Káva: Elixír Bdelosti

História Kávy

Káva sa objavila v oblasti Etiópie niekedy v 9. storočí. Legendy hovoria o farmárovi, ktorý objavil kávové zrná po tom, čo ich jeho kozy zjedli a začali byť náhle bdelé a energické. Odtiaľto sa pestovanie a pitie kávy postupne rozšírilo do rôznych častí sveta, vrátane Blízkeho východu, Európy a Ázie.

V 17. storočí sa otvorili prvé kaviarne v Európe, kde sa káva stala centrom spoločenského života a príjemných stretnutí priateľov. Dnes je káva dôležitou súčasťou každodenného života pre mnohých ľudí a nesmie chýbať v domácnostiach a ani na pracoviskách po celom svete.

 

 Druhy Kávy

Existuje niekoľko druhov kávy, ktoré sa pestujú a pripravujú na pitie. Dva najznámejšie sú Arabica a Robusta.

Arabica je považovaná za kvalitnejší druh kávy s jemnejšou chuťou. Je často identifikovateľná svojou bohatou arómou a miernou kyslosťou. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach a vyžaduje dôkladnú starostlivosť. Ide o ker kávovníka arabského a plodí najskôr po troch rokoch od vysadenia.

Robusta má silnejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu. Je odolnejšia voči škodcom a chorobám, a preto je často využívaná na výrobu instantnej kávy. Môže byť vhodná pre tých, ktorí preferujú silnejšiu chuť. Ide o ker kávovníka statného a jeho plodenie je veľmi nepravidelné.

Príprava Kávy

Príprava kávy je umením, ktoré zahŕňa rôzne metódy.

Espresso

Túto metódu pozná naozaj každý. Využíva kávovar, ktorý nás už od roku 1901 zásobuje kofeínom. Espresso je koncentrovaný nápoj, pri ktorom je horúca voda tlačená cez jemne zomleté kávové zrná. Výsledkom je silná aromatická káva, ktorú možno piť samotnú alebo použiť na prípravu ďalších kávových nápojov.

French press

Táto metóda vyžaduje nádobu, v ktorej zalejete pomletú kávu a sitko, ktoré ju pritlačí ku dnu. Ide o spôsob prípravy kávy, ktorý si vyžaduje jej správne namletie. Nikto predsa nechce piť kávu, v ktorej plávajú jej malé zrnká. Výsledkom prípravy kávy týmto spôsobom je jej plná a bohatá chuť.

Hario V60

Metóda V60 je špeciálna metóda filtrovanej kávy, pri ktorej sa používa kužeľovitý dripper na kávovom filtri. Horúca voda je pomaly a rovnomerne zalievaná cez kávové zrná, ktorá prechádza papierovým filtrom, čím vytvára čistú a jemnú chuť.

Moka pot

Ak nechcete minúť veľa peňazí za kávovar, Moka kanvička je ideálnou náhradou. Príprava kávy touto metódou je naozaj rýchla a zvládne ju takmer každý. Stačí len naliať požadované množstvo vody do kanvičky, pridať kávu, zapnúť sporák a sledovať ako sa káva postupne varí. Výsledkom je ostrá a silná chuť.

Káva je omnoho viac než len nápoj - je to spôsob spojenia sa s inými ľuďmi, relaxácie a kreativity. Bez ohľadu na to, aký druh kávy preferujete alebo akú metódu prípravy uprednostňujete, káva je unikátnym nápojom, ktorý nás spája po celom svete.