Zaujímavé miesta okolo hlavných cestných ťahov. Poznáte ich všetky?

Vodný hrad Hronsek

Trasa E77 je jedným z úsekov rýchlostnej cesty R1, ktorá bude po dokončení spájať južné Slovensko so stredom a severom krajiny.

Ak budete cestou na sviatky tadeto prechádzať, zastavte sa v Hronseku neďaleko letiska Sliač. V tejto obci nájdete menej známu, no veľmi peknú historickú stavbu – Vodný hrad.

Zdroj: Patrik Kunec, Creative Commons 4.0 via Wikipedia.org

Aj keď žiadny zdroj presne neuvádza, prečo nesie prívlastok vodný, predpokladáme, že je to pre jeho opevnenie. Na obranu stavby totižto slúžili štyri veže a vodná priekopa, cez ktorú viedol padací most.

Goticko-renesančnú stavbu zo 16. storočia nevlastní štát ani samospráva. Hrad prekvapivo kúpil a zrekonštruoval súkromný podnikateľ a po dlhom čase si toto miesto môže opäť pozrieť aj verejnosť.

Artikulárny kostol vo Svätom Kríži

Ak plánujete cestu na východ alebo idete na západ a rozhodli ste sa pre hornú trasu cez Liptovský Mikuláš, stavte sa v obci Svätý Kríž. Táto dedinka leží 14 kilometrov od Mikuláša, ale cesta sem stojí za to.

Nájdete tu totižto evanjelický artikulárny kostol, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám v Európe.

Zdroj: Marcin Szala Creative Commons 4.0 via Wikimedia.org

O tom, že jeho interiér je naozaj veľký, svedčí kapacita kostola. Povedali by ste, že sa dovnútra zmestí až 6000 osôb? To vďaka tomu, že okrem prízemia je k dispozícii aj dvojpodlažný chorus.

V prípade, že sa vám nepodarí dostať dovnútra, nič sa nedeje. Poobzerajte si aspoň nádhernú zvonicu a nádvorie obklopené prírodou.

Dražovský kostolík pri Nitre

Idete z Bratislavy smer Nitra a Banská Bystrica? Po ceste si nájdite hodinku času a pozrite si Kostol Michala Archanjela v nitrianskej mestskej časti Dražovce. Tento kostolík je krásny najmä pri západe alebo východe slnka. Keďže sa vypína na menšom kopci, v tomto čase vynikne najviac.

Ale pokojne sa sem vyberte hocikedy počas dňa. Rímskokatolícka stavba síce nie je otvorená, ale budete si ju môcť pozrieť aspoň zvonka. A popri tom uvidíte Nitru a jej okolie ako na dlani.

Ak cestujete autom, zaparkujte v centre Dražoviec, odkiaľ vám to potrvá zhruba 10 minút. V prípade, že cestujete vlakom alebo autobusom, v Nitre nasadnite na MHD č. 2 alebo 4. Obe z nich smerujú do Dražoviec a stoja priamo v obci.

Kaštieľ Žehra Hodkovce

Keď sa povie Kaštieľ, možno si spomeniete na Betliar, Budmerice alebo obec Svätý Anton. Do zoznamu unikátnych miest si však poznačte aj kaštieľ Žehra Hodkovce, ktorý leží zhruba 7 minút od diaľnice D1 blízko Spišského Podhradia.

Zdroj: Instagram.com/praveslovenske

Zvonku môže kaštieľ pôsobiť všedne, ale keď vojdete do dvora, ako by ste sa ocitli v záhrade niektorého anglického hradu.

Takzvaný francúzsky park dal v 18. storočí vybudovať Emanuel Csáky. Táto rodina vlastnila kaštieľ celých 300 rokov, a preto všetko, čo tu uvidíte, je z veľkej časti ich dielom.

V súčasnosti hrad slúži aj ako miesto sociálneho turizmu. To znamená, že sa tu stretávajú ľudia s mentálnym postihnutím so zdravými návštevníkmi. Takéto aktivity si podľa nás zaslúžia veľký obdiv a podporu.

Považský hrad

Nemusíte cestovať až celkom na východ, aby ste si vychutnali toto krásne miesto. Považský hrad totižto leží pri obci Považské Podhradie, asi 10 minút od diaľnice D1 smer Žilina.

A ako sa sem dostanete? Zájdite autom do obce a odtiaľ pokračujte pešo po žltej turistickej značke. O pár minút si všimnete hradné múry a ste hore.

Z hradu, ktorý v minulosti vlastnil Matúš Čák Trenčiansky, budete mať nádherný výhľad. A to nielen na Považské Podhradie. Z vysoko položenej stavby dovidíte na Bytčiansku kotlinu, Považskú Bystricu a ako na dlani sa vám ukáže rieka Váh.

Rozhľadňa na Tlstej hore

Keď vám v okolí Považskej Bystrice nebude stačiť jeden výhľad, urobte si menšiu turistiku na Tlstú horu. Tento kopček leží medzi obcami Dohňany a Zubák, kam sa dostanete tak, že v Beluši zídete z diaľnice na rýchlostnú cestu R6 a neskôr na cestu I/49.

Z obce Dohňany vám to na kopec potrvá približne 45 minút pri miernom tempe. Skúsení turisti to však zvládnu oveľa rýchlejšie.

Zdroj: Slovenskycestovatel.sk

Turistiku zakončite tým, že vyjdete až na samý vrch 21-metrovej vežičky. Rozhľadňa na Tlstej hore má celkom 6 poschodí a dovidíte z nej široko-ďaleko. Za pekného počasia sa vám naskytne pohľad na Javorníky, Kysucké vrchy, Martinské hole či Malú a Veľkú Fatru.

Oltár Majstra Pavla v Levoči

O pár dní tu máme Vianoce, tak prečo sa na chvíľu nestíšiť na nejakom pokojnom mieste? Bazilika sv. Jakuba v Levoči je podľa nás na to ako stvorená. A to nielen preto, že ide o kostol. Popri meditácii si môžete pozrieť nádherný oltár Majstra Pavla z Levoče.

Zdroj: Gerda Arendt, Creative Commons 4.0 via Wikimedia.org

Vedeli ste, že slávny rezbár zhotovil oltár pred viac ako 500 rokmi? Aj napriek veku sa oltár zachoval v úžasnej podobe. 
V spodnej časti je replika poslednej večere, po bokoch uvidíte výjavy z Biblie a v strede sa nachádzajú tri postavy – Panna Mária, sv. Jakub a Ján evanjelista.

Ak ste si oltár nikdy nepozreli zblízka, určite tak urobte. Bola by večná škoda nevidieť našu pýchu, ktorá patrí aj do zoznamu pamiatok UNESCO.

Skanzen Pribylina

Keď prídete do Pribyliny, ani si nevšimnete, že historické drevené domčeky nie sú odtiaľto. Objekty pochádzajú prevažne zo zatopených častí okolo Liptovskej Mary. Jednou z nich je aj gotický kostol Panny Márie a goticko-renesančný kaštieľ z obce Parížovce.

Každý domček je otvorený a môžete doň voľne vstúpiť. Budete si tak môcť pozrieť, ako si v minulosti na Liptove žili roľníci či remeselníci.

Múzeum liptovskej dediny, ku ktorému tento skanzen patrí, bolo s prísnymi opatreniami otvorené aj počas koronakrízy. Ako to bude teraz, uvidíme. Aktuálne informácie sledujte na oficiálnej stránke skanzenu

Samozrejme, ak dostanete hlad, zastavte sa na niektorej čerpacej stanici, ktorú budete mať po ceste. Určite tam nájdete aj Grotto bagety a naše ďalšie chutné produkty, ktoré vás zasýtia na dlhé hodiny.