Kto je flexitarián a ako vyzerajú jeho stravovacie návyky?

Ak je niečo v súčasnom stravovaní trendom, tak je to práve rastlinná strava. Táto téma sa pritom ani zdaľeka netýka len vegetariánov či vegánov. 

Existuje oveľa početnejšia skupina ľudí, ktorí sa radia k takzvaným flexitariánom. A o čo vlastne ide? 

Tento spôsob stravovania nepozná žiadne striktné pravidlá, no snaží sa uprednosťňovať konzumáciu zeleniny, ovocia, obilnín či strukovín pred mäsom a živočíšnymi produktmi. Dôvody sú najmä zdravotné, etické a ekologické.

Podľa prieskumu len v Európe tento trend uchvátil už takmer 23 % obyvateľov, pričom najvýraznejší je v Rakúsku, Nemecku a Portugalsku, kde sa k nemu hlási až okolo 30 % obyvateľov.

Ani v našich končinách však nezaostaváme. Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnil projekt Jem pre Zem, na Slovensku už takmer 15 % ľudí vo svojej strave obmedzilo živočíšne výrobky.

Pozrime sa teda bližšie na to, čo presne sa za týmto trendom skrýva a prečo nie je vôbec zlé sa nad ním zamyslieť.

O čom je flexitariánstvo 

Ako už napovedá samotný názov, stravovacie návyky flexitariánov sú jednoduché a flexibilné. Človek naďalej konzumuje všetky zložky potravy, rozdiel je však v množstve.

Strava flexitariánov obsahuje v prvom rade vysoký podiel rastlinných potravín. Príležitostne do nej zaradia v obmedzenej miere mäso a iné živočíšne produkty, maximálne tak dvakrát týždenne.

Flexitariáni si zároveň ctia etickú stránku konzumácie mäsa. Preto si mäso či vajíčka vyberajú z lokálnych fariem, kde majú zvieratá dostatok voľnosti, nie sú vystavené stresu a dostávajú len kvalitné prírodné krmivo.

Flexitariáni majú takisto tendenciu vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám, chemickým konzervantom, rafinovanému cukru či bielej múke. 

Medzi potraviny, ktorým sa obvykle vyhýbajú, tak patria napríklad slanina, klobása, saláma, šunka, biela ryža, sladké limonády či klasické zákusky.

Najväčšia motivácia 

Dôvody, pre ktoré sa ľudia väčšinou pre flexitariánstvo rozhodnú, sa dajú zhrnúť do troch hlavných bodov. 

Prvým je snaha stravovať sa zdravšie, prípadne schudnúť a udržať si ideálnu hmotnosť. Ľudia, ktorí konzumujú stravu založenú na potravinách rastlinného pôvodu a sú fyzicky aktívni, vážia priemerne o 15 % menej ako milovníci mäsa. 

Výskumy zároveň potvrdzujú, že príliš častá konzumácia mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Flexitariánska strava, naopak, pôsobí preventívne a významne znižuje riziko vzniku tohto ochorenia.

Ďalším dôvodom, prečo mnohí ľudia v súčasnoti presadzujú flexitariánsku stravu, sú zlé životné podmienky zvierat alebo environmentálne obavy súvisiace s výrobou živočíšnych produktov.

zivotne podmienky sliepok vo velkochove

Vedeli ste, že živočíšna produkcia vyžaduje 11-krát viac energie ako produkcia obilnín? Navyše, pri produkcii hovädzieho mäsa sa spotrebuje 10-krát viac vody na 1 kilogram ako pri pestovaní pšenice či iných rastlinných zdrojov.

Tretí najčastejší dôvod, ktorým flexitariáni zdôvodňujú svoju voľbu, je celkom prozaický. Jednoducho sa chcú stravovať pestrejšie a zahrnúť do svojho jedálnička viac rastlinných potravín.

Ako s flexitariánstvom začať

Pri prechode na flexitariánsku stravu je najlepšie začať postupne po malých krokoch. Spočiatku môžete skúsiť obmedziť konzumáciu mliečnych a mäsových výrobkov na jedenkrát denne v malých množstvách.

Skúste čo najviac nezdravých ingrediencií nahradiť kvalitnejšími a zdravšími alternatívami. Namiesto slaninky či krutónov môžete chrumkať oriešky, pizzu si môžete pripraviť z celozrnnej múky a obľúbený šunkový sendvič vymeňte za proteínový chlieb a grilovaný tempeh zo sóje.

Skúste experimentovať. Nezľaknite sa nových chutí. Pohľadajte nový recept alebo skúste niektorý z chutných rastlinných produktov, ktorých už momentálne objavíte na trhu množstvo.

Veľmi dôležité však je dostatočné prijímanie živín. Keď minimalizujete príjem červeného mäsa, mali by ste si zároveň doplniť príjem železa, či už v podobe výživových doplnkov, alebo vo forme rastlinných produktoch, ako sú špenát, brokolica či kel. 

Ochutnajte rastlinné sendviče Sunshine Vege

Niekedy stačí len zahodiť obavy, vyskúšať niečo nové a možno budete sami prekvapení, akú pestré chute objavíte. Príkladom je aj prvý rastlinný balený sendvič, ktorý sme v Grotto vytvorili v spolupráci s Lunterom a šéfkuchárom Michalom Kordošom.

Sendviče Sunshine Vege sme vytvorili tak, aby zachutili každému bez ohľadu na to, aký typ stravovania preferuje. 

rastlinne sendvice Sunshine Vege od Grotto

Ak ich raz ochutnáte, sme si istí, že vás prekvapia skvelou chuťou, ktorú sme vyladili do dokonalosti len s použitím kvalitných rastlinných produktov.