Nielen polievka a prívarok. Prinášame vám 5 inšpirácií, ako nevšedne v kuchyni využiť fazuľku

 Vegetariánske tacos

Tacos je tradičné mexické pouličné jedlo. Ide o malú pšeničnú alebo kukuričnú tortillu, ktorú Mexičania plnia zmesami od výmyslu sveta. 

Vďaka rozmanitosti ingrediencií hrá obvykle toto jedlo všetkými farbami a vyznačuje sa priam explóziou chutí. To všetko spĺňa aj nasledovný recept.

vegetarianske tacos s fazulkou

Na vegetariánske tacos potrebujeme:

  • 6 pšeničných tortíll

  • 1 stredne veľký sladký zemiak

  • 3 plechovky fazule v rajčinovej omáčke (červenú alebo bielu)

  • 1 avokádo

  • 1 limetka

  • 1 červená paprika

  • 2 väčšie rajčiny

  • 1 mrkva

  • 1 menšia hokkaido tekvica

  • kelímok gréckeho jogurtu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ a čierne korenie

  • koriander

  • olivový olej na pečenie

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si väčší plech a papier na pečenie.

Zeleninu nakrájame približne na rovnaké kusy, aby sa nám upiekla rovnomerne, a takto nakrájanú ju pridáme do misky. Zalejeme ju olivovým olejom, osolíme a okoreníme.

Zeleninu dobre premiešame, rozložíme na papier na pečenie a vložíme do rúry na 30 minút.

Medzitým si pripravíme avokádovo-jogurtový dresing. V miske si vidličkou roztlačíme kusy avokáda na kašu, pridáme pretlačený cesnak, limetkovú šťavu, grécky jogurt a štipku soli a korenia. Všetko spolu dobre premiešame.

Na suchú panvicu si dáme kukuričnú tortillu, ktorú následne opečieme do zlata z oboch strán. Ďalej si na panvici zohrejeme fazuľku z plechovky.

Teraz už len stačí všetky ingrediencie naukladať do stredu opečených tortíll, ktoré potom ohneme po oboch stranách. 

Na vrch môžeme pridať ešte čerstvý koriander a máme grottovo.

Mexické burrito

Burrito je ďalšie chutné, sýte a plnohodnotné pouličné jedlo charakteristické, na ktorom si pochutnáte najmä v mexickej kuchyni. Jeho názov znamená v španielčine doslova „oslík”, pretože jedlo svojím tvarom pripomína balíky prevážané na chrbte osla.

A ako si takýto balíček pripraviť u vás doma? To vám prezradíme práve teraz.

mexicke burrito s fazulkou

Na mexické burrito budeme potrebovať:

  • 4 veľké tortilly

  • 1 kyslú smotanu

  • 200 g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 cibuľu

  • 2 čili papričky

  • 1 plechovku sterilizovaných krájaných paradajok

  • 100 g sterilizovaných červených fazúľ

  • 100 g sterilizovanej kukurice

  • 100 g varenej ryže

  • 200 g tvrdého syra

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • olej

Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na oleji, pridáme mleté hovädzie mäso, čili papričky a podlejeme krájanými sterilizovanými paradajkami.

Krátko podusíme a pridáme fazuľu, kukuricu a nakoniec aj uvarenú ryžu.

Tortilly natrieme kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a na vrch rozdelíme horúcu zmes.

Naplnené tortilly zrolujeme a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Prípadne ich môžete ugrilovať, táto tepelná úprava vám zaberie asi 10 minút.

Podávame s omáčkou salsa roja alebo s guacamole. Buen provecho. 

Chilli sin carne

Chilli con carne je dusený korenený pikantný pokrm, ktorý pochádza z amerického Texasu. Jeho názov v španielčine znamená jednoducho čili s mäsom. 

V posledných rokoch na popularite získala najmä jeho vegetariánska verzia známa ako chilli sin carne – čiže bez mäsa. A presne tú si teraz spoločne pripravíme.

chilli sin carne s fazulkou

Na chilli sin carne budeme potrebovať:

  • 1 konzervu červenej fazule
  • 1 konzervu bielej fazule

  • 1 konzervu sterilizovanej kukurice

  • 1 cibuľu

  • 3 paradajky

  • paradajkový pretlak

  • 3 strúčiky cesnaku

  • čili papričky

  • čierne korenie a soľ

  • koriander

  • nachos ako prílohu

Cibuľu si nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji, kým nebude mať sklovitú štruktúru.

Následne do hrnca s cibuľou pridáme fazuľu, kukuricu, na kocky nakrájané paradajky a nakrájané čili papričky. Premiešame a chvíľu orestujeme na cibuľke.

Menším množstvom paradajkového pretlaku zalejeme zmes tak, aby nebola príliš tekutá. 

Ochutíme cesnakom, čiernym korením a soľou. Premiešame a varíme spolu asi 15 minút. Na vrch môžeme dozdobiť koriandrom a trochou guacamole.

Podávame s tortilla chipsami, známymi aj pod názvom nachos, alebo s chlebom.

Fazuľový dip s nachos

Ak by vám fazuľe stále bolo málo, ku všetkým spomínaným jedlám si môžete pripraviť aj tento mimoriadne jednoduchý a chuťovo vynikajúci fazuľový dip. 

Ten sa výborne hodí ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.

fazulovy dip s nachos

Na prípravu fazuľového dipu budeme potrebovať:

  • 100 g sterilizovanej bielej fazule

  • 1 PL masla

  • 2 PL bielého jogurtu

  • 3 strúčiky cesnaku

  • soľ a čierne korenie

  • čili papričku

  • šťavu z citróna

Fazuľu zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme biely jogurt, maslo a cesnak. Všetky suroviny rozmixujeme na hladký krém. 

Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, čili papričkou a čerstvým mletým korením. Vrch môžeme ešte poliať trochou olivového oleja. Podávame so zeleninou alebo nachos.

Mexické kura od Grotto

Ak ste fanúšik mexických chutí a fazuľky ako takej, určite vyskúšajte aj náš sendvič Mexické kura

Balené sendviče od Grotto sú ideálnou voľbou na chvile, keď nemáte čas variť a chcete si niečo zajesť ihneď alebo si narýchlo niečo vziať so sebou do práce či na výlet do prírody.

sendvic mexicke kura od Grotto

Mexické kura vás osloví najmä šťavnatými marinovanými kuracími prsiami v kombinácii s mexickou zeleninkou a mierne pikantným dresingom.  

Súhra chutí je dokonale vyladená, priam harmonická a mimoriadne jemná, takže po jeho ochutnaní môžete povedať len jedno: „Por favor, chcem to ešte raz!“