

Rímsky

Hoci sa rímsky šalát môže vzhľadom podobať na svojho bratranca, ľadový šalát, svojím obsahom sa nepodobajú takmer vôbec.

Keďže ľadový šalát má nulové nutričné hodnoty, je dobrý len pre chrumkavý pocit pod zubami. Na rozdiel od neho rímsky svojím zdravým obsahom doslova vyniká.

najzdravsie listove salaty

Podľa výskumu Harvardovej univerzity práve rímsky šalát obsahuje najviac vitamínu A, B9, teda kyseliny listovej, draslíka a vlákniny.

Aj my v Grotto veľmi dobre vieme, aké blahodárne účinky rímsky šalát má, preto ho nenájdete v jednom ani v dvoch, ale rovno piatich produktoch.

rastlinne sendvice Sunshine Vege od GrottoZdravé šaláty nesmú chýbať ani v rastlinných sendvičov Sunshine Vege

Či už si vyberiete tuniakový sendvič, kuraciu tortillu, vegetariánsku bagetu alebo rastlinný sendvič Sunshine Vege s praženicou, v každom z nich nájdete čerstvý kúsok chutného a výživného rímskeho šalátu.