Ako na kváskový chlieb? Pripravte si ho podľa tohto podrobného receptu

Základom chlebíka je poctivý kvások. Jeho zhotovenie trvá dokonca dlhšie než samotná príprava a pečenie chleba. Kvások si totižto musíte najprv založiť a počas niekoľkých dní sa oň dobre starať. Teraz sa spoločne pozrieme, ako na to.

Prvým krokom k získaniu kvásku je vytvorenie takzvaného štartéru. Ide o hmotu, ktorá pozostáva z najemno zomletej celozrnnej múky a prevarenej vody.

Na začiatok si do priesvitnej sklenenej nádoby vysypte dve polievkové lyžice múky a zalejte ju dvomi lyžicami vody. Platí pritom, že voda nemôže byť horúca, ale vlažná.

Prísady premiešajte tak, aby sa dobre spojili a neurobili sa z múky hrudky. Ak sa vám po premiešaní zdá, že hmota je príliš suchá alebo, naopak, riedka, pridajte viac múky či vody. Následne štartér prikryte vekom alebo utierkou. Nakoniec ho uložte na miesto so stálou izbovou teplotou.

recept na kvaskovy chlieb

Týmto sa príprava kvásku nekončí, pretože štartér musíte kŕmiť. To znamená, že budete doň prisypávať múku a dolievať vodu.

Na presnom množstve až tak nezáleží. Skôr ide o to, aby mal kvások konzistenciu hustejšieho cestíčka. A to viete odhadnúť aj od oka. Pri každom prikrmovaní tiež nezabudnite približne polovicu kvásku odobrať.

Docielite tým to, že kvásku nebude veľmi veľa a zároveň sa postaráte o vyrovnávanie jeho kyslosti.

Kŕmenie musíte opakovať pravidelne, a to počas niekoľkých dní. Niektoré gazdinky prikrmujú kvások týždeň až 14 dní. Ak ho deň necháte bez kŕmenia, nič sa nedeje. Horšie bude, ak kŕmenie celkom zanedbáte. V takom prípade sa môže pokaziť.

kvaskovy zaklad
Kŕmenie spočíva v tom, že budete to štartéru počas niekoľkých dní pridávať vodu a múku.

Kváskovému základu neprospieva ani to, ak ho necháte vo veľmi teplom prostredí. Najviac mu prospieva teplota okolo 25 stupňov.

Ako zistiť, že je hotový?

Ak sa pýtate, k čomu prikrmovanie slúži, hneď vám to vysvetlíme. Zatiaľ čo necháte kvások odložený v sklenenej nádobe pri izbovej teplote, on za ten čas pracuje.

kysnutie kvaskoveho zakladu

Množia sa v ňom kvasinky a baktérie, ktoré sa aktivizujú. Prejavom aktívnych kvasiniek sú drobné bublinky. A práve podľa bubliniek spoznáte, že z kvásku vzniká dobrý základ.

Keď uvidíte, že bublinky sa naozaj rozmnožili a kvások sa po nakŕmení nafukuje, vtedy sa nachádza v ideálnej fáze. Potom ho už len zavrite, odložte do chladničky a použite pri najbližšom pečení.

kvaskovy zaklad

Pripravte si rozkvas

Skôr než si pripravíte chlebové cesto, potrebujete naň rozkvas. Ten si zhotovíte tak, že kvások rozmiešate so 150 ml vody. K tomu pridajte 150 g ražnej chlebovej múky. Na to, aby sa rozkvas podaril, používajte presné množstvá ingrediencií, ktoré ste si vopred odvážili a odmerali.

Ak máte kvások s prísadami zmiešaný, prikryte ho utierkou a nechajte ho pri izbovej teplote odpočívať 9 až 12 hodín. Za ten čas sa kvasinky spoja s pridanou múkou a rozkvas sa pekne nafúkne až po vrch nádoby.

rozkvas na kvaskovy chlieb
Rozkvas si pripravíte z kvásku, múky a vody.

V prípade, že chcete chlebík piecť ráno, rozkvas pripravte večer. A naopak, na večerné pečenie budete potrebovať rozkvas, ktorý ste si zhotovili skoro ráno.

Zamieste si na cesto

Spozorovali ste, že rozkvas sa nafúkol až po vrch? Skvelé. Môžete sa pustiť do prípravy cesta. V tomto prípade vám však takisto odporúčame množstvá všetkých prísad presne merať a vážiť, aby bol chlebík taký, aký ho chcete mať.

No a pokiaľ ide o ingrediencie, na cesto potrebujete:

- 200 g rozkvasu
- 400 g pšeničnej múky
- 250 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL rasce

Všetky prísady dajte do jednej nádoby a vymiešajte, ideálne pomocou kuchynského robota. Ďalej máte dve možnosti – môžete cesto nechať v nádobe, v ktorej ste ho miešali, a každú pol hodinu ho preložiť.

Alebo ho vysypte na pomúčenú dosku, dobre ho poprekladajte a rôznymi spôsobmi premieste. Dosiahnete tak, že sa v ceste aktivizuje lepok a ten vytvorí v chlebíku pekné nadýchané dierky.

cesto na kvaskovy chlieb

Napokon z cesta vytvorte pekný guľatý bochník. Pre chuť môžete do ošatky nasypať makové, sezamové alebo slnečnicové semienka. Aby sa cesto neprilepilo, do ošatky nasypte trošku škrobovej múky. A do takto pripravenej nádoby nakoniec vložte tvarovaný bochník.

Lenka Mančíková z blogu Zdravé pečenie radí prikryť cesto čiapkou na kúpanie alebo inou plastovou pokrievkou. Podľa nej takýto postup urýchľuje kysnutie. Tým z vás, čo nemáte plastovú pomôcku, postačí látková utierka.

kysnutie cesta na kvaskovy chlieb

Cesto nechajte kysnúť buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke. Kysnutie trvá niekoľko hodín. Nič nepokazíte, ak ho necháte kysnúť aj celú noc.

Záverečná fáza – pečenie

Na dobré sa oplatí čakať. A pri chutnom kváskovom chlebíku to platí obzvlášť.

Po niekoľkodňovom čakaní na kvások a hodinách kysnutia konečne prichádza na rad pečenie.

Po tom, ako chlebík nakysol, vyklopte ho na drevenú dosku s papierom na pečenie. Či na vrchu urobíte nejaké vzory, alebo necháte chlieb bez nich – to necháme na vašom uvážení.

cesto na kvaskovy chlieb

Medzičasom zapnite rúru a nechajte ju rozohriať na najvyššiu možnú teplotu, väčšinou je to 250 stupňov.

Keď je rúra pripravená, pod mriežku vložte plech a doňho nalejte pohár vody. Vďaka vyparovaniu vody dosiahnete to, že chlieb sa rýchlejšie nafúkne a urobí sa na ňom krásna kôrka.

Ďalej vložte do rúry (na mriežku) aj samotný chlebík. Dajte ho tam v plechu, ktorý má na spodku papier na pečenie.

Pečenie je rozdelené na dva časové úseky. Počas prvých 10 až 20 minút nechajte v rúre plech s vodou. Po uplynutí tohto času ho vyberte, no chlieb tam ešte nechajte.

Pri teplote 250 stupňov ho dopekajte ďalších 20 minút. Speváčka Mária Čírová zas odporúča stiahnuť teplotu na 190 stupňov a piecť ďalších 30 až 35 minút.

cerstvy kvaskovy chlieb

Nakoniec vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na nejakej mriežke. Skôr ako ho začnete krájať, počkajte približne jednu hodinu.

Chutný domáci chlebík sa hodí v podstate k čomukoľvek. Môžete ho podávať s obľúbenou nátierkou, salámou, ako prílohu k polievkam alebo si z neho urobte sendvič podľa vlastnej fantázie.