V Mexiku nejedzte tacos príborom alebo 7 bizarných pravidel stolovania z celého sveta

Niet väčšieho pôžitku pri cestovaní, ako objavovať lokálnu gastronómiu a skúšať nové chute. Lenže aj pri pôžitku z dobrého jedla sa vám môže prihodiť spoločenské faux pas, keď pri stolovaní porušíte miestne zvyky.

Skrátka iný kraj, iný mrav. V Číne vás zo spoločnosti môže diskvalifikovať to, že si na tanieri otočíte rybu, a v Taliansku si vás zaradia podľa toho, že si poobede objednáte kapučíno. Ak chcete vedieť prečo, čítajte ďalej.

V Taliansku si nepýtajte extra syr na pizzu

„Keď si v Ríme, správaj sa ako Rimania.“ Pri návšteve Talianska sa držte tohto príslovia a nikdy si v miestnej reštaurácii nežiadajte extra parmezán, kečup alebo iné pochutiny na pizzu, ak vám to čašník neponúkol. 

Platí to aj pri cestovinách či jedlách s darmi mora. Syr naviac je skrátka urážkou kulinárskeho umu skúseného šéfkuchára.

V Mexiku nejedzte tacos príborom

Obávate sa, že sa vám z tacos vysype syr a salsa, a tak si ich radšej zjete príborom? V Mexiku to rozhodne nerobte. 

Tacos sa tu považuje až priam za náboženstvo a Mexičania si myslia, že jesť toto jedlo vidličkou a nožom vyzerá hlúpo. A čo je ešte horšie – snobsky. 

Niečo ako jesť bagetu od Grotto strieborným príborom. Buďte teda zdvorilí a miestne pouličné jedlo jedzte radšej rukami.

stolovanie vo Francuzsku, jedenie bagety

Vo Francúzsku si bagetu pokojne položte na stôl

Ak vám vo Francúzsku dajú na stôl pečivo, nezjedzte ho hneď ako predjedlo. Servíruje sa k ostatnému jedlu, pričom pokojne ho trhajte na kúsky alebo si ho namáčajte do omáčky. Pečivo sa podáva predovšetkým k záverečnému surovému chodu.

Vo Francúzsku si inak bagetu pokojne položte priamo na stôl, nie na tanier. Nedopustíte sa žiadneho prešľapu, naopak, domáci tento spôsob dokonca preferujú.

V Čile nejedzte hranolčeky rukami

V Čile sa nepovažuje za vhodné jesť čokoľvek rukami, a to dokonca ani hranolčeky. Etiketa stolovania je tu o niečo formálnejšia ako v iných juhoamerických krajinách. 

Krajina sa týmto spôsobom údajne snaží identifikovať s európskou kultúrou a používanie vidličky a noža sa tu vníma ako súčasť dobrej výchovy.

V Japonsku nezapichujte paličky do jedla

V Japonsku by ste nikdy nemali nechávať paličky zvislo zapichnuté v miske s ryžou. V japonskej kultúre sa totiž miska s ryžou, do ktorej sú zapichnuté paličky, zvykne obetovať zosnulým členom rodiny na budhistickom oltári. 

Ak nechcete domácich pohoršiť, určite to nerobte, pôsobí to veľmi morbídne.

pitie kapucina v Taliansku

V Taliansku nepite kapučíno popoludní

Niektorí Taliani hovoria, že neskoré kapučíno vám podráždi žalúdok, iní, že je to náhrada jedla. Domáci si totiž kapučíno alebo kapučíno s croissantom dajú bežne ako raňajky. 

Tak či onak, Talianov neuvidíte, aby si tento nápoj objednávali v kaviarni popoludní – a už vôbec nie po veľkej večeri. Urobte tak a budete okamžite označený za turistu. Ak by ste predsa len zatúžili po káve, stavte na espresso. To je v poriadku vždy.

V Číne neotáčajte rybu

Prazvláštne povery sprevádzajú stolovanie v Číne. Hneď ako si objednáte rybu a prvú polovicu zjete, nesmiete ju na tanieri otočiť, aby ste ju dojedli. 

Číňania totiž veria, že otočenie ryby prináša smolu. Navyše sa traduje, že v dôsledku tohto „hanebného” činu sa môže stať, že sa rybárovi jeho čln prevráti. 

Najpoverčivejší jedinci dokonca spodnú časť ryby nechajú nedotknutú.

Spoznávajte svet s Grotto

Či už si naplánujete výlet po Slovensku, alebo sa odhodláte zaletieť si aj do vzdialených kútov sveta, určite si nezabudnite pribaliť chutný Grotto snack

So šťavnatou bagetou v ruksaku vám určite nehrozí hlad a ani žiadny trapas pri stolovaní. Naopak, možno si získate miestnych, ak ich ponúknete zaujímavou chuťovkou z domova.

Naše lahodné bagety, panini či sendviče nájdete na čerpacích staniciach a vo vybraných obchodných reťazcoch po celom Slovensku.

bagety od Grotto

Na svoje si prídu nielen tí, ktorí obľubujú klasické salámové, šunkové či syrové pochúťky, ale aj vegetariáni a vegáni, pre ktorých sme si pripravili chutnú alternatívu v podobe rastlinných špaldových bagetiek. Veríme, že si cestovanie užijete s plnou chuťou.