Z chlebíka aj bagety: Ako si upiecť domáce krutóny?

Domáce krutóny sú skvelou prílohou k šalátom či polievkam. V tomto článku vám prezradíme, ako si ich pripraviť doma. Takže si nachystajte starší chlebík alebo bagetu a ideme na to. 

Máte doma zvyšky starého pečiva a neviete, čo s ním urobiť? Nevyhadzujte ho, ale radšej si z neho pripravte domáce krutóny. Zabijete tak tri muchy jednou ranou. Recyklujete zvyšky, pripravíte si chutný pokrm a navyše sa vaša domácnosť rozvonia úžasnou vôňou upečeného chlebíka.

V tomto článku si ukážeme, ako s trochou fantázie z jednoduchého pokrmu vykúzlite fantastickú prílohu či dokonca samostatné jedlo.

Ako si pripraviť domáce krutóny

Krutóny pripravené doma chutia omnoho lepšie ako tie kupované a pritom ich príprava je mimoriadne nenáročná a rýchla. Presvedčí vás tento postup:

1. Chlieb nakrájajte na kocky alebo ho rukami natrhajte na drobnú kúsky. Uistite sa, že krutóny majú jednotnú veľkosť, aby sa vám všetky opiekli rovnomerne.

ako si doma urobit krutony

2. Kocky chleba si dajte do veľkej misky a pokvapkajte ich olivovým olejom. Dochutiť ich môžete strúhaným parmezánom, soľou, čiernym korením či prelisovaným cesnakom. Všetko spolu dobre zmiešajte, aby sa všetky kúsky chleba poctivo obalili v koreninách.

3. Následne na plech uložte papier na pečenie a preložte naň krutóny z misky. Skontrolujte, či sú krutóny rozložené v jednej rovnomernej vrstve. Dajte si pozor na to, aby plech nebol až príliš preplnený, lebo sa vám krutóny nebudú piecť rovnomerne.

4. Krutóny pečte v rúre pri teplote 200°C približne 5 až 7 minút, až kým nebudú zlatisté a chrumkavé. V priebehu pečenia ich raz premiešajte obracačkou.

domace pecene krutony

5. Horúce krutóny nasypte do jedla alebo ich po vychladnutí uskladnite v uzatvárateľnom vrecku.

Náš tip: Krutóny nemusíte piecť len z klasického chleba. Skvelým variantom je hocijaké slané pečivo, a to napríklad bageta, toast, žemľa alebo sendvičový chlieb. 

Ako si krutóny ešte viac vylepšiť

Okrem sviežej a lahodnej chuti je na domácich krutónoch najlepšie to, že si ich môžete dochutiť podľa vlastných preferencií a fantázie. Vyskúšať môžete aj niektorý z našich tipov. 

  • Použite čerstvé bylinky ako tymián, oregano, bazalku, petržlen, rozmarín či šalviu.

  • Skúste pridať výrazné korenie alebo koreninové zmesi, napríklad kari, mletý fenikel, čili prášok či talianske alebo grécke korenie.

  • Skúste si pripraviť krutóny aj na sladko – použite ovocný, orechový alebo hrozienkový chlieb a namiesto oleja ho pokropte roztopeným maslom. Kocky následne dochuťte zmesou škorice a cukru.

sladke krutony

Ako domáce krutóny skladovať

Hotové a vychladené krutóny najlepšie uskladnite v nepriedušnom uzatvárateľnom vrecku so zipsom. Z obalu pred uzavretím vytlačte čo najviac vzduchu, aby ste ich udržali dlho čerstvé.

Udržujte ich pri izbovej teplote mimo priameho slnečného žiarenia. Takto uskladnené by vám mali vydržať aj dva týždne.

Krutóny neskladujte v chladničke. Vlhkosť by mohla spôsobiť, že stratia svoju chrumkavosť.

Ak ich chcete uskladniť na dlhšie obdobie, radšej ich vložte do termoizolačnej tašky a dajte ich do mrazničky. Mrazené vám vydržia približne 4 až 6 týždňov.

V prípade, že krutóny budete chcieť rozmraziť, nechajte ich na papierovom obrúsku približne hodinu. Potom ich chvíľu pečte do chrumkava v rúre zohriatej na 120 °C.

S čím krutóny podávať

Na záver vám prezradíme, ako viete hotové krutóny využiť. Poslúžia dobre ako chutná ingrediencia do ďalších jedál a tiež ako samostatná pochúťka na chrumkanie.

krutony ako priloha k salatu

Šaláty

Krutóny neodmysliteľne patria do Caesar šalátu, ktorý sa podáva s kuracím mäskom a parmezánom. Ale vynikajúco sa hodia prakticky do ktoréhokoľvek ľahšieho šalátu, ktorý si doma pripravíte.

Praženica

Namiesto klasického pečiva si do praženice ako prílohu vyskúšajte primiešať kúsky opraženého chlebíka.

Krémové polievky

Cesnakový krém, brokolicová, tekvicová, hrachová či rajčinová. K hustejším polievkam so smotanou krutóny neodmysliteľne patria a tvoria spolu dokonalú symbiózu chutí.

kremova polievka s krutonmi

Puding

K sladkým krutónom (postup na ich prípravu nájdete vyššie) pridajte hrozienka namočené v rume a zalejte ich vanilkovým pudingom. Ak máte radi dezerty a sladkosti, táto dobrota je niečo pre vás. 

Pochutina k televízii

Krutóny môžete chrumkať iba tak pri pozeraní televízie. Dochutené parmezánom či bylinkami chutia výborne. A nezabudnite k nim pridať dobrý syrový či cesnakový dip.

Prajeme vám dobrú chuť.