Veľká noc v Európe

Jednotlivé chody sa líšia od konkrétnych krajov, ale v každej kuchyni sa nájdu vajíčka uvarené na tvrdo, zemiakový šalát, klobásky, údené mäso, chren,cvikla s chrenom či vianočka. Pečú sa rôzne druhy koláčikov a sladké pečivo. Na východe hrudka, inde zas koláč pascha. Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci je jednoznačne sladký baranček.

Taliansko

Veľká noc je v Taliansku jedným z dôležitých sviatkov.  Na talianskom stole nesmie chýbať baránok (symbolizujúci život) a vajíčka (symbolizujúce znovuzrodenie) sú vždy súčasťou oslavy, či už ako súčasť veľkonočného obeda alebo ako darčeky (čokoládové veľkonočné vajíčka). Ďalším všadeprítomným talianskym veľkonočným jedlom je Colomba, symbolizujúca holubicu mieru. Hoci jeho tradícia nesiaha ďalej ako do roku 1900 (bez ohľadu na mnohé legendy), dnes sa stal jedným z tradičných veľkonočných jedál konzumovaných v Taliansku.

Dezer Colomba

Zdroj:  https://lifeinitaly.com

Anglicko

V Anglicku ohlasuje príhod Veľkej noci už fašiangový utorok, známy ako palacinkový deň, keď ženy napečú veľa palaciniek, celá rodina ich konzumuje s javorovým sirupom, cukrom, citrónom a nutelou. Vo Veľlkonočnom menu nesmie chýbať pečené jahňacie, buchty tzv. Hot cross buns, mrkva či uvarená šunka.

Palacinky s javorovým sirupom

Zdroj: https://www.goodto.com

Grécko

V Grécku na veľkonočnom stole nesmú chýbať kalamáre (vyprážané, grilované, plnené), tiež pochutiny z chobotnice a samozrejme malé smažené rybky. Nasledujú rôzne predjedlá ako sú tzaziky, fava, taramasalata, niekoľko druhov šalátov a samozrejme chlieb, ktorý sa vyrába špeciálne pre túto príležitosť. 

Tzaziky v Grécku

Zdroj: https://tvnoviny.sk

Francúzsko

Kým v Spojených štátoch je šunka obľúbená ako hlavný chod, vo Francúzsku je typickým veľkonočným hlavným chodom jahňacie stehno. Prílohy môžu zahŕňať studenú špargľu podávanú s omáčkou vinaigrette, varené vajcia a pažítku. Hostina by rozhodne nebola kompletná bez pohára dobre vychladeného francúzskeho vína.

Zdroj: https://cuisineandwinebistro.com

 

Španielsko

Veľkonočné sviatky sú pre Španielsko známe ako Semana Santa Azda. Ich najznámejšie veľkonočné jedlo Španielska, Mona de Pascua, môžete počas tohto sviatku vidieť na každom stole. Je to piškótový koláč, buď okrúhly, na vrchu sú varené alebo čokoládové vajíčka a farebné ozdoby. Typická veľkonočná nedeľná večera môže pozostávať z cesnakovej polievky (sopa de ajo) s pečeným vajíčkom uprostred alebo z morských plodov. 

Mona de Pascua

Zdroj: https://www.citylifemadrid.com

Poľsko

U našich susedov je Veľká noc predovšetkým o modlitbách. Posvätené pokrmy na sviatočnej hostine nesmú chýbať. Na Bielu sobotu mieria do kostolov veriaci s košmi plnými jedla, ktoré po bohoslužbe farár požehná. Medzi ich tradičné jedlá patrí pečené jahňacie, pestrý výber klobások aj husté polievky.  Na slávnostnom stole nesmie sladký dezert Sekacz – nad ohňom pripravovaný dezert z veľkého množstva vajec, cukru, smotany a múky.

Sekacz v Poľsku

Zdroj: https://study.gov.pl

 

Švedsko 

Vo Švédsku sa deti prezliekajú za čarodejnice obchádzajú domy v susedstve a vymieňajú vlastnoručne nakreslené obrázky za čokoládové dobroty. Doma na ne po koledovaní čaká pokrm zvaný Påskbord, zložený z mäsových gulí, vajec a marinovaných morských rýb.

Švédske guličky

Zdroj: https://www.latimes.com

Fínsko

Vo Fínsku, rovnako ako vo Veľkej Británii, je tradičným veľkonočným jedlom pečená jahňacina a existujú dva špeciálne pudingy. Pasha je zmes smotanového syra s maslom, vajíčkami, kandizovaným ovocím a korením. Vyrába sa zmiešaním ingrediencií a ich lisovaním do špeciálnej formy v tvare sploštenej pyramídy so vzormi a náboženskými symbolmi po stranách. Ďalším dezertom je mämmi – tmavý, tučný puding z ražnej múky a sladu, ktorý sa tradične podáva v miskách z brezovej kôry doplnený smotanou a cukrom. 

Fínsky dezert Pasha

Zdroj: https://www.arcticdirect.co.uk

Ak ste pri čítaní tohto članku vyhladli pochutnajte si na bagetách GROTTO.