Kartár, ktorý odmietal vstať od stola: Po kom je pomenovaný sendvič?

Znie až neuveriteľne, že „sendvič“ ako jedlo sa objavil už v 18. storočí. Zoberte si do ruky jeden z tých našich, napríklad Mexické kura, a prečítajte si, čo sa skrýva za históriou tejto pochúťky.

Archeológovia objavili dôkazy o najstaršej pekárni v súčasnom Jordánsku. Jej vek odhadujú na približne 14 500 rokov. Takže tak dlho si ľudia pečú chlieb.

Jedlá podobné sendvičom existovali už dávno. Starí Rimania nosili so sebou na výpravy dve kovové placky, medzi ktorými nad ohňom opekali chlieb, a potom si medzi hrianky ukladali syr alebo iné pochúťky.

sandwich mestoMestečko Sandwich v Anglicku. Zdroj: visitsoutheastengland.com

V Austrálii sa sendviče pripravovali podobne až do polovice minulého storočia. 

Mohlo by sa zdať, že známa pochúťka tu s nami bola už od nepamäti. Pravdou však je, že v podobe, v akej ho poznáme teraz, ho vynašiel až istý gróf z Veľkej Británie.

Vášnivý hráč

John Montagu sa narodil v roku 1718 so zlatou lyžicou v kolíske. Pochádzal zo starého šľachtického rodu, ktorý mu zabezpečil titul 4. gróf zo Sandwichu.

john montagu, gróf zo sandwichuNa obraze gróf John Montagu. Zdroj: Hugh Manatee via en.wikipedia.org

Sandwich bolo malé mesto na juhovýchode Anglicka. John Montagu v ňom pravdepodobne nikdy nežil, grófstvo získal až ako dedičstvo. Napriek tomu priniesol mestu veľkú slávu. 

Počas svojho života bol diplomatom, vojakom, cestovateľom a zastával najmä významné posty v britskom parlamente. 

Pôsobil tiež ako generál poštmajster či štátny sekretár. Najdlhšie bol však najvyšším veliteľom námorníctva. Tento post zastával niekoľko období po sebe.

Ako vrchný admirál kráľovského námorníctva mimoriadne podporoval zaoceánske cesty. Dokonca bol mecenášom objaviteľa Jamesa Cooka, ktorý na jeho počesť pomenoval jedno súostrovie. To, čo dnes poznáte ako Havaj, sa pôvodne nazývalo Sandwichove ostrovy.

V súčasnosti môžete ostrovov pomenovaných po tomto lordovi nájsť viac. Nachádzajú sa pri Austrálii, Južnej Amerike aj Aljaške.

Jednoducho, vo svojej dobe bol Montagu populárny a úspešný muž, ktorý sa zapísal do histórie geografie. Najznámejší je však vďaka sendvičom. 

sandwichove ostrovyJužná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy v blízkosti Južnej Ameriky. Zdroj: itap-world.com

Lord Montagu bol totiž vášnivý hráč a kartár. Hovorí sa, že pri hráčskom stole vydržal sedieť aj dvadsať hodín. Počas nich sa, samozrejme, potreboval aj najesť.

A tak si od sluhov vypýtal hovädzinu medzi dvomi kúskami pečiva. Jedlo sa dalo pohodlne pri hraní držať jednou rukou, pričom gróf sa nezašpinil ani nemusel odložiť karty. 

Ako to bolo naozaj?

Neexistujú však historické záznamy, ktoré by túto historku priamo potvrdzovali. Najstaršie spomenutie slova „sandwich“ v spojení s týmto jedlom pochádza z roku 1762 od historika Edwarda Gibbona. On však neuvádza, či plátok hovädzieho medzi dvomi krajcami chleba je naozaj pomenovaný po grófovi Sandwichovi.

Je teda možné, že Montagu ako vojak a námorník obľuboval toto jednoduché jedlo. A keď niečo obľubuje šľachta, stane sa z toho módny hit. Pravdepodobne si po jeho vzore ľudia začali objednávať alebo pripravovať podobné pochúťky a názov sendvič sa jednoducho ujal.

Skutočne populárnymi sa sendviče stali až začiatkom 20. storočia v Amerike. A to vďaka kombinácii arašidového masla a džemu. Tento jednoduchý recept sa dočkal od výrobcov masla hromadnej kampane, cielenej najmä na školákov.

Ako zrejme tušíte, zabralo to. Pripraviť takýto sendvič je jednoduché a deťom naozaj chutí. Čoskoro nato začali pribúdať nové recepty na sendviče od rôznych podnikov a reštaurácií, ktoré sa takto chceli presláviť.

sendvič grotto

Pokračujeme v odkaze 

Sendviče sú populárne aj dnes, a to nielen s kúskami hovädzieho či arašidovým maslom. Napokon aj v našej ponuke nájdete všelijaké varianty. 

Ráno vám iste zachutí náš Raňajkový sendvič, ktorý vás vďaka prírodnému syru, slaninke a tofu praženici nabije dostatkom bielkovín na celý deň. 

Pre milovníkov výdatných hotoviek máme hneď niekoľko mäsitých sendvičov. 

Záleží už len na vás, či ste skôr vyznávačom mexických chutí a siahnete po jemne pikantnom Mexikom kurati alebo vás láka viac klasický slaninkový či Lahôdkové karé.

No a napokon nesmieme zabudnúť na vegánske sendviče Sunshine Vege, ktoré vznikli len s použitím kvalitných rastlinných tofu produktov od Luntera. Takže ak hľadáte zmenu, takýto svieži sendvič je niečím pre vás.