Vegánska bolonská omáčka: Prezradíme vám, ako si ju pripraviť a s čím ju podávať

Bolonskú omáčku si väčšina sveta spája so špagetami. Táto kombinácia však nie je typickou súčasťou talianskej kuchyne a domáci obyvatelia mesta Bologna sú na ňu vyslovene alergickí.

To ale nemení nič na skutočnosti, že ide o veľmi chutnú kombináciu, ktorú si zvyšok sveta mimoriadne obľúbil. A možno je najvyšší čas zbúrať ďalší zažitý stereotyp a to ten, že základom bolonskej omáčky musí byť mäso.

V tomto článku vám ukážeme recept na jej vegánsku verziu zo šošovice a ďalších rastlinných zložiek, ktorá je rovnako chutná ako tradičné bolonské ragù.

Na vegánsku bolonskú omáčku budeme potrebovať:

  • 125 g sušenej zelenej šošovice
  • 400 g celých paradajok v plechovke
  • 250 g šampiňónov portobello, nakrájaných na plátky
  • 15 g sušených hríbov
  • 1 ½ PL olivového oleja
  • ½ cibule, nakrájanej nadrobno
  • 1 mrkva nakrájaná nadrobno
  • 1 zelerová tyčinka, nasekaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • ½ ČL paradajkového pretlaku
  • 50 ml červeného vína (voliteľné)
  • ½ ČL sójovej omáčky

Sušené hríby zalejeme 400 ml vriacej vody a necháme ich 10 minút lúhovať.

Zatiaľ si na panvicu alebo do veľkého hrnca nalejeme 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a štipku soli. Za občasného miešania varíme 10 minút, kým zelenina nezmäkne.

Huby teraz vyberieme z vody a nahrubo nakrájame. Vodu z vylúhovaných húb nevylievajte, odložte si ju zatiaľ bokom.

Na panvicu pridáme cesnak a tymián. Varíme 1 minútu, primiešame paradajkový pretlak a varíme ešte ďalšiu minútu. Ľubovoľne môžeme zmes pre chuť zaliať aj trochou červeného vína.

Pridáme šošovicu, odložený hubový vývar a paradajky. Všetky ingrediencie necháme dusiť pod pokrievkou pri nízkej teplote.

Medzitým si na druhej panvici rozohrejeme zvyšný olej. Pridáme namočené sušené hríby a šampiňóny portobello. Smažíme, kým sa všetka voda neodparí a huby nie sú sýto zlatohnedé. Pridáme sójovú omáčku a dobre premiešame.

Osmažené huby následne pridáme do šošovicovej zmesi. Za občasného miešania varíme na miernom ohni 30 až 45 minút, kým sa šošovica neuvarí a omáčka nezhustne. Ak treba, podlejeme si zmes vodou. Na záver odstránime vetvičky tymiánu a ragú okoreníme podľa vlastnej chuti.

S čím omáčku podávať

Vegánska bolonská omáčka má mimoriadne všestranné využitie, vďaka čomu sa nehodí len k špagetám. Ak ste jej pripravili veľa, určite ju nevyhadzujte. Nechajte si ju k iným chutným jedlám.

Môže vám poslúžiť ako základ na prípravu vegánskych lazaní alebo si ju môžete ohriať v hrnci, pridať sterilizovanú fazuľu, trochu čili a korenia a podávať ju s ryžou ako chutné chilli sin carne.

Výborne sa hodí aj ako zmes na hrianky. Stačí pridať cesnak a bylinky a môžete servírovať ďalší chutný vegánsky chod.

Bolonskú omáčku využijete aj ako skvelý dip k nachos. Kukuričné tortilly si môžete dochutiť omáčkou, trochou guacamole, sójovou náhradou kyslej smotany, koriandrom a máte výborný chrumkavý snack k večernému sledovaniu televízie.

Ochutnajte bolonský rastlinný sendvič

Vegánska bolonská omáčka je základnou ingredienciou aj jedného zo sendvičov Sunshine Vege od Grotto.

Ak by ste si rastlinnú bolonskú omáčku radi dopriali, ale nestíhate variť alebo sa vám jednoducho nechce, určite náš sendvič vyskúšajte.

Okrem toho, že neobsahuje škodlivé éčka, vás prekvapí skvelou chuťou, ktorú do dokonalosti vyladil šéfkuchár Michal Kordoš.

Okrem LUNTER Tofu bolonskej omáčky sme sendvič dochutili ešte aj LUNTER Seitan salámou, rukolou, paradajkou, troškou soli, korenia a olivového oleja.

Táto kombinácia z neho robí vynikajúci obedový sendvič, ktorý chuťovo pripomína pravú bolonskú zmes, aj keď neobsahuje žiadne mäso.