Vyskúšajte recept na lahodné sušené paradajky. Postačia vám iba štyri prísady

Okrem receptu vám prezradíme aj to, ako sušené paradajky skladovať a k akým jedlám sa hodia. Poďme teda na to.

Ak by existoval zoznam najľahších receptov, sušené paradajky by sa doňho iste dostali. Na ich prípravu budete totižto potrebovať iba štyri prísady.

V hlavnej úlohe sú cherry rajčiny, tých si nachystajte zhruba 1,5 kilogramu. Či si vyberiete klasické guľaté, alebo sa vám pozdávajú tie v tvare hrozna, na tom nezáleží. Výber je na vás.

K nim pridajte jemnú morskú soľ, olivový olej a bylinky podľa vlastnej chuti. Ak máte všetko prichystané, pustite sa do toho.

Postup

Ako prvé vysteľte veľký plech papierom na pečenie. Následne očistite rajčiny od zelených stoniek, umyte ich a pokrájajte po dĺžke na polovice.

Takto prichystané ich dajte na plech, pričom všetky treba poukladať tak, aby boli vnútornou stranou smerom nahor.

Teraz ich stačí osoliť a ak chcete, môžete pridať aj bylinky alebo korenie podľa vlastnej chuti. Keď máte hotovo, vložte plech do rúry.

Teplota sa v každom recepte líši. Môžete ich piecť pri 100 ºC a potrvá vám to zhruba 3,5 hodiny.

Ak teplotu zvýšite na 120 ºC, bude to, prirodzene, trvať kratšie (odhadom dve a pol hodiny). Ďalšou možnosťou je, že rajčiny pripravíte v špeciálnej sušičke. V nej nastavte teplotu na
70 ºC.

Viac ako teplota a čas je dôležité to, aby ste rajčiny priebežne sledovali. Zhruba v polovici pečenia ich pretočte, aby sa usušila aj druhá strana. Pre rýchlejšie odstránenie tekutín vnútri rajčín ich môžete sem-tam postláčať kuchynskou špachtľou.

Keď sú paradajky akurátne vysušené, vyberte ich, pokvapkajte olivovým olejom a môžete hneď podávať. Alebo si ich pripravte na uskladnenie do chladničky či mrazničky.

Tipy a rady

Ako vlastne zistíte, že sú paradajky hotové? Mali by byť suché, ale stále dostatočne vláčne a pružné. Nenechajte ich vysušiť natoľko, aby zostali krehké alebo stvrdli. 

Naopak, ak ich vyberiete príliš skoro, môžu vám neskôr splesnivieť.

Čo sa týka skladovania, sušené paradajky vám v chladničke vydržia až dva týždne. Aby sa nepokazili a uchovali si lahodnú chuť, vložte ich do sklenej nádoby, ktorú naplníte olivovým olejom.

Pre chuť sa do zmesi hodí aj strúčik cesnaku alebo bylinky. Dobre zatvorte a odložte do chladničky. V prípade, že chcete paradajky uskladniť do mrazničky, uložte ich na plech a nechajte ich zamraziť na dve hodiny.

Keď sú rajčiny zmrazené, nasypte ich do vzduchotesného vrecka. V mrazničke vám takto vydržia až tri mesiace.

Po tom, ako opäť paradajky vyberiete, nestačí ich len rozmraziť. Namočte ich zhruba na 30 minút do teplej vody, pokým nebudú zas mäkké a vláčne.

S čím sušené paradajky podávať?

O sušených paradajkách môžeme pokojne prehlásiť, že sa hodia k hocičomu. Iste vám budú chutiť ako súčasť pizze, cestovín alebo si z nich dokonca môžete urobiť pesto.

Z talianskej kuchyne vám tiež odporúčame rizoto so sušenými paradajkami či šalát caprese. V kombinácii s mozzarellou a čerstvou bazalkou chutia paradajky famózne.

Ak máte radi viac polievky, iste ich pridajte do klasickej paradajkovej. Alebo vyskúšajte guláš so sušenými paradajkami.

Samozrejme, sušené paradajky nesmú chýbať v hlavných jedlách. Pokojne ich pridajte do lazaní, mäsových guliek alebo si z nich urobte chutnú omáčku na kuracie prsia.

Pre tých z vás, ktorí nejete mäso, máme takisto niečo. Sušené paradajky sa skvelo hodia do praženice alebo tacos so syrom a zeleninou.

A čo odporúčame vegánom? Jednoznačne náš rastlinný sendvič Sunshine Vege Hummus.

sunshine vege hummus grotto

Nie nadarmo si vyslúžil prívlastok mňamus. Bielkovinový chlebík spolu s LUNTER hummusom a tofu sweet chilli tvorí základ tejto pochúťky. K tomu ešte strúhaná mrkva, sušené paradajky, reďkovka a valerián a o pôžitok z plnej chuti máte postarané.