9 najlepších spôsobov prípravy vajíčok. Poznáte ich všetky?

Stratené vajíčko

Stratené vajíčko v našich končinách nie až taký známy recept, no určite si na ňom pochutnáte. Na prípravu budete potrebovať jedno vajíčko, vodu, dve čajové lyžičky octu a soľ. 

Nalejte do hrnca vodu, osoľte ju a počkajte, kým začne vrieť. Zatiaľ do menšej misky vlejte vajíčko a dve lyžice octu, ktorý vajíčko obalí. Vďaka tomu dosiahnete, že vajíčko sa nerozpadne a nerozvarí. 

Vraciu vodu v hrnci pomiešajte a následne do nej vlejte vajíčko v octe. Bielko sa v točiacej vode obalí okolo žĺtka. Po 2 až 3 minútach varenia vajíčko vyberte.

Praženica

Vedeli ste, že praženica sa dá pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov? A nemyslíme tým len to, že si do nej môžete pridať slaninku, huby alebo paradajky.

Anglický spôsob

Anglickú verziu praženice si napríklad urobíte tak, že na miernom ohni necháte roztopiť kúsok masla a po chvíli doň nalejete vymiešané osolené vajíčka.

Pomocou varešky ich jemne miešajte a dávajte pozor na to, aby neprihoreli. Ak radi skúšate, pokojne do zmesi pridajte mlieko alebo smotanu.

Keď je konzistencia napoly tekutá a napoly tuhá, vajíčka odstavte z priameho ohňa. Kúsky by sa nemali veľmi zraziť a vytvoriť tak veľké hrudky.

Naopak, ak robíte praženicu na americký spôsob, rozdiel oproti anglickej je v tom, že vajíčka necháte zraziť do väčších hrudiek. 

Francúzsky spôsob

Do tretice francúzska praženica, ktorá si vyžaduje najviac úsilia a času. Nechajte si na ohni zovrieť vodu v hrnci. Do sklenenej misy vylejte vajíčka, osoľte ich a pridajte kúsok masla. Misu následne položte na hrniec.

Nechajte zmes, aby sa varila, a priebežne ju miešajte. Vajíčka sa pripravujú na slabom ohni, takže to môže nejaký čas trvať.

Zmes však začne postupne hustnúť. Pamätajte si, že francúzska praženica je pomerne riedka a tekutá. Vajíčka teda nevytvoria také hrudky ako na panvici alebo v hrnci.

Praženica skôr pôsobí ako nátierka. Na chuti jej to, samozrejme, ani trochu neuberá.

Omeleta

Po praženici tu máme ďalšiu klasiku. Omeletu môžete podávať len s pečivom alebo si ju môžete pripraviť ako wrap s akoukoľvek náplňou (huby, špenát, šunka, syr a podobne).

Jej príprava je veľmi jednoduchá a zaberie vám len pár minút. Prichystajte si 2 – 3 vajíčka, maslo, soľ, korenie a môžete začať.

Na horúcu panvicu dajte kúsok masla. Kým sa rozpustí, v miske si rozmiešajte vajíčka a pridajte soľ s korením. Na rozpustené maslo vylejte zmes a po chvíľke ju jemne premiešajte. Omeleta tak bude nadýchanejšia.

No a po tom, ako bude zlatisto-hnedá z jednej strany, obráťte ju. Krátko nato ju odstavte zo sporáka.

Hrúbka omelety závisí od toho, koľko vajíčok použijete. Ak ju chcete sýtejšiu, pokojne omeletu pripravte z viacerých vajec.

Volské oko

Jedna chuťovka, ktorú môžete servírovať na viacero spôsobov. Volské okolo totižto nie je len výborná voľba na raňajky, ale podáva sa aj ako hlavné jedlo spolu so zemiakmi a špenátovým prívarkom.

Skôr ako ho budete servírovať, najprv sa pustite do prípravy. Z ingrediencií budete okrem vajíčok potrebovať maslo (môžete ho nahradiť olejom alebo tukom zo slaniny), soľ, korenie a trochu vody.

Na panvici roztopte maslo a následne naň nechajte pomaly skĺznuť vajíčko. Dávajte pritom pozor, aby zostal žĺtok celý. Zo začiatku vajíčko smažte na prudkom ohni, aby sa okolo bielka vytvoril pekný chrumkavý okraj. Postupne však oheň zmiernite a panvicu prikryte pokrievkou.

Vajíčko pod ňou nechajte jednu až dve minútky. Potom ho vyberte a dochuťte soľou, korením alebo mletou paprikou.

Podávajte s toastom a avokádovou nátierkou. Ako hlavné jedlo to môžu byť spomínané zemiaky a špenátový prívarok.

Hemendex

Zatiaľ čo volské oko pripravíte na panvici bez akýchkoľvek ďalších ingrediencií, na hemendex si prichystajte aj zopár plátkov šunky. Tú na vymastenom podklade osmažte z oboch strán.

Hneď potom na každý plátok pomaly uložte vajíčko tak, aby sa neroztiekol žĺtok. Ďalší postup je v podstate rovnaký ako pri volskom oku. Počkáte, kým sa vajíčko mierne usmaží, bielok bude pripečený a celistvý.

Napokon vajíčka so šunkou vyberte a podávajte s paradajkou a pečivom.

Pečené vajíčka

Ak chcete omeletu či praženicu vymeniť za niečo nové, vyskúšajte pečené vajíčka. Na ich prípravu si vystačíte s pár základnými surovinami. Okrem dvoch vajec je to olej, soľ, korenie, syr, šunka, paradajky, šampiňóny a pažítka.

Keď máte všetko prichystané, vymastite si dve keramické formičky, ktoré sa slúžia aj na pečenie múčnikov. Do každej nádobky dajte náplň, ktorú ste si zvolili. Na ňu vylejte jedno vajíčko, posypte pažítkou, osoľte a okoreňte.

Pri maximálnej teplote pečte v rúre 6 – 10 minút. Vajíčka vyberte z rúry, keď bude bielko hotové a žĺtko ešte tekuté. Chuťovku podávajte s pečivom.

Ak chcete vajíčka ozvláštniť, experimentujte s náplňou, ako to urobil Jamie Oliver. Ten do pečených vajíčok pridal aj špenát a údeného lososa.

Vajíčka natvrdo

Varenie vajíčok natvrdo a namäkko je zrejme ich najjednoduchšia príprava. Stačí vám na to hrniec s vodou a vajíčka.

Poukladajte ich do hrnca a zalejte vodou minimálne do výšky 2,5 cm. Platí tiež to, že čím viac vajíčok, o to väčším množstvom vody ich musíte zaliať. A aby sa po prasknutí z nich nevylial bielok, pridajte do vody čajovú lyžičku octu.

Následne postavte hrniec na sporák s najsilnejším ohňom (teplotou na elektrickej doske) a čakajte, kým začne voda vrieť. Po zovretí nechajte vajíčka vo vode na 10 – 12 minút. Nakoniec ich vyberte a ošúpte.

Vajíčka natvrdo sú typické tým, že žĺtok je tuhý a pri jedení sa rozsýpa.

Vajíčka namäkko

Naopak, ak chcete, aby boli žĺtka tekutejšie, uvarte ich namäkko. Postup je rovnaký. Rozdiel je v tom, že ich necháte variť len 6 minút. 

Vajíčka môžete podávať s pečivom alebo ich môžete servírovať spoločne s inými pochúťkami (šaláty, polievky).

Všeobecne platí, že varené vajíčka sú skvelou ingredienciou do sendvičov a bagiet. Veď napokon, ochutnajte našu Bavorskú bagetu a presvedčte ste sa sami. 

Na záver máme pre vás užitočnú radu. Aby sa šúpali čo najlepšie, mali by ste variť staršie vajíčka, nie celkom čerstvé. V ideálnom prípade môžu mať aj jeden až dva týždne.

Plnené vajíčka

Základom tohto receptu sú natvrdo uvarené vajíčka. Ako si ich pripraviť, už viete. Keď ich ošúpete, nastáva zmena. Rozkrojte vajíčka po dĺžke a z bielok vyberte žĺtka. Vajíčka sa varili dlho a sú natoľko tuhé, že budú jednoducho vypadávať aj samy.

Žĺtka nechajte v mise a bielka poukladajte na tanier. Tým sa však postu nekončí. Zo žĺtok totižto musíte urobiť zmes, ktorou bielka naplníte.

Takže k žĺtkom pridajte dve polievkové lyžice majonézy, jednu lyžicu dižónskej horčice a jednu lyžicu jablčného octu. Hmotu dobre rozmiešajte do akejsi nátierky.

No a na záver už len stačí zmesou naplniť polovice bielkov. Pre chuť môžete vajíčka posypať mletou štipľavou paprikou.