Čo najradšej raňajkujú ženy a čo muži? Takto to vidia naši zákazníci i zahraničné štúdie

Určité rozdiely v stravovacích návykoch medzi pohlaviami poznáme všetci z každodennej skúsenosti. Potvrdzuje ich však aj rozsiahly výskum od American Society for Microbiology, ktorý sa uskutočnil na vzorke 14-tisíc dospelých mužov a žien. 

Čo presne z neho vyplýva? Na to sa teraz spoločne pozrieme.

Muži chcú jesť výdatne, ženy ľahko

Keď si raňajky vyberá muž, hľadá jedlo, na ktorom si pochutná a ktoré ho výdatne zasýti. Podľa zistení vedcov muži oveľa viac inklinujú k mäsu a mäsovým výrobkom, napríklad šunke, slanine či klobáse.

Ženy sa, naopak, oveľa viac prikláňajú k zelenine, špeciálne k mrkve či rajčinám. Čo sa týka ovocia, u žien je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že si na raňajky pochutnajú na jahodách, čučoriedkach, malinách či jablkách. 

Nežnejšie pohlavie zároveň viac preferuje sušené ovocie či oriešky, napríklad mandle alebo vlašské orechy. V porovnaní s mužmi konzumujú ženy aj viac jogurtov či vajíčok.

Zároveň však štúdia odhalila niekoľko prekvapivých výnimiek. Jednou z nich je, že mužom na raňajky výrazne viac než ženám chutila špargľa či ružičkový kel. O čosi viac preferovali aj pomarančový džús a smoothie.

Potraviny, ktoré podľa americkej štúdie raňajkujú viac muži:

Šunka – o 28 % populárnejšia medzi mužmi

Klobása – o 27 % populárnejšia medzi mužmi

Raňajkový sendvič – o 14 % populárnejší medzi mužmi

Slanina – o 12 % populárnejšia medzi mužmi

Pomarančový džús – o 8 % populárnejší medzi mužmi

Smoothie – o 7 % populárnejšie medzi mužmi

Omeleta – o 7 % populárnejšia medzi mužmi

Potraviny, ktoré viac raňajkujú ženy:

Kapučíno – o 42 % populárnejšie medzi ženami

Horúca čokoláda – o 34 % populárnejšia medzi ženami

Ovsená kaša – o 26 % populárnejšia medzi ženami

Čerstvé ovocie – o 23 % populárnejšie medzi ženami

Šiška – o 16 % populárnejšia medzi ženami

Vafle – o 16 % populárnejšie medzi ženami

Croissant – o 10 % populárnejší medzi ženami

Anketa: Čo najradšej raňajkujete?

Zaujímalo nás, čo chutí ľuďom v našom okolí. Preto sme sa desiatich žien a desiatich mužov v malej ankete spýtali, čo najradšej raňajkú. Odpovede sa značne približovali výsledkom zahraničných štúdií, ktorých sa zúčastnilo oveľa viac respondentov. 

Muži aj ženy sa zhodli v tom, že im na raňajky chutí sladké pečivo ako šišky a croissanty. Mäsové výrobky, ryby či džús a smoothie preferovali viac muži, zatiaľ čo ženy omnoho viac v odpovediach spomínali čerstvé ovocie, zeleninu či vajíčka.

Pre zaujímavosť prinášame pár konkrétnych odpovedí z našej ankety. 

Anna (27)

Celý život (okrem detstva) neraňajkujem, ale občas sa zobudím hladná. Vtedy si najviac pochutím na miešaných vajíčkach, zelenine a šťave z pomaranča. Ale zjem v podstate hocičo.

Lenka (29)

Záleží, ako sa zobudím. Raz guacamole a hrianky, inokedy volské oko, zeleninu a avokádo. Prípadne croissant a kávu alebo nejakú nátierku. Je to rôzne, ale raňajky milujem.

Zuzana (21)

Zjem hocičo vegetariánske. Najradšej asi sladké pečivo a čaj. Mám rada aj nátierky, vajíčko, zeleninu či ovocie. Alebo nízkotučný krémový puding.

Marek (32)

Najradšej mám šunky, syry, cereálie a džús.

Róbert (30)

Najlepšie raňajky sú treska, tri čerstvé rožky a pivo.

Jozef (25)

Čo samoobsluha dá alebo čo nájdem vo firemnej kuchynke. Najradšej ale nejaké pečivo na slano či sladko, ako sú šišky alebo pagáče.

Tomáš (33)

Sendvič s údeným lososom a pošírovaným vajíčkom a k tomu kapučíno a pomarančový džús.

Pripravte si bleskové raňajky s Grotto

So sendvičmi Grotto budú vaše raňajky bleskovo hotové a pritom výživné a chutné. Stačí ich rozbaliť, naservírovať, uvariť čaj alebo kávu a pôžitok z plnej chuti je na stole.

Vyskúšajte napríklad Raňajkový sendvič Grotto. Váš deň s ním odštartujete poriadnou dávkou bielkovín. 

Sme si istí, že spojenie tofu praženice, pečenej slaninky a prírodného syra v bielom toaste sa stane vašou novou rannou závislosťou.

A čo chutí na raňajky najviac vám? Napíšte nám do komentárov na našej facebookovej stránke.