Burger, vafle či falafel. Pozrite si 6 receptov na najlepší street food, ktorý si pripravíte aj doma

Street food si najmä v posledných rokoch vyslúžil obľubu v mnohých metropolách Európy či sveta. Nečudo. Lahodné špecialitky v bistrách či pouličných stánkoch odpovedajú dobe. Sú rýchle, nevyžadujú dlhé čakanie na obsluhu, sú relatívne lacné a pritom sú väčšinou z kvalitných surovín.

Pozrime sa na to, ako si tie najobľúbenejšie jedlá zo streedfoodových trhov pripravíte aj sami.

Langoš

Na langoš potrebujeme:

  • pol kila hladkej múky
  • pol balenia droždia
  • dve deci mlieka
  • kyslú smotanu
  • vajíčko
  • soľ
  • cukor
  • olej
  • cesnak, kečup, syr či smotanu na dochutenie

Do mlieka primiešame rozdrobené droždie a lyžičku cukru. Kvások vylejeme do múky, pridáme vajce, kyslú smotanu a soľ a vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Do panvice dáme rozohriať olej a pomocou naolejovaných rúk si kúsok cesta odoberieme a pomaly ho naťahujeme do tvaru placky. Langoš vložíme do oleja. Z oboch strán pečieme do zlatista.

Gyros

Potrebujeme:

  • pol kila kuracieho alebo bravčového mäsa
  • gyros korenie
  • olivový olej
  • jogurt
  • šalátovú uhorku
  • cesnak
  • citrón
  • cibuľu
  • šalát
  • rajčiny
  • balenie tortilly

Mäso nakrájame na prúžky, posypeme gyros korením a pridáme olej. Necháme niekoľko hodín postáť. Následne si ho na rozpálenej panvici opražíme z oboch strán.

Potom si pripravíme tzatziki, a to tak, že si nastrúhame uhorku a tú zmiešame s jogurtom. K tomu pridáme pretlačený cesnak, olej a citrónovú šťavu.

Nakoniec mäsko so zeleninou zabalíme do tortilly a zvrchu prelejeme tzatziki dresingom.

Mexická quesadilla

Na tento recept potrebujeme:

  • tortillové placky
  • kukuricu
  • čiernu fazuľu
  • rajčiny
  • pol kila kuracieho mäsa
  • plátkový syr
  • cibuľu
  • salsu roja alebo guacamole (recept na ich prípravu nájdete v našom článku)

Na panvici si na rozohriatom oleji opečieme osolené a okorenené kúsky kuracieho mäska. Na polovicu tortillovej placky si nanesieme nastrúhaný syr, kukuricu, fazuľu, rajčiny a nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme mäsko a ešte jednu vrstvu syra navrch.

Tortillu zbalíme a chvíľku opečieme na panvici z každej strany. Potrieme zvrchu ešte troškou masla a nakrájame na trojuholníky. Podávame s avokádovým guacamole, mexickou salsa roja alebo kyslou smotanou.

Falafel

Budeme potrebovať:

  • cícer, približne štvrť kila
  • cibuľu
  • cesnak
  • dve lyžice hladkej múky
  • rascu
  • koriander
  • petržlenovú vňať
  • soľ

Cícer si najskôr cez noc necháme namočený vo vode, aby zmäkol. Makký cícer potom zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami a zmixujeme. Nemusíme úplne najemno, zmes by mala mať hrubšiu štruktúru.

Následne si z nej vytvarujeme guličky a tie usmažíme dohneda na rozpálenom oleji. Podávame so zeleninovým šalátom alebo v pita chlebíku.

Burger

Na prípravu domáceho hamburgera budeme potrebovať:

  • žemle
  • pol kila mletého hovädzieho mäsa
  • vajíčko
  • zeleninu podľa chuti
  • plátkový syr
  • kečup
  • majonézu
  • horčicu
  • cibuľu
  • soľ
  • čierne korenie
  • barbecue omáčku

V miske zmiešajte hovädzie mäso, surové vajíčko, kečup, horčicu, na kúsočky nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie. Rukami zmes rozdelíme a vyformujeme na 4 rovnaké fašírky. Pokvapkáme ich olejom a položíme na rozpálený gril alebo grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, kým nie sú prepečené a šťavnaté. 

Zároveň si na grile zľahka opečieme rozkrojené žemle. Na spodnú časť žemle si dáme majonézu a kečup, mäso, plátok syra a zeleninu a vrch pokvapkáme ešte barbecue omáčkou. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.

Vafle

Na tento recept budeme potrebovať:

  • tri vajíčka
  • dve deci mlieka
  • dvesto gramov hladkej múky
  • rastlinný olej
  • pol lyžičky soli
  • lyžicu cukru
  • dve lyžičky prášku do pečiva

V miske si zmiešame soľ, cukor, múku a prášok do pečiva. Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme ich do tuha. Do misky si teraz pridáme žĺtka, mlieko a olej a dobre rozmixujeme. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielok.

Hotové cesto nalejeme do prístroja na vafle a pečieme približne 5 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Dochutíme javorovým sirupom, džemom, práškovým cukrom či ovocím. A máme Grottovo.