Poznáte tento recept na kuracie nugetky? Vďaka špeciálnej prísade sú oveľa chutnejšie

V klasických receptoch sa na obaľovanie kuracích nugetiek zvykne používať marináda, múka a strúhanka. Tentoraz si však vystačíte s týmito prísadami:

  • 3 – 4 kuracie prsia
  • 2 šálky kukuričných lupienkov
  • 1/3 šálky strúhanky
  • 4 – 5 PL hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
     

Po tom, ako si všetky ingrediencie nachystáte, sa pustite do prípravy. Na začiatok si očistite prsia a pokrájajte ich na menšie rezančeky alebo kocky. Niektorí kuchári robia to, že mäso rozmiešajú v mixéri a z tejto hmoty formujú malé nugety.

My ale mäso mixovať nebudeme a zostaneme pri drobných kockách alebo rezančekoch.

Aby boli chutné, nezabudnite ich osoliť a okoreniť. Pokiaľ ide o koreniny, okrem čierneho mletého korenia môžete použiť bylinky, papriku či karí.

Vzápätí mäso vložte do múky. Dôkladne ho pootáčajte, aby sa naň múka prilepila zo všetkých strán. Z múky putuje mäso do vyšľahaných vajíčok.

V poslednom kroku obaľovania prichádza na rad aj špeciálna ingrediencia, ktorá nugetky ozvláštni a dodá im zaujímavú chrumkavú chuť. Touto prísadou sú kukuričné lupienky, ktoré musíte rozdrviť kuchynským tĺčikom.

Dávajte si však pozor, aby ste lupienky nerozdrvili na úplný prášok. Mäso by ste obrali o spomínanú chrumkavosť.

Lupienky následne spojte so strúhankou. Vznikne vám tak zmes, v ktorej obalíte vajíčkové nugety. Postup múka – vajíčka – lupienky opakujte, pokým neobalíte všetky kúsky mäsa.

Smaženie

Máte trojobal hotový? Skvelé. Môžete sa pustiť do smaženia. Na začiatok si vystačíte približne s tromi polievkovými lyžicami olivového oleja. Nalejte ho do väčšej panvice a vložte do nej zopár nugetiek.

Mäso smažte na miernom ohni, aby sa dobre prepieklo a zároveň neprihorelo. Na to, aby nugetky dosiahli ideálnu zlatohnedú farbu, vám postačia zhruba štyri minúty.

V prípade potreby dolievajte olej. Nemalo by ho tam byť príliš veľa, aby nugetky nezostali veľmi mastné.

Na odstránenie prebytočného oleja vám poslúžia aj papierové servítky. Rozložte si ich niekoľko na tanier a uložte na ne vysmažené mäso. Približne minútka postačí na to, aby papier olej absorboval.

Praktické tipy

Používanie papierových servítok je len jedným praktickým tipom, ktorý sa vám pri kuracích nugetkách zíde.

Ako sme už spomínali, z mäsa si môžete v mixéri urobiť zmes a z nej vyformovať malé nugety. Dosiahnete tým to, že mäso bude jemné a dokonale sa spojí s koreninami.

Nie nevyhnutným, no vcelku bežným postupom je špeciálne obaľovanie v múke. Aby sa múka na mäso prilepila všade, nasypte ju do plastového zatváracieho vrecka.

Následne doň uložte niekoľko nugetiek, zatvorte ho a potraste. Ušetríte tým čas a budete mať istotu, že múka zakryla celé kúsky. A to je napokon dôležité preto, aby sa na múčne mäso prichytilo aj vajíčko.

Keď viete, ako si zjednodušiť obaľovanie, povedzme si niečo o smažení. V našom prípade sme nugety opekali v panvici na oleji. Tento postup považujeme za lepší, pretože v rúre by sa mohlo mäso zbytočne vysušiť.

Ak ste však zástancom pečenia v rúre, nugetky pokropte olejom zo všetkých strán. V ideálnom prípade ich môžete poukladať na papier na pečenie, aby sa neprichytili o plech.

S čím nugetky podávať

Jednou z najbežnejších príloh ku kuracím nugetkám sú zemiaky. A to v podobe hranolčekov. Samozrejme, zemiaky si môžete upiecť, uvariť alebo ich podávať ako pyré.

Pre úplnú dokonalosť vám odporúčame pridať k hlavnému jedlu aj dresing.

K takto pripravenému kuraciemu mäsu sa hodí v podstate čokoľvek. Ako tip uvádzame dresing z čili omáčky, majonézy a lístkov koriandru.

Druhou možnosťou je horčicová omáčka, ktorá okrem tejto prísady obsahuje lyžičku majonézy a trochu medu.


Nugetky s horičovo-medovým dresingom. 

Pre milovníkov krémových omáčok tu máme tip na tatársky dresing. Ten si pripravíte tak, že zmiešate dve kyslé smotany, dva biele jogurty a 3 polievkové lyžice horčice.

Do zmesi nakrájajte cibuľku a štyri kyslé uhorky. Na záver dresing ochuťte vegetou a korením.

Takýto dresing pridávame aj my v Grotto do našej bagety Kurací sen. A nechýbajú v nich ani kuracie nugetky, takže chutí naozaj výborne.