7 tipov na šunkové predjedlá, s ktorými u vašich známych zabodujete

Šunka si v našich kuchyniach našla svoje miesto oveľa skôr, ako by ste čakali. Na soľou konzervovanom mäse si pochutnávali už dávni Kelti aj Rimania.

Čo vás však možno prekvapí, je fakt, že pravú šunku od kosti začali vyrábať v susednom Česku od druhej polovici 19. storočia. Odtiaľ sa tento mäsový výrobok rozšíril po celom svete.

Nech ide o akékoľvek jedlo či spôsob prípravy, kvalitná šunka bude vždy výrazným chuťovým akcentom pre váš výtvor. Spestríte si domácu pohodu a poďte s nami rolovať, zapekať a servírovať.

Špargľa zapečená s parmskou šunkou

Na toto predjedlo nepotrebujete veľa času a na tanieri vyzerá mimoriadne elegantne. V tomto prípade sa oplatí priplatiť si za kvalitnejšiu šunku – ideálne taliansku prosciutto crudo, španielsku jamón ibérico alebo schwarzwaldskú šunku z Nemecka.

Postup je jednoduchý. Rozohrejte si rúru na 200 °C. Obaľte zelenú špargľu šunkou a oba jej konce namočte do olivového oleja (vyhnite sa šunke samotnej). 

Pečte približne desať minút, kým špargľa nie je mäkká a prosciutto z oboch strán chrumkavé.

K jedlu sa výborne hodí tzatziki omáčka alebo dresing z modrého syra.

Šunková roláda

Táto lahodná, na jazyku sa rozplývajúca a bielkovinami nabitá pochúťka vás dostane. Nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.

Rozmiešajte štyri vajíčka s nasekaným špenátom, soľou a korením. Zmes vylejte na plech a nechajte piecť desať minút pri 200 °C. 

Keď ju horúcu vyberiete z pece, pretočte ju a stranu, na ktorej sa piekla, posypte strúhaným syrom. Pridajte šunku, zrolujte a nechajte v celofáne odstáť asi šesť hodín v chladničke.

Verzia pre nedočkavých je ešte jednoduchšia – vyšľahajte vajíčka so špenátom a koreninami. Hoďte na panvicu. Jemne zmes opečte a otočte. Pridajte strúhaný syr, šunku a na pár sekúnd prikryte panvicu pokrievkou.

Zrolujte, spevnite špáradlami a môžete servírovať.

Zapečené vajíčko v šunke

Šunkové košíčky sú vynikajúce raňajky pre tých, čo si dávajú pozor na vyváženú diétu, ale aj tých, ktorých už omrzeli obyčajne volské oká či praženica.

Recept za pár minút na tanieri zanechá slušný dojem, tak sa poobzerajte po forme na muffiny alebo silikónových formičkách. 

Zo šunky si vytvorte steny a do vnútra poukladajte všetko, na čo máte chuť. Fantázii sa medze nekladú. Môžete skúsiť restované šampiňóny, cuketu, slaninku, syr, špenát, mozzarellu, rukolu, sušené paradajky, papriku. Navrch nakoniec pridajte vajíčko. 

Pripravené „muffiny” pečte vo vyhriatej rúre niekoľko minút, kým vajíčko nie je poriadne upečené.

Malý tip: Ak chcete, aby vaše raňajky vyzerali ako z katalógu, naservírujte ich na veľký tanier. Pridajte malý šalátik a celý tanier jemne posypte čiernym sezamom.

Šunkové rolky

Túto legendárnu kombináciu si všetci dobre pamätáme najmä z rodinných osláv či svadobnej hostiny. Šunkové rolky si však môžete vychutnať aj bez výnimočnej udalosti.

Chrenová kombinácia

250 ml šľahačkovej smotany zmiešajte s 35 g čerstvého nastrúhaného chrenu a dochuťte soľou, cukrom a korením. Zabaľte do šunky a oslavujte!

Vajíčková kombinácia

Päť varených vajíčok pretlačte pretláčadlom na zemiaky. V druhej miske zmiešajte 200 g kyslej smotany s jednou lyžicou horčice. Ochuťte koreninami, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a vajíčka.

Ak máte chuť, aj do tejto zmesi môžete pridať niečo navyše. Napríklad kukuricu, kôpor, pažítku a ideálne nechajte cez noc odležať v chladničke.

Melón so šunkou

Naše staré mamy by nad takouto exotickou kombináciou asi krútili hlavou. Spojenie sladkého žltého melónu s kvalitnou nasolenou šunkou je však vskutku famózna pochúťka.  A pritom mimoriadne jednoduchá na prípravu.

Nakrájajte melón Charentais (oranžový s drsnejšou šupkou) na tenké plátky. Toto sladučké ovocie sa okamžite vyznamená svojou bohatou sladkastou vôňou.  

Na vrch uložte slanšiu šunku – napríklad prosciutto či schwarzwaldskú šunku. Pokvapkajte balzamikom, ozdobte bazalkou alebo malou mozzarellou a servírujte. Krásne farby, dokonalá vôňa a chuť vám v mysli ostanú ešte dlho potom, čo tanier ostane prázdny.

Šunkové kanapky

Pokrm do štyroch minút, ktorý splní nielen chuťové, ale aj estetické požiadavky. Navyše si ho pripravíte zo surovín „čo špajza s chladničkou vydali na milosť”. 

Na sušienku či opražený chlebík nakvapkajte kúsok olivového oleja alebo masla.

Uložte kúsok tvrdého syra, pridajte obľúbenú šunku, cherry paradajku, ozdobte lístkom bazalky a podávajte. Najete sa vy, vaša spoločnosť aj vaše oči.

Jarné uhorkové slimáky 

Jar je už cítiť vo vzduchu, preto si ju vychutnajte aj na tanieri. Uhorkové slimáky sa skvele hodia k večernému posedeniu, „k čaju o piatej”, ako súčasť brunchu či jarnému posedeniu pred domom v záhrade.

Nakrájajte väčšiu uhorku na plátky a nechajte ju pár minút postáť na čistej utierke, aby pustila trochu prebytočnej vody. 

Každý plátok potrite jemným smotanovým syrom a posypte bylinkami. Poukladajte plátky šunky, môžete pridať ešte plátkový syr. Každý plátok zrolujte, zafixujte špajličkou a vychutnávajte.

Šunkové tipy od Grotto

V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na šunku, neváhajte a utekajte do najbližšieho obchodu. Na pultoch tam objavíte našu šunkovú bagetu, ktorú sme naplnili na prasknutie poctivou bravčovou šunkou.

Pre dokonale vyladenú chuť sme do bagety pridali ešte syr eidam, zeleninu a petržlenový dresing. A nezabudli sme ani na uhorku, takže pôžitok z kombinácie chutí je zaručený. V obchode či na benzínke ju spoznáte vďaka ružovej etikete.

Vyskúšajte prípadne aj naše lahodné panini so šunkou a syrom, ktoré pripravujeme s horčicovým dresingom. Panini sme vyrobili tak, aby vám chutilo aj hneď po zaplatení, ale najchutnejšie je, ak si ich doma dáte ešte zapiecť. Stačí pár minút a máte grottovo. Prajeme vám dobrú chuť.