Raňajková klasika celkom inak. Prinášame vám 8 tipov na nevšednú praženicu

Smažené rajčiny a kozí syr

Ak do známeho jedla pridáte nevšedné prísady, bude chutiť inak, ako ste ho poznali. Dôkazom toho je aj táto praženica, na ktorú budete potrebovať:

  • 1 PL olivového oleja
  • 0,5 kg cherry rajčín
  • 6 vajec
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • 1 ČL masla
  • 50 g kozieho syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvé bylinky

Skôr ako začnete miešať vajíčka, orestujte si na oleji všetky cherry rajčiny. Postačia vám zhruba dve minútky a budú hotové. Pridajte k nim nasekaný cesnak, ešte chvíľku smažte a následne odstavte z ohňa.

V inej panvici si na masle urobte klasickú praženicu. Samozrejme, vajíčka nezabudnite osoliť a okoreniť. Keď začnú tuhnúť, párkrát ich poprekladajte. Máte hotovo? Dobre, teraz do horúcej praženice vmiešajte kozí syr.

Zmes spojte s rajčinami, ktoré ste smažili, a nakoniec dochuťte bylinkami podľa vlastného výberu. Autorka receptu Becky vám odporúča aj oregano. Tak prečo ho nevyskúšať?

Prísady vám vystačia na dve až tri porcie, takže sa môžete s niekým podeliť.

Praženica so špenátom

Špenát je u nás neslávne známy ako zelenina, ktorá „nikomu“ nechutí. Ak je to aj váš prípad, rýchlo tento predsudok zahoďte. V kombinácii s vajíčkami chutí naozaj famózne, o čom vás teraz presvedčíme. Najskôr si však prichystajte tieto prísady:

  • 2 PL olivového oleja
  • 4 vajcia
  • 2 PL strúhaného parmezánu 
  • 2 šálky špenátu 
  • soľ a korenie
  • mletá paprika

Na oleji si osmažte cibuľku. Pôvodný recept káže, aby ste ju nakrájali na kolieska, ale môžete ju nasekať aj klasicky na drobné kocky. Pomedzi to si v miske zmiešajte všetky vajíčka, osoľte a okoreňte ich a napokon k nim pridajte parmezán.

Vajíčka však ešte do panvice nedávajte. Namiesto toho tam vysypte špenát, ktorý budete restovať, až kým nezmäkne. Až potom k cibuľke a špenátu pridajte vajíčka. Praženicu občas premiešajte a keď bude konzistencia podľa vašich predstáv, odstavte ju z ohňa.

Mletú papriku použite len na ozdobenie na tanieri. K tomu čerstvý chlebík, bageta alebo  slaný croissant a chutné raňajky sú na svete.

Španielske migas

Opäť raz niečo nevšedné, ale zato maximálne chutné. Hovoríme o jedle, ktoré bežne pripravujú v Španielsku alebo Portugalsku. Na takzvané migas s praženicou budete potrebovať:

  • 12 vajec
  • 4 tortilly 
  • 1 šálka nakrájanej papriky
  • 1 cibuľa
  • 1 a ½ šálky strúhaného syra
  • ½ šálky salsy
  • ½ šálky kyslej smotany 
  • 4 PL masla
  • soľ
  • korenie

Najprv si na masle orestujte cibuľku a papriku. Keď bude zelenina mäkká, vysypte k nej tortilly. Najlepšie urobíte, ak ich pokrájate na malé obdĺžniky. 

Zmes ochuťte soľou, korením a za stáleho miešania ju duste zhruba 5 minút. Po uplynutí tohto času do panvice vylejte vyšľahané vajíčka. Sem-tam ich preložte pomocou varešky alebo kuchynskej špachtle.

V momente, keď bude praženica napoly hotová, vysypte do panvice ešte strúhaný syr. Za občasného miešania stačí len počkať, kým dosiahnete konzistenciu, akú máte radi.

A čo so smotanou a salsou? Oboje použite na ochutenie, až keď máte praženicu na tanieri. Z každého si dajte toľko, koľko vám je po chuti.

Samozrejme, z 12 vajíčok vyjde toho naozaj dosť, takže migas bude raňajkovať celá rodina.

Praženica s chorizom

Ak máte chuť na niečo nové, no zároveň sa vám nechce zháňať veľa prísad, tento recept vám môžeme len odporúčať. Na prípravu tejto praženice potrebujete len:

  • 6 vajíčok
  • 250 g klobásy chorizo 
  • 1 cibuľa
  • 3 PL mlieka
  • 1 jarná cibuľka
  • soľ a korenie
  • ½ šálky strúhaného čedaru 
  • 1 PL masla
  • olivový olej

Na oleji osmažte cibuľu a zhruba po 10 minútach k nej pridajte na kolieska nakrájané chorizo. Potrvá približne 15 minút, kým bude klobása mäkká. Keď sa tak stane, odstavte ju.

Následne si v inej panvici roztopte maslo, ku ktorému vylejete rozšľahané vajíčka. K tomu pridajte mlieko a koreniny. Teraz vám nezostáva nič iné, len miešať, pokým bude praženica hotová.

Klobásku, ktorú ste si osmažili krátko predtým, spojte s vajíčkami. Alebo si môžete pochúťky na tanier uložiť každú zvlášť. Nechávame to na vás.

Nezabudnite však praženicu posypať čedarom a jarnou cibuľkou. Vďaka tomu bude ešte lahodnejšia. Prajeme vám dobrú chuť.

Lososová praženica

Pre milovníkov rýb sme si tiež pripravili niečo špeciálne. Ak teda máte radi praženicu a nepohrdnete ani dobrým lososom, tento recept je niečo pre vás. Na prípravu si prichystajte:

  • 4 vajcia
  • 200 g vareného lososa
  • 1 cibuľu
  • 1 ČL kôprovej vňate
  • 1 PL mlieka
  • 1 PL masla
  • 30 g tvrdého syra
  • čierne korenie
  • soľ

Opäť to bude práca na pár minút, ktorú zvládne ktokoľvek. Najskôr si v miske zmiešajte vajcia s vňaťou, mliekom a koreninami. Následne po tom si rozpáľte maslo, na ktorom opražíte nasekanú cibuľku.

Hneď ako začne získavať sklovitý nádych, vlejte k nej vajíčkovú zmes. K vajciam ešte primiešajte kúsky lososa a varte, až kým nie je praženica ako tak stuhnutá.


Chvíľu predtým, ako praženicu dáte dole z ohňa, vysypte k nej aj syr. Stačí pár minút pod pokrievkou, aby sa roztopil, a môžete servírovať.

Praženica s kúskami avokáda

Vajíčka a plátky avokáda? Nič nezvyčajné. No skúšali ste si už urobiť praženicu tak, že do nej avokádo vmiešate? Ak nie, poďte to skúsiť spolu s nami. Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 veľké vajcia
  • ½  avokáda
  • 1 PL masla
  • soľ
  • čierne korenie
  • strúhaný čedar

Podobne ako pri iných receptoch, aj v tomto prípade si vajíčka najprv vyšľahajte v miske. Podľa chuti k nim pridajte trochu korenia a soli.

Keď máte hotovo, rozpáľte na panvici maslo a o pár sekúnd k nemu pridajte vajíčka. Dajte im chvíľu, aby začali tuhnúť, a až potom ich párkrát preložte.

Ako iste viete, praženica sa usmaží veľmi rýchlo, preto dlho nečakajte a vhoďte k vajíčkam na kocky pokrájané avokádo. Na záver prihoďte syr a počkajte, kým sa roztopí.

Táto pochúťka vám nepotrvá ani 10 minút, takže si ju stihnete pripraviť aj pred odchodom do práce.

Vajíčka s pečenou špargľou

Tento recept je o niečo náročnejší ako predošlé, ale tá chuť stojí za to. Ak ho chcete vyskúšať, majte poruke:

  • 0,5 kg očistenej špargle
  • 8 vajíčok
  • ¼ šálky mlieka
  • chlebík alebo bagetu
  • 1 PL masla
  • 1 PL pažítky
  • 30 g parmezánu
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie 

A prečo je vlastne prácnejší? Len preto, že špargľu musíte upiecť. Takže si ju očistite, uložte na vymastený plech a pri teplote 200 stupňov ju pečte 9 až 11 minút. Za ten čas zelenina zhnedne a zmäkne.

Medzičasom si môžete pripraviť vajíčka. Tie treba vyšľahať v miske, ochutiť soľou a korením a pridať k nim ešte mlieko.



Následne si na ohni roztopte maslo a do panvice nalejte vajíčkovú zmes. Dávajte si však pozor, plameň musí horieť na minimum. Praženica totižto potrebuje pomalé varenie a neustále miešanie. Aj preto vám to potrvá o čosi dlhšie.

Keď už vajíčka vyzerajú takmer hotové, primiešajte k nim parmezán a pažítku. Nakoniec prichádza na rad hlavná prísada – špargľa. V kombinácii s praženicou chutí naozaj vynikajúco. A k tomu je aj veľmi výživná.

Praženica aj pre vegánov 

Na záver sme si nechali špeciálnu praženicu, na ktorej si pochutnajú dokonca aj vegáni.

LUNTER rastlinná praženica z tofu je taká vynikajúca, že sme sa rozhodli spojiť ju s naším novým sendvičom Sunshine Vege Praženica

V kombinácii s bielkovinovým chlebíkom, LUNTER krémovou nátierkou a zeleninou máte o pôžitok z plnej chuti rýchlo postarané.

V našej ponuke nájdete okrem neho aj bolonský rastlinný sendvič alebo sendvič s hummusom. Lahodné kombinácie chutí vo všetkých troch novinkách Sunshine Vege od Grotto pre vás skombinoval skúsený šéfkuchár Michal Kordoš.