Myši ho nemajú rady, najobľúbenejší je cheddar. Spoznajte 10 najzaujímavejších faktov o syre

Niet divu, že spomedzi našich výrobkov patrí syrová bageta medzi tie najpopulárnejšie. Syry totiž patria bez pochýb k najobľúbenejším potravinám vôbec.

Keďže syry skutočne zbožňujeme, pripravili sme o nich článok s desiatimi pozoruhodnými skutočnosťami, o ktorých ste pravdepodobne netušili. Vychutnajte si ich.

1. Existuje viac ako 2000 druhov syra

Najviac vyrábaným a najpredávanejším syrom vo svete vôbec je anglický čedar. Medzi ďalšie mimoriadne obľúbené druhy patrí mozzarella, parmezán, ementál či feta. Zabudnúť nemôžeme ani na francúzsky roquefort, camembert či brie.

2. Syr existoval už pred prvým písmom

História syra siaha až niekam do roku 8000 pred naším letopočtom do čias, keď ľudia vôbec začali s chovom zvierat. Keďže v tom čase ešte ľudstvo nepoznalo písmo, nie je možné pripísať zásluhu nejakému konkrétnemu národu. 

Prvé priame dôkazy o výrobe syra sa datujú do roku 5500 pred naším letopočtom. Na cedníku nájdenom v lokalite Kujawy na území Poľska boli pomocou chemickej analýzy zistené molekuly tuku z mlieka.

3. Myši syr nemajú rady

Aj navzdory rozšírenému a pevne zakorenému presvedčeniu, myši tejto mliečnej pochúťke v skutočnosti príliš neholdujú. Syr zjedia, ak už nie je po ruke (labke) nič lepšie. Ale ak si majú vybrať, uprednostňujú skôr potraviny s vyšším obsahom cukru. Takže nabudúce dajte do pasce skôr kúsok sladkého ovocia či zeleniny.

4. Američania si na niektorých európskych syroch nepochutnajú

Predaj niektorých syrov vyrobených z nepasterizovaného mlieka je v USA zakázaný. Američania sú tak ochudobnení o možnosť pochutnať si na lahodných francúzskych syroch ako Roquefort, Camembert de Normandie či Brie de Meaux.

5. Ak zjete syr 30 minút pred spaním, budete mať lepší spánok

Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá sa vo vyššom množstve nachádza práve v mliečnych výrobkoch. Táto látka pomáha redukovať stres, zlepšuje náladu a zvyšuje šance na kvalitný spánok. Navyše podľa istej britskej štúdie, ak pred spaním zjete čedar, vraj je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám bude snívať o celebritách.

6. Dáni zjedia viac syrov ako Francúzi

Podľa štatistík za rok 2019 zjedli najviac syra na svete Dáni. V prepočte na obyvateľa na rok je to až 28,1 kilogramu. Francúzi tentokrát skončili až na štvrtej priečke. Tesne ich predbehli ešte Islanďania a Fíni.

7. Pravidelná konzumácia Roquefortu predlžuje život

Pravidelná konzumácia roquefortu podľa štúdie anglických vedcov slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení a predlžuje život. To by mohlo vysvetľovať, vďaka čomu sa ženy vo Francúzsku dožívajú najvyššieho veku v Európe.

8. Na výrobu syra sa spotrebuje značné množstvo mlieka

Na výrobu jedného kilogramu syra sa spotrebuje približne desať litrov kravského či kozieho mlieka. V prípade ovčieho mlieka je to približne šesť kilogramov.

9. Najťažší syr na svete vážil 26 ton

Najťažší syr sveta, aký bol kedy vyrobený, vážil až 26-tisíc kilogramov a bol dlhý desať metrov. Syr vyrobil kanadský výrobca syrov a spotreboval naň až 270-tisíc litrov mlieka.

10. Najdrahší syr sveta sa robí z oslieho mlieka

Najdrahší syr sveta pochádza zo Srbska a vyrába sa z oslieho mlieka. Na jedno kilo takéhoto syra sa spotrebuje až 25 litrov mlieka. Pritom za jeden deň sa podarí nadojiť maximálne dva decilitre. Pol kila takéhoto syra vás tak vyjde na 550 eur.

Máte radi syr? Ochutnajte našu syrovú bagetu

V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na syr, neváhajte a utekajte do najbližšieho obchodu. Na pultoch tam objavíte našu syrovú bagetu, ktorú sme naplnili na prasknutie poctivým slovenským tvrdým a plesnivým syrom.

Pre dokonale vyladenú chuť sme do bagety pridali ešte kremžský dresing, varené vajíčko a cherry paradajky, takže pôžitok z chuti je zaručený. Stačí siahnuť po bagete so žltou etiketou.