Ich chute ladili aj zarytí mäsožravci. Ako vznikali vegetariánske Grotto bagety?

Nielen vo svete, ale aj na Slovensku čoraz viac ľudí mení svoje stravovacie návyky tým, že mäsové a živočíšne výrobky zamieňajú za rastlinné.

Či už ich k zmene jedálnička doviedol zdravší životný štýl alebo negatívny dopad na životné prostredie, jedno je jasné – počet vegetariánov a vegánov rastie.

Samozrejme, k dopytu po bezmäsitých produktoch, ktoré zvažuje jesť viac ako 40 % obyvateľov Slovenska, sa musia prispôsobiť aj ich výrobcovia.

Preto ešte pred začiatkom leta Grotto uviedlo na trh trojicu hotových sendvičov Sunshine Vege s čisto rastlinnými ingrendienciami a vegánskou náplňou od Luntera.

Na pultoch obchodov ste si už mohli vybrať aj trojicu hotoviek vhodných pre vegetariánov – Grotto bagety Šťavnaté rezančeky, Pikantné rezančeky a Krehké nugetky, tentokrát naplnené produktmi Garden Gourmet. A práve o týchto bagetách si povieme viac. 

Na nerozoznanie od mäsa

„V Grotto pozorne sledujeme trendy a už dávnejšie sme chceli priniesť na trh výrobky pre vegetariánov a vegánov. Dopyt po takýchto hotových produktoch je totižto čoraz väčší. Preto keď nám v Nestlé predstavili ich rad výrobkov Garden Gourmet, voľba bola jasná,“ hovorí Beatrix Dolníková, manažérka marketingu Grotto.

Podľa jej slov výrobcov presvedčila najmä príjemná chuť a šťavnatosť rezančekov a nugetiek Garden Gourmet, ktoré v špaldových bagetách dopĺňajú vlastným dresingom a zeleninou.

Ako uvádza manažér spoločnosti Nestlé Marek Tomáš, pri príprave používajú väčšinu ingrediencií rastlinného pôvodu s dôrazom na chuť podobnú mäsu.

„Všetky produkty Garden Gourmet pripravujeme tak, aby ich chuť čo najviac pripomínala mäso. Pri ich výrobe sa vo veľkej miere využíva sója a produkty rastlinného pôvodu, ktorú sú vhodné pre vegetariánov, vegánov a pre všetkých ľudí, ktorí majú chuť na niečo bezmäsité, čo ich ale aj zasýti,” upresňuje Tomáš. 

V ich zložení preto napríklad nájdete okolo 80 % sóje, kokosový olej a koncentráty z mrkvy, repy či jabĺk. Farba teda pochádza z čisto prírodných zložiek a zanecháva len minimálnu uhlíkovú stopu.

Ing. Marek Oros, obchodný riaditeľ Grotto a Ing. Marek Tomáš, Key Account Manager Nestlé Professional Slovak republic

Prečo nie sú vegánske?

Túto otázku ste si popri čítaní možno položili aj vy. Veď sendviče Sunshine Vege prišli na trh ešte skôr ako vegetariánske bagety, tak prečo nemohli byť rovno vegánske aj ony?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Ako hovorí Beatrix Dolníková, s momentálnymi možnosťami by sa vegánske ingrediencie do bagiet jednoducho nehodili.

„Sendviče a bagety nie sú to isté, hoci by niekto mohol tvrdiť opak. Pri výrobe je preto nútné rešpektovať špecifickú štruktúru a konzistenciu pečiva. Sendviče sú krehkejšie a náplň nesmie byť ani suchá, ani príliš mokrá, aby bolo pečivo chutné a príjemne šťavnaté aj v posledný deň záruky.

Naopak, bagety majú pevnejšiu štruktúru, ktorá si vyžaduje chuťovo skôr výraznejšiu náplň alebo jej väčšie kúsky. Preto sme na začiatok zvolili vegetariánske rezančeky a nugetky, ktoré sú po zahryznutí chuťovo výraznejšie. To však neznamená, že v ich ďalšom vývoji nepokračujeme.”

Špecifické zloženie hotových bagiet pre vegetariánov si však vyžiadalo aj špeciálnu zmenu v procese výroby. Nechceli by ste predsa, aby ste v bezmäsitej bagete objavil kúsok debrecínky alebo salámy.

Skladanie ingrediencií, ale aj časové rozpätie výroby rastlinných hotoviek preto prebieha oddelene od ostatnej výroby. Riziko, že by došlo k prípadnému stretu rastlinných a živočíšnych produktov vo výrobe alebo pri balení, je tak eliminované.

Chuť ladili aj zarytí mäsožravci

Nestlé so svojimi Garden Gourmet produktmi cieli nielen na čisto vegetariánsku komunitu, ale aj na ľudí, ktorí síce mäso jedia, no snažia sa ho obmedzovať.

Takzvaní flexitariáni, teda tí, ktorí preferujú vegetariánske jedlá, ale doprajú si aj chuť mäsa, preto tvoria značnú časť zákazníkov nových bagiet. A aby chutili im, ale aj neoblomným mäsožravcom, zapojili ich do vývoja.

Hlavne koncoví zákazníci či predajcovia totiž dokážu dať cennú spätnú väzbu, od ktorej sa môžu vo výrobe odpichnúť, a vďaka tomu receptúru pred uvedením dotiahnuť do dokonalosti.

„Rastlinné bagety sú aj pre flexitariánov či mäsožravcov. Vyvinuli sme ich ako alternatívu práve k mäsovým druhom a spätná väzba bola veľmi pozitívna. Bagetu vnímajú ako sýte jedlo, ktoré však nezaťaží trávenie. Dokonca si ich pochvaľovali aj zarytí mäsožravci, a to napriek tomu, že v nich nie je žiadne mäso.

„Bagety pripravené s Garden Gourmet produktmi sú sýte a na rozdiel od tých mäsových majú nízky obsah tuku a solí. Na druhej strane ich energetická hodnota je porovnateľná s tými mäsovými,” upresňuje Marek Tomáš z Nestlé.

S vegetariánskou ponukou nekončia

Hoci je vegetariánstvo a vegánstvo aj u nás stále viac rozšírené, ponuka hotových balených bagiet a sendvičov je v porovnaní s inými krajinami v Európe veľmi slabá. A to i napriek tomu, že dopyt po nich rastie.

To si podľa Beatrix Dolníkovej v Grotto veľmi dobre uvedomujú a navyše sa snažia postupovať tak, aby si k rastlinným hotovkám našli cestu aj tí, ktorí mäso jedia pravidelne.

„Ľudia nemusia byť vegetariáni alebo vegáni, aby siahli aj po takýchto rastlinných výrobkoch. Dostupnosť však nedostačuje dopytu. Radi by sme preto rozšírili rad týchto výrobkov, pretože vnímame pozitívnu odozvu od koncových zákazníkov. Najmä tých, ktorí veľa cestujú a na čerpacích staniciach nájdu pre nich vhodný produkt len ťažko. Vo výsledku sa nemôžu poriadne najesť.

No nielen na cestách, ale taktiež v kamenných predajniach čoraz viac ľudí siaha po kvalitných hotových výrobkoch na desiatu, rýchly obed alebo večeru. Tešíme sa, že priestor na pultoch našich partnerov dostali a zákazníci si ich postupne nájdu.” 

Kde si ich kúpite?

Po bagety Štavnaté rezančeky, Pikantné rezančeky a Krehké nugetky si môžete prísť do vybraných prevádzok obchodov METRO, TERNO a Kraj, LABAŠ, Milk Agro, KOMFOS, GVP, COOP Jednota. 

V týchto obchodoch rovnako nájdete aj rastlinné sendviče Sunshine Vege.

Po Sunshine Vege si zájdete tiež do Kauflandu a do vybraných čerpacích staníc Slovnaft. Vege bagety zase čoskoro dorazia na pulty predajní TESCO.

No a tie najčerstvejšie, samozrejme, nájdete v podnikovej predajni Grotto v Bartošovej Lehôtke. Príďte si po pôžitok z plnej chuti, tešíme sa na vás.