Koniec útrapám so stuhnutým maslom. Takto ho rozotriete na sendvič bez problémov

Poznáte ten pocit. Ráno si uvaríte kávu, odkrojíte si kúsok chleba a chcete naň natrieť maslo rovno z chladničky.

Namiesto rovnomerného rozotretia však tvrdé maslo pečivo roztrhá a v hrubej vrstve zostane nerozotreté na jednom mieste.

Nechce sa vám čakať, kým zmäkne? Vyskúšajte týchto pár postupov, ako vyzrieť na natieranie studeným maslom.

Nôž na maslo

Azda najprofesionálnejší spôsob, aký si môžete zvoliť, je, že sa poobzeráte po špeciálnom noži na naberanie a roztieranie studeného masla.

Zdroj: Uncommon Goods

Vďaka dierkam na čepeli stačí, keď s plochou stranou noža prejdete po jeho povrchu a naberiete požadované množstvo masla.

Cez deravú čepeľ prejde maslo v podobe jemných rezančekov, ktoré na pečive oveľa ľahšie rozotriete.

Jednoduché, však? Problém je, že takýto nožík väčšinou naše zásuvky kuchynskej linky neobsahujú.

Nastrúhajte ho

Na roztieranie studeného masla nepotrebujete drahé nožíky. Oveľa dostupnejší spôsob s rovnakým efektom nastane, keď maslo nastrúhate podobne ako syr.

Maslo zabalené v pôvodnom obale alebo v papieri na pečenie jednoducho chytíte a cez najmenšie otvory v strúhadle ho postrúhate priamo na celú plochu pečiva.

Maslo strúhaním navyše parádne zmäkne, preto nebudete mať problém s rovnomerným roztieraním.

V rámci tejto metódy máme pre vás ešte jeden tip. Ak máte v kuchynskom vybavení klasické strúhadlo so štyrmi stenami a aj ploché s jedným typom strúhania, vyberte si to ploché.

Maslo vám tak spadne priamo na sendvič a prípadné zachytené kúsky nebudete musieť prácne zoškrabávať z ostatných stien strúhadla.

Teplý nôž

Nemáte špeciálny nôž a nechce sa vám ani čistiť mastné strúhadlo? Aj pre vás máme jedno riešenie. Vyskúšajte roztierací nôž jednoducho nahriať.

Nôž môžete nahriať aj nad rozohriatou varnou doskou, no tento spôsob je pomerne zdĺhavý. A vy chcete predsa šetriť čas. Navyše, riskujete tým popálenie rúk.

Pre účely dokonalého rozotretia masla postačí, keď čepeľ noža dáte pod horúcu tečúcu vodu. 

Teplý nôž zabezpečí, že naberiete a rozotriete presné množstvo masla bez toho, aby ste museli roztápať celú kocku.

Vytvorte skleníkový efekt

Ďalšou jednoduchou metódou, akú môžete pri najbližších raňajkách použiť, je zohriať maslo teplým pohárom.

Vezmite si sklenený pohár a naplňte ho vodou z vodovodu. Dajte ju zohriať do mikrovlnky asi na minútu a po vybratí ju nechajte ešte minútku v pohári.

Zdroj: Dessarts

Zohriatu vodu potom vylejte, pretože budete potrebovať už len zohriaty pohár. Odkrojte z kocky masla, koľko potrebujete, a priklopte ju teplým pohárom pretočeným hore nohami.

Pod ním tak tvoríte prostredie podobné skleníku a maslo vám zmäkne raz-dva.

Doprajte mu masáž

Ruku na srdce, kto by si po spánku nechcel nechať masírovať stuhnuté telo, aby do dňa vyrazil parádne rozcvičený? Podobný postup uvoľnenia napätia funguje aj s kockou studeného masla.

Keď ju dostatočne pomasírujete búchaním, napríklad pomocou väčšej varechy, maslo dokonale zmäkne.

Rovnaký výsledok dosiahnete aj s vtedy, keď maslo položíte medzi kusy papiera na pečenie a valčekom ho rozvaľkáte na čo najtenší plátok.

Zdroj: Jessica Gavin

Tento spôsob však odporúčame, len ak chcete použiť väčšiu porciu masla. Napríklad keď si chcete upiecť croissanty podobné tým našim v Grotto.

Rozotrite ho na tanieri

Posledný overený tip, ako si pohodlne rozotrieť maslo na chlieb, je, keď ho najskôr rozotriete na tanieri.

Naberte z kocky masla asi jednu lyžicu a položte ho na tanier. Na maslo priložte nôž a krúživými pohybmi ho jemne roztrite po povrchu taniera.

Asi po pol minúte by malo byť maslo zahriate, a teda aj dostatočne vláčne. Potom ho stačí nožom z taniera nabrať a rozotrieť na vašom obľúbenom pečive.