Hovädzí či kurací? Pripravte si doma lahodný kebab podľa jednoduchého receptu

Pozrieme sa na to, ako kebab vznikol, aké varianty sú vo svete najpopulárnejšie a ako si túto lahôdku pripravíte sami doma.

Kebab je pokrm, ktorého pôvod treba hľadať v krajinách Stredného východu či južnej Ázie. Tento pojem pôvodne označoval akékoľvek mäso pečené na rošte či ražni.

Kebab v žemli, ako ho poznáme dnes zo stánkov rýchleho občerstvenia, však pravdepodobne vznikol až v západnom Berlíne. Pred takmer polstoročím ho vymyslel Turek Mahmut Aygün, ktorý prišiel do Nemecka za prácou.

Mahmutovi napadlo upraviť tradičnú receptúru tak, aby si zákazníci mohli zobrať kebab do ruky a ísť s ním na metro. Mäso dal preto do žemle, takzvaného pita chleba, pridal zeleninu a všetko zalial jogurtovým dresingom, ktorý sám vymyslel.

Toto rýchle jedlo sa v Nemecku stalo nesmierne populárnym a odtiaľ sa postupne rozšírilo po celej Európe.

Aké druhy kebabu existujú?

Existuje množstvo druhov kebabu a každá krajina má vlastnú špecifickú receptúru. Preto spomenieme iba niekoľko najznámejších variantov tejto obľúbenej pochúťky.

Najznámejší kebab je döner kebab. Pripravuje sa na vertikálnom grile, obvykle z jahňacieho, ale aj kuracieho, hovädzieho či morčiaceho mäsa. Podáva sa v tureckom chlebe alebo s ryžou, hranolkami a zeleninou na tanieri.

Ďalším populárnym druhom je dürüm kebab. Ten sa zvykne servírovať zrolovaný do chlebovej placky podobnej tortille. Obvykle je o čosi väčší ako döner, takže vás viac zasýti. 

domaci kebab

Šiš kebab je zase špíz pripravený na grile alebo drevenom uhlí. V Turecku je okrem döner kebabu populárny aj takzvaný Adana kebab, ktorý je pomenovaný podľa piateho najväčšieho tureckého mesta. Pripravuje sa z mletého mäsa, ktoré sa ručne napichuje na kovové ihly.

Príbuzné jedlá kebabu sú aj grécky gyros či arabská šavarma

Toľko k teórii a teraz sa poďme pozrieť na to, ako si túto mäsovú lahôdku pripravíte poľahky u vás doma.

Pripravte si doma kebab aj bez grilu

Originál kebab sa pripravuje zväčša na vertikálnom grile a upečené chrumkavé mäso sa z veľkého bochníka postupne orezáva.

maso na kebab

Chutné mäsko sa však dá pripraviť aj v domácich podmienkach bez špeciálneho rotačného stojanu. Pozrime sa na to, ako si pripraviť hovädzí či kurací variant.

Na tento jednoduchý recept budete potrebovať:

  • 1 kg kuracieho mäsa alebo 1/2 kg hovädzieho

  • pita chlieb

  • 2 cibule

  • 2 prepučené strúčiky cesnaku

  • šálku olivového oleja

  • 2 lyžice citrónovej šťavy

  • gyros korenie

  • dresing Tzatziki

  • zelenina podľa chuti

Najprv si pripravte marinádu. V miske vymiešajte olej, koreniny, citrónovú šťavu, cesnak a nakrájanú cibuľu. 

Pridajte mäso nakrájané na menšie kúsky a v marináde ho dobre vymáčajte. Ak máte radi kuracie, ideálne sú vykostené kuracie stehná bez kože, ktoré sú šťavnatejšie ako prsia. V prípade, že sa rozhodnete pre hovädzie, odporúčame chudé mäso z pupka.

kuracie maso na kebab

Misku niečím prikryte a odložte aspoň na pár hodín do chladničky.

Zároveň si dopredu pripravte dresing Tzatziki. Recept na jeho prípravu nájdete v tomto článku.

Na pečenie hovädzieho si predhrejte rúru na 180 °C. Kocky hovädzieho mäsa a nakrájanú zeleninu navlečte na drevené špajdle. Vložte ich do zapekacej misy a pečte, kým mäso nie je mäkké a dobre prepečené. Často ich pritom otáčajte.

usmazene maso na kebab

Pri príprave kuracieho variantu si na panvicu dajte trošku oleja, rozpáľte ho a pridajte kúsky stehienka. Misku s marinádou opláchnite trochou vody a mäsko ešte máličko podlejte. Smažte do zlatista.

Pita placky naplňte mäsom, pridajte čerstvú zeleninu a prelejte dresingom. Alebo namiesto žemle môžete kebab podávať so zeleninou, hranolkami či ryžou.

kebab bageta Grotto

A nezabudnite. Chutné kebab mäsko nájdete aj v jednej z našich Grotto bagiet. Zastavte sa na najbližšej čerpacej stanici alebo v obchodnom reťazci a presvedčte sa sami.