Cesta hrdinov SNP: Čo objavíte na najdlhšej turistickej trase na Slovensku?

765 km a vyše 30 tisíc metrov prevýšenia. Spravidla takmer mesiac trvajúce putovanie naprieč Slovenskom preverí fyzické aj psychické zdatnosti každého, kto sa rozhodne vydať na najdlhšiu turistickú magistrálu na Slovensku – Cestu hrdinov SNP.

Červená turistická značka, ktorá vedie od Duklianskeho priesmyku až do Devína, láka stále viac dobrodruhov. Niet sa však čomu čudovať. Okrem toho, že počas putovania spoznáte svoje osobné limity, objavíte aj jedny z najkrajších kútov Slovenska.

Navyše, ak si so sebou vezmete Grotto snacky, cesta bude o to príjemnejšia. Takže ktorým smerom sa vydať?

Dukliansky priesmyk

Dukliansky priesmyk

Čo bolo kedysi miestom, kde niekoľko týždňov bojovali státisíce vojakov, je dnes prírodným múzeom, ktoré pripomína krvavú históriu Karpatsko-duklianskej operácie.

Ak vaše putovanie Cestou hrdinov SNP začnete práve na Dukle, ako obdivovatelia histórie a najmä tej z obdobia 2. svetovej vojny si prídete na svoje. 

Popri začiatku vašej cesty totiž narazíte okrem hlavného pamätníka na kopec historickej vojenskej techniky, ktorá sa počas bojov na Dukle používala.

Bardejov a Bardejovské Kúpele

Asi po prvých troch dňoch zahrievacieho šliapania vás kroky privedú do Bardejovských Kúpeľov. 

Okrem spoznávania kúpeľnej architektúry z obdobia neorenesancie a neobaroka si po dňoch chôdze môžete oddýchnuť v niektorej z reštaurácii na kolonáde či prejsť sa Šarišským skanzenom.

Sarisske muzeum pri Bardejove

Keď vás náhodou ponuka v kúpeľných zariadeniach neosloví, nezúfajte. O pár minút vás červená značka z kúpeľov dovedie priamo do centra mesta Bardejov.

Posilniť sa alebo si len spraviť fotku odporúčame najmä na Radničnom námestí s jeho dominantou – Kostolom sv. Egídia, ktoré sú spolu s ďalšími stavbami od roku 2000 zapísané medzi lokalitami Svetového dedičstva UNESCO.

Radnicne namestie v Bardejove

Kostol sv. Františka z Assisi v Hervatove

Ešte stále máte pred očami historické centrum Bardejova a už máte pred sebou ďalšiu z dominánt východu Slovenska – drevený Kostol sv Františka z Assisi v dedinke Hervatov.

Podobne ako Bardejovské centrum, aj hervatovský kostolík z konca 15. storočia patrí k dreveným chrámom Karpatského oblúka, ktoré sú zapísané v UNESCO.

Kostol sv. Frantiska z Assisi v Hervatove

Ide o najstarší drevený kostol na Slovensku, ktorého exteriér sa od postavenia v gotickom štýle nezmenil. Za to jeho interiér prešiel viacerými zmenami.

Paradoxne však vďaka prelínaniu slohov vo vnútri robí z kostolíka skutočnú raritu s bohato výzdobenými stenami. Určite sa teda pri kostolíku na pár minút zastavte a načerpajte sily pred stúpaním na vrch Žobrák.

Palcmanská Maša

Palcmanska Masa

Po úseku, ktorý prechádza okolím Prešova, Košíc a kúpeľmi Štós, sa cez Volovec dostanete až na Dobšinský kopec.

Z neho vás privíta krásny pohľad na vodnú nádrž Palcmanská Maša. Ak sa na Cestu hrdinov SNP chystáte počas leta a pohľad na vodnú plochu vás po dňoch chôdze zláka natoľko, že si budete chcete ísť zaplávať, musíte červenú trasu na chvíľu opustiť.

Odmenou vám však bude príjemné osvieženie v najväčšej nádrži Slovenského raja. Nehovoriac o tom, že v obci Dedinky si určite nájdete aj nocľah či miesto na doplnenie zásob pred ďalším putovaním.

Chmarošský viadukt pri Telgárte

Chmarosský viadukt pri Telgarte

Jednou z dominánt nielen Cesty hrdinov SNP, ale aj celého Slovenska je 113 metrov dlhý Chmarošský viadukt pri Telgárte.

Tento v 30. rokoch postavený tehlový most nad Gregorovou dolinou je súčasťou železničnej slučky, na ktorej okrem Chmarošského viaduktu narazíte aj na nemenej zaujímavý Telgártsky viadukt a Telgártsky tunel s dĺžkou 1239 m, na ktorom vlaky na trase Červená skala – Margecany nastúpajú 31 metrov.

Preto si nezabudnite popri pojedaní Grotto bagety spraviť zopár fotiek z klenbového viaduktu a vydať sa ďalej smerom na vrchol Kráľovej hole.

Hrebeň Nízkych Tatier

Nizke Tatry

Po výstupe na Kráľovu hoľu turistov čaká asi najnáročnejší úsek z celej trasy SNP – prechod po hrebeni Nízkych Tatier.

Na trase prejdete od Čertovice až po Donovaly cez viaceré malebné vrcholy a výhľady. Na dvoch miestach sa dokonca dostanete nad 2000 metrov nad morom, a to konkrétne na vrcholoch Chopka a Derešov.

Trasa síce vedie aj tesne pod Ďumbierom – najvyššom vrchu Nízkych Tatier, no ak chcete ísť priamo na vrchol, musíte si na chvíľu z červenej trasy odskočiť.

Nepochybným zážitkom bude aj návšteva Chaty M. R. Štefánika či prespávanie v útulniach Andrejcová, Ramža či Ďurková, na ktorej sa v dobrej nálade veľmi často stretávajú súputníci najdlhšej turistickej trasy.

Stred Európy pri Kremnici

stred Europy v Kremnici

Keď turisti prechádzajú okolím Kremnických Baní, míňajú dva významné body. Okrem toho, že sú asi v dvoch tretinách celej trasy, narazia aj na Svätojánsky kostolík pri Krahuliach, ktorý je považovaný za geografický stred Európy.

Hoci o geograficky presnom strede Európy ľudia stále vedú debaty, symbolike tohto miesta to nič neuberá. To, že ste dorazili do symbolického stredu Európy, spoznáte podľa žulového kameňa na jednej zo stien základov kostola.

Turistov okrem faktu, že stoja v strede Európy, poteší najmä okolitá lúka, ktorá nabáda ľahnúť si do jej trávy a chvíľu si oddýchnuť.

Čičmany

Cicmany

Čo by to bolo za slovenský trek, ak by neviedol miestom, kde nájdete jeden z najznámejších symbolov Slovenska?

Uhádli ste. Reč je o Čičmanoch, dedinke v Strážovských vrchoch posiatej domčekmi s typickými maľovanými ornamentmi.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že drevenice tvoria len akési múzeum v podobe skanzenu. Pravdou však je, že v chalúpkach nájdete domácich bývať celoročne.

Preto nie je žiadny problém nájsť si ubytovanie priamo v Čičmanoch a stráviť príjemné chvíle v spoločnosti miestnych.

Mohyla M. R. Štefánika

mohyla M. R. Stefanika

Po ceste narazíte na viacero chát, pomníkov či spomienok na Milana Rastislava Štefánika. Niet sa čo čudovať, keďže sa asi tri štvrtiny Cesty hrdinov SNP do roku 1956 nazývali Štefánikova magistrála.

Pôvodná trasa končila práve pri najväčšom spomienkovom monumente – Mohyle na Bradle. Dielo architekta Dušana Jurkoviča pozostáva z travertínovej konštrukcie, ktorú už z diaľky spoznáte vďaka štyrom obeliskom, preto ste historický cieľ trasy nemohli minúť.

Medzi obeliskami sa nachádza hrobka, v ktorej sú umiestnené Štefánikove telesné pozostatky. Turistom sa po výstupe na vrchol mohyly naskytne pohľad na okolité kopčeky myjavských kopaníc a tiež vidina poslednej časti Cesty hrdinov SNP.

Devín

hrad Devin

Po 765 km si putovníci môžu sami sebe zagratulovať a zhlboka si vydýchnuť pri pohľade na sútok riek Dunaj a Morava. Práve na tomto mieste, na hrade Devín, Cesta hrdinov SNP končí.

Azda nemusíme pripomínať, že zdolávanie záverečných schodísk k čo najkrajšiemu výhľadu z hradieb Devína budú chutiť najlepšie s Grotto bagetou v ruke.

Titulná foto: Publish.geo.guru