Ako sú na tom Slováci s jedením mäsa? Počet vegánov aj vegetariánov narastá

Ak je niečo v súčasnom stravovaní trendom, tak je to práve rastlinná strava. Potreba jesť menej mäsa nesúvisí len s tým, že ľudia chcú žiť zdravšie. Mnohých trápi aj negatívny dopad konzumácie na životné prostredie či podmienky, v akých sú zvieratá chované.

Výnimkou v tomto smere nie je ani Slovensko. Prieskum agentúry Focus, uverejnený projektom Jem pre Zem, odhalil, že popularita rastlinného stravovania na Slovensku za posledné roky významne narástla.

Prieskum realizovaný na konci roka 2019 ukázal, že až štyria z desiatich Slovákov zvažujú jesť menej mäsa. Takmer 15 percent ľudí už pritom vo svojej strave obmedzilo živočíšne výrobky, ďalších takmer 23 percent ľudí spotrebu znížiť zvažovalo. Pol percenta opýtaných sa hlásilo k vegánstvu, tri percentá zase k vegetariánstvu.

Najvýraznejšie rozdiely v stravovacích preferenciách boli medzi mužmi a ženami. Približne polovica žien uviedla, že už svoju spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov znižuje alebo zvažuje znížiť. Z mužov svoju spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov znižovalo alebo znížiť zvažovalo “len” takmer 30 percent.

Z vekových skupín v znižovaní spotreby živočíšnych výrobkov vedú ľudia vo veku 18 až 24 rokov, z ktorých až takmer desať percent uviedlo, že sa stravuje vegetariánsky a ďalších 21 percent sa vyjadrilo, že už svoju spotrebu mäsa znižuje.

Prieskum bol vykonaný na vzorke vyše tisíc respondentov starších ako 18 rokov.

Chcete jesť menej mäsa? Skúste jednoduchú metódu

Možno by ste chceli jesť menej mäsa aj vy, no pripadá vám to príliš náročné. V skutočnosti to však môže byť oveľa jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad zdá. 

Máme totiž pre vás jednoduchú metódu, ktorá vám pomôže konzumáciu mäsa znížiť a zároveň mať bohatú a pestrú stravu.

Metóda vychádza z poznatku, že priemerná rodina údajne varieva opakovane asi iba osem alebo deväť rôznych hlavných jedál. Stačí teda, ak tých deväť jedál prispôsobíte tak, aby boli založené na rastlinnej strave.

Postupujte v troch krokoch:

1. Najprv si vybavte, ktoré tri vegetariánske jedlá jedávate už dnes, radi ich pripravujete a chutia vám. Môžu to byť napríklad cestoviny s rajčinovou omáčkou, zeleninové rizoto či špenátový prívarok.

2. V ďalšom kroku zvážte, ktoré tri recepty viete ľahko prispôsobiť tak, aby mäso neobsahovali. Napríklad francúzske zemiaky, ktoré sa hravo zaobídu aj bez klobásy, alebo ju môžete nahradiť veggie klobáskou.

3. No a nakoniec ešte jeden jednoduchý a zábavný tip – skúste experimentovať. Nezľaknite sa nových chutí. Pohľadajte nový recept alebo skúste niektorý z chutných rastlinných produktov, ktorých už momentálne objavíte na trhu množstvo.

Takto aj s minimálnymi zmenami jedalníčka poľahky dospejete k tomu, že budete jesť zdravšie a zároveň šetrnejšie k prírode.

Ochutnajte rastlinné sendviče Sunshine vege

Niekedy stačí len zahodiť obavy, vyskúšať niečo nové a možno budete sami prekvapení, akú pestrú paletu chutí objavíte. Príkladom je aj prvý rastlinný balený sendvič, ktorý sme v Grotto vytvorili v spolupráci s Lunterom a šéfkuchárom Michalom Kordošom.

Sendviče Sunshine Vege sme vytvorili tak, aby zachutili každému bez ohľadu na to, aký typ stravovania preferuje. Ak ich raz ochutnáte, sme si istí, že vás prekvapia skvelou chuťou, ktorú sme vyladili do dokonalosti len s použitím kvalitných rastlinných produktov.