Upečte si doma chrumkavú francúzsku bagetu. S týmto receptom to zvládnete ľahko

Pre Francúzov je ich bageta taká vzácna, že o nej v roku 1993 vydali zákon. Ten stanovuje presné rozmery. Pravá bageta má 55 až 65 centimetrov a váži 250 až 300 gramov.

Okrem toho zákon povoľuje len štyri prísady na prípravu, a to pšeničnú múku, vodu, soľ a droždie. Konzervačné látky by ste v zložení hľadali márne.

Zaujímavé je aj to, že pekári smú bagety predávať len tam, kde ich vyrobia. Čiže v pekárni.

U nás, našťastie, takýto zákon neplatí, vďaka čomu si môžete bagety, vrátane tých našich, kúpiť kdekoľvek na Slovensku.

bagety grotto

V tomto článku však nebudeme o francúzskej bagete len hovoriť, ale pozrieme sa najmä na to, ako si ju upiecť doma.

Čo na to potrebujete

Tak ako pri kváskovom chlebe, ktorý si urobíte podľa tohto receptu, aj na prípravu francúzskej bagety potrebujete štartér. Na jeho prípravu potrebujete podobné suroviny ako na cesto. 

Ale skôr ako sa pustíte do pečenia, pozrite si kompletný zoznam prísad: 

  • 1/2 šálky studenej vody
  • 1/4 ČL droždia
  • 120 g hladkej múky
  • 1 a pol ČL droždia
  • 250 ml vlažnej vody
  • 420 g hladkej múky
  • 12 g soli

Na začiatok si zmiešajte prvé tri suroviny z nášho zoznamu – vodu, štipku droždia a 120 g hladkej múky. Všetko spolu dobre premiešajte a potom nádobu niečím prikryte.

štartér kvások

Takto prichystaný štartér nechajte odpočívať približne 14 hodín pri izbovej teplote. Za ten čas sa zmes začne nafukovať a vzniknú v nej drobné bublinky.

Urobte si cesto

Máte štartér hotový? Skvelé. Môžete sa vrhnúť na cesto.

Na jeho prípravu použite zvyšné suroviny. Čiže 420 g hladkej múky, 250 ml vlažnej vody, 1 a pol čajovej lyžičky droždia a soľ. K tomu všetkému nezabudnite pridať štartér.

Suroviny premiešajte a následne cesto vložte do sklenenej misy. Na 45 minút ju prikryte potravinovou fóliou a nechajte cesto odpočívať.

Po trištvrte hodine ho vyberte, položte ho na jemne mastnú dosku a ponaťahujte ho tak, že okraje budete prekladať do stredu.

Potom opäť vložte cesto do misky, kde si poleží ďalších 45 minút.

Ako ho vyformovať

Keď ste všetko toto urobili, vyložte cesto z misky a rozdeľte ho na tri menšie bochníky. Táto várka vám totižto vystačí na tri bagety.

bochniky

Bochníky uložte na dosku a prikryte ich fóliou. V takejto polohe si poležia 15 minút až hodinu, vďaka čomu sa vám budú lepšie tvarovať.

Ak už tento čas prešiel, začnite s formovaním. Vezmite si teda jeden bochník a mierne ho vyrovnajte do tvaru obdĺžnika. Jednu z dlhších strán potiahnite smerom do stredu, pričom okraj na strede cesta dobre popritláčajte.

Ďalej bochník zo stredu potiahnite celkom k opačnému okraju, vďaka čomu vám vznikne rolka.

bageta recept cesto

Môžete ju jemne vygúľať, ale dávajte si pozor, aby sa cesto neroztrhlo alebo nijako nezdeformovalo.

Obracanie a gúľanie opakujte dovtedy, kým sa cesto samo nezačne predlžovať. Vo výsledku má mať bageta okolo 35 až 40 centimetrov.

Aby mala naozaj taký tvar, ako tá pravá francúzska, konce vygúľajte do jemnej špičky.

Napokon uložte vyformované bochníky na pekárenský papier a pod utierkou ich nechajte kysnúť ďalších 45 minút.

bagety pecenie

Na rad prichádza pečenie

Po niekoľkých hodinách práce vám už zostáva jediné – urobiť po dĺžke bagety tradičný zárez. Následne ich všetky uložte na plech s pekárenským papierom.

bagety pecenie zarezy

Takto prichystané bagety pečte pri teplote 220 ºC zhruba 24 až 28 minút. Na spodok rúry nezabudnite vložiť plech s vodou. Vďaka pare tak na bagetách vznikne dokonale chrumkavá kôrka.

Druhou možnosťou je, že bagety už na začiatku pokropíte vodou a tento postup zopakujete ešte raz po 15 minútach.

Hneď ako bagety chytia pekný zlatistý odtieň, vyberte ich. Zakrátko vychladnú a vy sa môžete pustiť do jedenia.

Takáto bageta je úžasnou náhradou klasického chleba, ale rovnako si z nej môžete urobiť aj chutné jednohubky.

Šikovné tipy

Hoci už poznáte celý recept, ešte sa u nás chvíľu zdržte. Máme tu totižto zopár tipov, ktoré vám pečenie bagety uľahčia.

Vždy si pred formovaním cesta namočte prsty. Nebude sa vám lepiť a vlhkosť zároveň podporuje kysnutie. Voda však musí byť vlažná a jej teplota by nemala presiahnuť 32 ºC.

pecenie voda

Tiež vám radíme použiť len toľko múky, koľko káže recept. Cesto by pri nepomere bolo suché a nakoniec by sa veľmi zle miesilo aj formovalo.

Aby ste poznali presné množstvá, suroviny si vážte na váhe. Pri miesení cesta sa zas môžete spoľahnúť na kuchynský mixér. Takýto robot vám celú prácu uľahčí a budete mať istotu, že sa prísady dokonale spojili.

U nás v Grotto si veľmi dobre uvedomujeme, aké dôležité je dôkladne spojiť všetky ingrediencie. Preto v našej ponuke nájdete len také bagety, sendviče a panini, ktoré vám navodia pôžitok z plnej chuti.